Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 14:44

Κορονοϊός: Η παραλαβή γάλακτος και η προμήθεια ζωοτροφών «λύνει» τα χέρια των κτηνοτρόφων στα δυο χωριά σε καραντίνα

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Το να μένεις αποκλεισμένος στο σπίτι  χωρίς την δυνατότητα της επαφής με τον έξω κόσμο, είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς

του Νομού Κοζάνης. Το καθεστώς καραντίνας που επέβαλε από την αρχή της εβδομάδας ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε μια προσπάθεια να ελεχθεί ο κορονοϊός που φαίνεται ότι έχει πλήξει το χωριό, έχει δημιουργήσει  στους 70 μόνιμους κατοίκους  συνθήκες ζωής και καθημερινότητας που δεν ήταν ποτέ συνηθισμένοι. Αν και έχουν ζήσει χειμώνες αποκλεισμένοι από το χιόνι, έχουν περάσει μέρες πολλές στο χωριό χωρίς να μπορούν να κατέβουν στο Τσοτυλι εξ αιτίας του χιονισμένου δρόμου, τώρα νοιώθουν ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Μας παίρνουν κάθε μέρα τηλέφωνο οι ψυχολόγοι παιδί μου, άλλα τι να το κάνεις δεν είναι εύκολο, δεν μπορούμε ούτε στο σπίτι του γείτονα να πάμε εξ αιτίας της καραντίνας.» μας εξομολογείται ο Παύλος Τζάνας πρόεδρος της κοινότητας Δαμασκηνιάς, που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της επαφής των κάτοικων με τον Δήμο Βοίου, την Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες που στηρίζουν την διαβίωση των αποκλεισμένων κατοίκων.

Και εάν με τους ηλικιωμένους, συνταξιούχοι στην πλειοψηφία τους,  έχει βρεθεί μια φόρμουλα επικοινωνίας για να λύνονται προβλήματα της καθημερινότητας, φαίνεται ότι τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα σε ότι αφορά τους τρεις κτηνοτρόφους του χωριού με περίπου 600 πρόβατα που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στην νέα  καθημερινότητα. Ο Δημήτρης Πασχαλόπουλος έχει 250 πρόβατα και μας εξηγεί τα προβλήματα που δημιουργεί το καθεστώς καραντίνας στην δουλειά του. «Τις πρώτες μέρες ημέρες της καραντίνας δεν μπορούσαμε να δώσουμε το γάλα, Δεν επιτρεπόταν στο φορτηγό να πλησιάσει τού χωριό. Μόλις χθες μετά από ενέργειες της περιφέρειας σε συνεννόηση με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες ήρθε το φορτηγό κα δώσαμε το γάλα μας, ειδάλλως θα’πρεπε να το χύσουμε». Ο Κτηνοτρόφος όμως ανησυχεί για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και εάν θα καταφέρει αυτός και οι άλλοι συνάδελφοι του να δίδουν το γάλα που είναι οι κόποι μιας ολόκληρης περιόδου.

Τον Ευθύμιο Κέφα εντοπίσαμε την ώρα που παρέδιδε τον προϊόν του στην εταιρία γάλακτος. «Μόλις μετέφερα με δικά μου μέσα 600 κιλά γάλα στην ακρη του χωριου όπου έχει σταθμεύσει το βυτίο γιατί η εταιρία δεν θέλει να εισέλθει με το αυτοκίνητο της στο χωριό, Δεν είναι τίποτα εύκολο για μας» μας λέει λαχανιασμένος από την προσπάθεια.

Πρόβλημα υπάρχει και με τις ζωοτροφές που συνήθως οι κτηνοτρόφοι δεν αποθήκευαν σε μεγάλες ποσότητες όπως καλαμπόκι και στάρι. Ο κ. Πασαχαλόπουλος εκφράζει την αγωνία του για τις προμήθειες που πριν τις έκαναν μόνοι τους άλλα τώρα ανησυχούν για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη.

Απευθυνθήκαμε στον Δήμαρχο Βοίου κ. Χρήστο Ζευκλή όπου του μεταφέραμε τις αγωνίες των  κτηνοτρόφων του χωριού, ο οποίος μας δήλωσε ότι «το πολύ σε δύο ημέρες θα'χει λυθεί το θέμα της προμήθειας ζωοτροφών για το ζωικό κεφάλαιο του χωριού». Διαβεβαίωσε «είναι σε εξέλιξη συνεννόηση με προμηθευτή και ένα φορτηγό με καλαμπόκι θα εισέλθει στην είσοδο του χωριού, θα το αδειάσει σε κάποιο χώρο και οι κτηνοτρόφοι στην συνέχεια θα αναλάβουν να το μεταφέρουν στις αποθήκες τους».  Ο δήμαρχος Βοίου ανέφερε ότι σιγά - σιγά αντιμετωπίζονται οι αδυναμίες που  παρουσιάστηκαν στην αρχή της εφαρμογής του σχεδίου της καραντίνας, δήλωσε ότι «οι γιατροί από το ΚΥ Τσοτυλίου και οι ειδικοί Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί που έχουν οριστεί από το δήμο βρίσκονται σε αδιάλειπτη επαφή με τους κατοίκους» και πρόσθεσε ότι θα βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα του επιτόπιου ιατρικού ελέγχου από Γιατρούς που θα εξετάσουν τους κατοίκους. «Επιθυμούμε να ανταποκριθούμε άμεσα σε αυτό το αίτημα των κατοίκων, έστω και για λόγους στήριξης της ψυχολογίας τους» κατέληξε ο δήμαρχος.

Το χωριό  Δαμασκηνιά μετρά ήδη  δύο νεκρούς από τον κορονοϊό, ο δεύτερος πέθανε σήμερα λίγο μετά τις 11.00 το πρωί στο Mαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης. Ο ηλικιωμένος ήταν  πρώτη διακομιδή ύποπτου κρούσματος που έγινε από το χωριό μόλις επιβλήθηκε το καθεστώς καραντίνας, όπου οι εξετάσεις που έγιναν έδειξαν ότι είναι θετικός στον ίο Coved19.

πηγη: απε μπε

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 14:51
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.