Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 09:15

Ο γιατρός στην σύνταξη

Γράφτηκε από την

                 της  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

  Είσαι υπεύθυνος για ότι λες στον άλλον  και όχι για τι καταλαβαίνει ! Β.Κοντόσης

    Ως εργαζόμενη χειρουργός είχα πολύ μεγάλο σεβασμό στους συναδέλφους ιατρούς.

Νέοι ή γέροι, άνδρες και γυναίκες ,υγιείς ή άρρωστοι. Συχνά τους συναντούσα στα Εξωτερικά Ιατρεία και στην εφημερία του νοσοκομείου. Στο Κ.Α.Τ. είχαμε μια συνεχή ροή περιστατικών άσχετα αν η κλινική μου εφημέρευε κάθε δύο ημέρες. Διακριτικά τους ξεχώριζα και με ιδιαίτερο τρόπο έκανα πράξη την συναδελφική αλληλεγγύη χωρίς να αδικήσω τους υπόλοιπους ασθενείς.    

       Προσπαθούσα, όσο περνούσε από το χέρι μου, να τους βοηθήσω και να διεκπεραιώσω τα διάφορα οικονομικά ,ιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα τους. Δεν επιδίωκα την ευγνωμοσύνη τους απλώς πίστευα και ακόμα τω πιστεύω ότι τους τω όφειλα ξέροντας πολύ καλά πόσες δυσκολίες συνάντησαν στην επαγγελματική τους πορεία. Η συνεννόηση ήταν θεμιτή και σε λογικά πλαίσια με τα συν/πλήν  της διαφορετικής ορολογίας και των ιατρικών γνώσεων και τα αποτελέσματα ήταν ορατά. Πολλοί συνάδελφοι φεύγοντας μου λέγανε το αυτονόητο. Το ευχαριστώ! Φυσικά  υπήρχαν και εξαιρέσεις, άνθρωποι ,που με το έτσι θέλω, προσπαθούσαν να πάρουν την σειρά των άλλων και πρόβαλλαν φωναχτά την ιδιότητά τους. Με βάση την ιεράρχηση των παθήσεων ,την διάγνωση με τις επιπτώσεις της ,τους ξεχώριζα ή τους άφηνα να ακολουθήσουν την κανονική τους σειρά. Από κοντά και με σύνεση ή αυστηρά και με παρατηρήσεις και προτροπή για κατανόηση και υπομονή.

       Πέρασαν 35 χρόνια και βρέθηκα, πλέον, στην θέση ανθρώπου που χρειάζεται την ιατρική φροντίδα και εξειδικευμένη αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Μάζεψα αρκετά προβλήματα στην πλάτη  που δοκίμασαν το κουράγιο την υπομονή και τις αντοχές μου. Για ευνόητους λόγους όπως: διευκόλυνση διαδικασιών και επεξηγήσεων, επιλογή μεθόδων  και  κυρίως τις ταμειακές μου υποχρεώσεις υπενθυμίζω την ιατρική ιδιότητά μου. Τώρα  βλέπω από την άλλη μεριά τις προσφορές υπηρεσιών. Στην  πράξη χαίρομαι πού η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ. Πολλές μεθόδους δεν είναι κατανοητές, στην πρώτη ματιά, απογοητεύομαι που μου είναι απρόσιτες αλλά σέβομαι το υψηλό επίπεδο και δεν κουράζω τους νέους επιστήμονες. Πολλές διαδικασίες απλοποιήθηκαν ,είναι αναίμακτες, ανώδυνες και αποτελεσματικές ΄΄ κερδίζοντας ΄΄ χρόνο προς όφελος των ασθενών. Όποτε προσπαθώ να καταλάβω τις επεξηγήσεις των νέων επιστημόνων συναντάω ένα τεράστιο μπαράζ γνώσεων το δέχομαι και κάνω πίσω. Δεν θέλω να κουράσω και να σπαταλήσω τον χρόνο τους. Χαμογελάω όταν  θυμάμαι πόσο με κούραζε η απλοποίηση και η εκλαΐκευση της ιατρικής στους παλιούς μου ασθενείς.

    Σημάδι των καιρών! Είσαι υπεύθυνος για ότι λες στον άλλον  και όχι για τι καταλαβαίνει ! τονίζει ο Β. Κοντόσης. Αλήθεια πόσα μένουν στο μυαλό μας από αυτά που μας λέει ο γιατρός μας; Πράγματι μας ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα ή θέλουμε να γίνουμε πιο ΄΄ έξυπνοι ΄΄; Σημασία έχει το να μας κάνει καλά ή να καταλάβουμε τι μας λέει ;Η υποχρέωση των καινούργιων επιστημόνων σαφώς είναι να μας προσφέρουν το καλύτερο τους ΕΙΝΑΙ. Το ιατρικό ,το επιστημονικό ,το ψυχολογικό και το ανθρώπινο. Το έχουμε ανάγκη πολύ! Ο όρκος του Ιπποκράτη  ,αυτό το μνημείο ιστορικής και ηθικής αξίας ,παραμένει μία κόλα  χαρτί αν δεν συνοδεύεται από την ανθρώπινη υπόσταση

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 09:18
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.