Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 21 Ιουνίου 2020 17:16

Πρωτοφανής ολιγωρία της κυβέρνησης για τις ανασκαφές της Μαυροπήγης, 1,5 εκ € παραμένουν στα ταμεία της ΔΕΗ. Αγωνία για τις 800 εποχιακές θέσεις εργασίας

Γράφτηκε από τον
Η "πλουσια" νεκρή της Μαυροπηγής, απο τις ανασκαφές του 2019 Η "πλουσια" νεκρή της Μαυροπηγής, απο τις ανασκαφές του 2019

του Σπύρου Κουταβά

Το vetonews.gr φέρνει στο φως μια υπόθεση που αφορά εκατοντάδες εποχιακούς εργαζόμενους και επιστήμονες που κάθε καλοκαίρι εργάζονται στις Αρχαιολογικές ανασκαφές αλλά που για φέτος υπάρχει

κίνδυνος η να μην εργαστούν η να απασχοληθούν ελάχιστα εξαιτίας της ολιγωρίας που επέδειξε η κυβέρνηση της ΝΔ  στην διαδικασία κατανομής των θέσεων εργασίας και της προκήρυξης. Φαίνεται ότι  κυβέρνηση και τοπικοί βουλευτές της ΝΔ πιάστηκαν στον ύπνο η αλλιώς ολιγώρησαν σε μια υπόθεση που είναι γνωστή από την στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία.  

Από τον Απρίλιο του 2019 η διοίκηση Παναγιωτάκη δέσμευσε στους προϋπολογισμούς της ΔΕΗ 1,5 εκ € όπου περιμένουν να κατανεμηθούν στις αρχαιολογικές υπηρεσίες για τις ανασκαφές της περιόδου 2019-20 που θα πραγματοποιηθούν η θα συνεχιστούν παραπλεύρως των ορυχείων στην Κοζάνη την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο Φλώρινας.  Ήταν από τις τελευταίες αποφάσεις που έλαβε η διοίκηση και  αφορούσε την εργασία 800 έως 1000 εργαζομένων που συνήθως απασχολούνται στις ανασκαφές της περιοχής.  Θα μπορούσε η απόφαση να ληφθεί αρκετά αργότερα αλλά η τότε διοίκηση και με την παρότρυνση των τοπικών στελεχών της Αρχαιολογικής υπηρεσίας αλλά και των κυβερνητικών βουλευτών της εποχής προχώρησε στην απόφαση φοβούμενη ότι οι επόμενοι ήταν πιθανό να μην  προσχωρούσαν στο συγκεκριμένο μέτρο. Οι ενδείξεις που υπήρξαν όλο το χρονικό διάστημα της περιόδου Παναγιωτάκη με την πίεση που ασκούσε συγκεκριμένη μερίδα του τύπου που εξέφραζε το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ προϊδέαζε για τα μελλούμενα.

Για την παραπάνω απόφαση αλλά και για παλιότερες που χρηματοδότησαν μεγάλες ανασκαφικές έρευνες υπήρξαν δηλητηριώδη δημοσιεύματα 2016- 2019 όπου  εγκαλούσαν την διοίκηση και την κυβέρνηση "πως γίνεται μια εταιρεία που καταγράφει ζημιές πολλών εκ. € να αποφασίζει να διαθέσει 1,5 εκατ. ευρώ για αρχαιολογικές ανασκαφές" (energypress.gr 25 04 2019).

Άλλοι, έγραφαν "πως είναι δυνατόν μια εταιρία να έχει δώσει τα τελευταία 10 χρόνια 70 εκ € για το σκοπό αυτό" αφήνοντας αιχμές και για σκοπιμότητες πολιτικού προσωπικού και τοπικής κοινωνίας αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να χρηματοδοτήσει τα ανασκαφικά έργα στην περιοχή των ορυχείων της.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο δημοσίευμα της δεν διστάζει να μιλήσει ανοικτά για κοινωνική πολιτική εις βάρος των καταναλωτών που θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβους λογαριασμούς  την οποία κάνουν με δεξιοτεχνία τα κυβερνητικά στελέχη αποκρύπτοντας προσλήψεις από τους δανειστές! «…υπό το βάρος των οφειλών που δεν έχει εισπράξει, η ΔΕΗ ΘΑ  κληθεί να αυξήσει εκ νέου τα τιμολόγιά της, το κόστος της απασχόλησης των αρχαιολόγων και λοιπών εργατοτεχνιτών θα το επωμιστούν τελικά οι ίδιοι οι καταναλωτές. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες επιθυμούν την παραμονή της «ιερής αγελάδας» υπό δημόσιο έλεγχο, καθώς με τον τρόπο αυτό μπορούν να ασκούν κοινωνική πολιτική και να ικανοποιούν εκλογική πελατεία, «φουσκώνοντας» τον αριθμό των προσλήψεων, ιδίως από τη στιγμή που αυτές δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι γίνονται δυσκολότερα αντιληπτές από τους δανειστές". (Καθημερινή 21/4/17)

Άλλοι μιλούσαν για σκάνδαλο καi άλλοι για «ομηρία της ΔΕΗ προσλαμβάνει 2338 Αρχαιολόγους» (19-Απρ-2017 capital .gr). Το θέμα απασχόλησε και τα δελτία ειδήσεων με γλαφυρές συζητήσεις παρουσιαστών που δεν ήταν στοιχειωδώς ενημερωμένοι. Χρειάστηκε να επέμβει το υπουργείο Πολιτισμού (Κονιόρδου) και οι Αρχαιολογικές υπηρεσίες με ανακοινώσεις τους για να αποκαταστήσουν τον ορθό λόγο και τα πραγματικά περιστατικά.

Κανονικά αυτή την περίοδο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού και να έχουν πραγματοποιηθεί οι προσλήψεις με την διαδικασία της μοριοδότησης των εποχιακών εργαζομένων που λαμβάνουν μέρος στις ανασκαφές στην περιοχή. Δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά και σε αυτό δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι των κατά τόπους αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι θέσεις που θα πρέπει να κατανεμηθούν για το ποσό που έχει δώσει η ΔΕΗ θα πρέπει να γίνει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πρόλαβε να προχωρήσει στην κατανομή των θέσεων  γιατί η χώρα την περίοδο του Μαΐου 2019 βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο κι ο κλήρος μεταφέρθηκε στην κυβέρνησης της ΝΔ που ανέλαβε στις αρχές του καλοκαιριού. Δυστυχώς πέρασε ένας χρόνος και το θέμα δεν έφτασε ποτέ στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να εγκρίνει τον αριθμό των θέσεων.

Ποιος ευθύνεται γι’αυτήν  την ολιγωρία; Το vetonews με όσους συνομίλησε ανέφεραν ότι θέμα αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού που πρέπει να το  προωθήσει στο υπουργικό συμβούλιο γιατί το ίδιο υπουργείο στην συνέχεια θα αναλάβει να εξειδικεύσει το αριθμό των θέσεων εργασίας σε ειδικότητες εργαζομένων, ώστε να καταρτιστούν οι προκηρύξεις για την πρόσληψη του προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες Αρχαιοτήτων Κοζάνης Φλώρινας κλπ.  Ένας άλλος παράγοντας που συνήθως βοηθά στην γρηγορότερη διευθέτηση του προβλήματος είναι και ο ζήλος που συνήθως δείχνουν οι βουλευτές που «σπρώχνουν» την υπόθεση από το υπ. Πολιτισμού στο υπουργικό συμβούλιο. Εδώ φαίνεται οτι υπήρξε ολιγωρία και αδιαφορία από πλευράς τους. Τουλάχιστον αυτό δείχνει το γεγονός ότι εδώ και 11 μήνες δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια εκ μέρους τους..

Το θέμα είναι ότι εξαιτίας αυτής της πρωτοφανούς αδιαφορίας, 400 άνθρωποι που θα εργάζονταν αυτήν την στιγμή στην ανασκαφή της Μαυροπηγής, της Ποντοκώμης, σήμερα είναι χωρίς εργασία και περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις. Το ίδιο ισχύει και για άλλους τόσους εποχιακούς στο Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα αλλά και για άλλες περιοχές της χώρας όπου θα κατανεμηθεί ένα μικρό μέρος της επιχορήγησης της ΔΕΗ.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 22:34
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.