Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 08:08

Πως θα βγάλω τον μήνα;

Γράφτηκε από τον

 ΤΗς ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

   Πέρασαν οι όμορφες και ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Το πρωί βάζει μία ζακέτα. Το βράδυ κλείνει το παράθυρο που γενναιόδωρα έμεινε ανοικτό τόσους μήνες. Δεν τον παίρνει να αρρωστήσει.

¨Όχι τώρα που έχει τόσα προβλήματα στο κεφάλι του. Όχι τώρα που τα χρέη τον βαραίνουν.

   Πάνω στο γραφείο του υπάρχει μία μεγάλη κόλα χαρτί. Τίτλος. Τα χρέη μου! Πρέπει να εξοφλήσει τις δόσεις του φόρου και του ΕΝΦΙΑ. Πρέπει να μεριμνήσει για το επίδομα θέρμανσης. Πρέπει να μαλώσει με τους γείτονες του που επιμένουν ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να βάψουν την παλιά τους πολυκατοικία. Χέστηκε για την εμφάνιση της πολυκατοικίας.! Προηγούνται πολλά άλλα έξοδα.Η ζωή του κατάντησε μονότονη, άχαρη και άχρωμη. Κάθε μήνα διαχειρίζεται το ίδιο θέμα πληρωμών. Η ανελαστική σύνταξη του είναι εντελώς πενιχρή. Το ίδιο ποσό, βρέχει ή χιονίζει. Ιδία λεφτά είτε  άρρωστος είτε ζωντανός πρέπει να αντιμετωπίσει  τα έξοδα του. Πολύ θα ήθελε να ζήσει όμορφες και χαλαρωτικές στιγμές αλλά η κρίση δεν τον αφήνει!

    Κάνει καθημερινέ βόλτες στους δρόμους για να του φύγει το άγχος. Με ελάχιστα έξοδα για την ψυχαγωγία του. Βλέπει ατελείωτες ώρες τα ανούσια και χαζά τηλεοπτικά προγράμματα. Όλα έχουν  κοινό παρανομαστή: το πώς να κερδίσεις λεφτά με τις γνώσεις σου; Σταυρόλεξα ή κους κούς, γενικές  γνώσεις ιστορίας και γεωγραφίας, ελάχιστα λογοτεχνίας και πολύ περισσότερα για τα τβ περσώνα. Γελάει με την άγνοια και την έλλειψη γνώσεων των παικτών. Αναρωτιέται αν θα άξιζε να πάει ,να εκτεθεί και να τους σκίσει,  επειδή το μόνο που δεν έχασε είναι η πολύπλευρη μόρφωση του. Μετά προσγειώνεται αφού ξέρει  ότι δεν θα τον επιλέξουν. Ούτε ωραίος ούτε κόλακας είναι και σίγουρα δεν προκαλεί το γέλιο. Η συνταγή επιτυχίας λειτουργεί με συγκεκριμένα συστατικά βλακείας και γελοιότητας. Δεν έχει ύπνο. Τα βράδια του είναι ατελείωτα και βασανιστικά. Λόγω  άγχους .Βλέπει τον ίδιο εφιάλτη. Λόγω χρέους θα του γίνει κατάσχεση του μοναδικού τραπεζικού του λογαριασμού  και θα τον πάνε στα δικαστήρια για να του πάρουν το σπίτι. Κανένας δεν θα έρθει νε τον γλυτώσει. ¨Όλοι έχουν χρέη!

      Η κυβέρνηση άλλαξε όμως τίποτα δεν πάει καλά. Τώρα είναι χειρότερα. Το πλαστικό χρήμα βασιλεύει και το ρευστό εξαφανίστηκε .Ούτε λόγω για δωράκια ή εξ ουρανού αναδρομικά. Που πάνε οι τόσες περικοπές που έγιναν στο άμοιρο μισθό του; Σε ποιόν να πει το πόνο του; Ποιός θα τον δικαιώσει; Έχει γερή κράση και εύχεται μόνοι να τον κρατήσουν γερά τα πόδια του και να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 08:11
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.