Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 08:28

Πολεμολαγνεία, Ελληνοτουρκικά και ρεαλισμός | του Νικόλαου Παούνη*

Τις τελευταίες εβδομάδες η λέξη «Πόλεμος» μονοπωλεί τις αναλύσεις στη δημόσια σφαίρα, και παραδόξως κάθε αντιτιθέμενη άποψη λογοκρίνεται.

Πρωτίστως, σε 2 περιπτώσεις ματαιώθηκαν προγραμματισμένες συνεντεύξεις μου, και

θα κρίνω το πότε θα είναι κατάλληλη η συγκυρία, ώστε να αναφερθώ αναλυτικά στα περιστατικά. Μάλλον απέχω απο το κυρίαρχο εθνικιστικό αφήγημα. Ευτυχώς! Το μείζων θέμα είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης, εξαιτίας του Τουρκολιβυκού Συμφώνου, ωστόσο χωρίς να έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα ειρηνικής επίλυσης της διαφοράς, η χώρα προσανατολίστηκε στη στρατιωτική λύση.

Τι θα συμβεί πραγματικά;

Αν τελικώς επιλεγεί η στρατιωτική λύση, Ελλάδα και Τουρκία θα αφεθούν σε μια ολιγοήμερη σύρραξη (2-3 ημερών), και στη συνέχεια θα παρέμβουν ασφυκτικά οι ΗΠΑ (ενδεχομένως και άλλοι δρώντες), και θα μας υποχρεώσουν να αποδεχτούμε μια συμφωνία η οποία θα ικανοποιεί εν μέρει και τις 2 πλευρές. Με δεδομένες τις αυξημένες απώλειες εξαιτίας της σφοδρότητας της σύγκρουσης, θα υπάρξει αναγκαστικά αποδοχή ώστε να μην συνεχιστεί η αιμορραγία της χώρας σε έμψυχο δυναμικό και στις υποδομές της. Σαφέστατα και η Τουρκία θα έχει απώλειες, ωστόσο διαθέτει μεγαλύτερο απόθεμα κάθε είδους πόρων και αντιμετωπίζει σε διαφορετικό κοινωνικό πλαίσιο την ανθρώπινη απώλεια. Οι Έλληνες επενδύουν στα παιδιά τους. Σέβονται την ανθρώπινη ζωή και της προσδίδουν αξία. Πως θα σας φανεί αν καθημερινά σε μικρές πόλεις όπως η Κοζάνη η Κομοτηνή και τα Γιάννενα καταφθάνουν 30-40 φέρετρα νεαρών; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό των πόλεων; Έχετε αντιληφθεί ότι θα είναι τα παιδιά σας, τα αδέρφια σας, τα ανίψια σας;;; Για την Οικονομία και το βιοτικό επίπεδο ούτε λόγος.

Ποιοί μιλούν για πόλεμο;;

1) Αναλυτές με μηδαμινές δημοσιεύσεις σε θέματα πολέμου 2) Οι γνωστοί – και από τα λοιπά εθνικά θέματα -καριερίστες ελλαδέμποροι 3) Ορισμένοι απόστρατοι. Αντιθέτως, η πλειοψηφία εκφράζεται πολύ προσεκτικά, διότι προφανώς και γνωρίζουν το διακύβευμα 4) Αιθεροβάμονες εθνικιστές κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία ανυπόληπτων sites, οι οποίοι βλέπουν το είδωλο τους στον καθρέφτη τουλάχιστον ως Μέγαλέξανδροι 5) «Συνάδελφοι» ακαδημαϊκοί, ως επι το πλείστον κάτοικοι εξωτερικού (εκ του ασφαλούς μπατριώτες δηλαδή), οι οποίοι μετρούσαν καταρρίψεις τουρκικών UAV για να μας πείσουν ότι οι Τούρκοι ηττήθηκαν στη Λιβύη και στη Συρία, ΑΛΛΑ δεν βλέπουν τα προφανή. Εφόσον υπάρξουν νεκροί να μην αμφιβάλλετε ότι θα τους κατονομάσω ώστε να γνωρίζουν οι οικογένειες των θυμάτων ποιοι ώθησαν τη χώρα στον όλεθρο.

Όλοι οι δημοσιολογούντες θα αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας "τι δέον γίγνεσθαι". Εξάντληση όλων των διπλωματικών λύσεων. Ο Οδικός Χάρτης λέει 1) πλήρης άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, 2) ενδεχομένως προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για επίλυση της διαφοράς και 3) απευκταίες λύσεις ως ύστατο μέσο. Να τελειώνουμε με τον λαϊκισμό στη χώρα και να δείξουμε υπευθυνότητα. Όσοι πριμοδοτούν τέτοιες αποφάσεις και ποντάρουν σε συγκεκριμένο ακροατήριο να αναλάβουν και τις ευθύνες τους.

Νικόλαος Παούνης είναι Διεθνολόγος Msc και Διδάσκων στο ΕΚΠΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 08:41