Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 08:40

«Παθητική αποδοχή…ή εγρήγορση;» | της Λίτσας Γκάγκαλη – Μαρκοπούλου

 Ο,τι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά , ‘’ αγρίμι ‘’ να γίνεσαι …..

Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα. Ν.Καζαντζάκης

  Τους θεσμούς τους δυναμώνουν ή τους αποδυναμώνουν η συμπεριφορά όλων ,

κι όχι μόνο αυτών που ασκούν την εξουσία ( όταν γίνεται και με κατάχρηση αυτής ) αλλά και η παθητική αποδοχή αυτής της κατάχρησης κι από τους πολίτες.

   Οι εξουσιαστές επικαλούνται τη Δημοκρατία , στην πράξη όμως η νομιμότητά της αίρεται από τα μέτρα και τους Νόμους που ψηφίζουν , από τις αποφάσεις για απ ευθείας αναθέσεις έργων , χωρίς τον προβλεπόμενο συνταγματικό νόμο , που παίρνουν.

  Η ελεύθερη έκφραση και κριτική που τους ασκείται ( δημοκρατικό δικαίωμα ) λογοκρίνεται , φιμώνεται κι από τα συστημικά ΜΜΕ και Social Media , χωρίς να φθάνει η αληθινή πραγματικότητα μέχρι την τελευταία άκρη της Χώρας για ουσιαστική και πλήρη ενημέρωση. Η επίπλαστη πραγματικότητα και με τη συναίνεσή τους καλά κρατεί.

   Η κάθε κριτική κι επισημάνσεις σε λανθασμένους χειρισμούς των Κυβερνώντων χαρακτηρίζονται ιδεοληψία , ψέμα και fake news.

  Με την υπεροπτική τακτική τους πως όλα είναι καλώς καμωμένα , με το αλάθητο του Πάπα και με το δικαίωμα της απόλυτης εξουσίας ( αυτοδυναμίας ) δεν λογοδοτούν σε κανέναν , επιβάλλοντας το νόμο της σιωπής και της απόκρυψης των σκανδάλων.

  Ακόμη κι ο διάλογος που επιχειρείται σε πάνελ στα ΜΜΕ , σκιάζεται από τη συνεχή παρέμβαση των κυβερνητικών εκπροσώπων ( γνωστή τακτική τους και ως αντιπολίτευση ) για να μην ακουστούν ολοκληρωμένα και με σαφήνεια η κριτική , οι αντιπαραθέσεις ή προτάσεις  από την αντιπολίτευση.

  Στα αμείλικτα ερωτήματα πολιτών για τα μέτρα προστασίας από τον Covid 19 : γιατί θέατρα άδεια ενώ αεροπλάνα γεμάτα ; συναυλίες με όρους ενώ πλοία με πληρότητα φορές 100% ; χώροι εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 το βράδυ ενώ το καζίνο έως τις  4,30 το πρωϊ ;……η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας για τον ακριβή της στόχο.

  Αν κινδυνεύουν οι πολίτες από θέατρα , συναυλίες , πολιτιστικές εκδηλώσεις , γιατί δεν τ’ ακυρώνουν επιδοτώντας και βάζοντας σε αναστολή εργασίας τους εμπλεκόμενους μέχρι να δουλέψουν κανονικά ;  Η προκλητική διάκριση οικονομικής ενίσχυσης που ακολουθούν ούτε πείθει , ούτε δικαιολογείται.  

  Κι εμείς οι πολίτες έως πότε θα κοιτάμε με μάτια ορθάνοιχτα το φόβο για τον Covid 19 που νυχθημερόν μας κανοναρχούν « αποκοιμίζοντάς μας »κρατώντας δέσμιο και υποτακτικό το πνεύμα μας ; 

  Εως πότε οι επιθυμίες μας θα κρύβονται πίσω από δειλές σιωπές ; , έως πότε θα κλείνουμε τα μάτια στην απόγνωση των πληγέντων συνανθρώπων μας κι από την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας Λέσβου ;

Ο Ολλανδός φιλόσοφος Μπαρούχ Σπινόζα έλεγε : « Σκοπός του Κράτους είναι η ασφάλεια , η ειρήνη , η ομόνοια ….Κι αποστολή του είναι να ελευθερώνει τον καθένα από το φόβο ».

  Αν η ίδια η εξουσία δεν επιλέγει από μόνη της εκείνο το μοντέλο διακυβέρνησης για την ουσιαστική ποιότητα ζωής όλων των πολιτών της με ελεύθερο και δημιουργικό πνεύμα , για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας για όλους ( όχι μόνο για ημετέρους ) ……τότε η απόφαση είναι των πολιτών.

  Θέλουν την υποταγή , τη διάκριση , τη μιζέρια , τη διαμεσολάβηση για μια θέση , την τελμάτωση ; ή τις ίσες δυνατότητες ευκαιριών με βάση αξιοκρατικά κριτήρια , ικανότητες , δεξιότητες , καινοτόμες ιδέες …..και άρα πνευματικά κοινωνικά , οικονομικά άλματα ;

  Η καθαρή κρίση και απόφαση παίρνεται μόνο όταν υπάρχει πλουραλιστική και σωστή ενημέρωση κι όχι μονομερής , χειραγωγημένη.

  Όταν όμως η δήθεν αλήθεια των γεγονότων που παρουσιάζουν διαψεύδεται από τη ζοφερή πραγματικότητα των εξελίξεων καθημερινά ….ένα μόνο μένει  Η ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ πριν είναι   αργά.

  Ο άνθρωπος ορίζει τη μοίρα του όταν ξυπνάει τη θέλησή του , ξανασηκώνει το κεφάλι με αποφασιστικότητα , ξαναβρίσκει την ανθρώπινη πλευρά του εαυτού του και με τα αγνά φτερά της ψυχής , του ήλιου στην καρδιά , του οράματος για ουσιαστικότερο μέλλον των παιδιών κάνει τη δική του μικρή ‘’ εκστρατεία ‘’ πράξη.

  Ας βγούμε από την απάθεια , η σπίθα γρήγορα γίνεται πυρκαγιά ……

( Αφιερωμένο στη ζωή και την αξιοπρέπεια όλων των κατατρεγμένων )

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 08:43