Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 09 Μαϊος 2013 09:11

Οικολόγοι Πράσινοι: ''Νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα αν δεν... καταδοθούν''

ΠΡΌΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις των δικαστικών κύκλων για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θεωρητικά «βάζει φρένο»

στην τακτοποίηση αυθαιρέτων, καλούνται οι πολίτες και οι οικολογικοί σύλλογοι να καταγγείλουν τα αυθαίρετα κτίσματα, διαφορετικά αυτά παραμένουν νομιμοποιημένα εφόσον είχαν ως τέτοια χαρακτηρισθεί από το Νόμο Παπακωνσταντίνου.

Μια τέτοια εξέλιξη στην ερμηνεία της απόφασης δυστυχώς επιβεβαιώνει αυτό που μόλις πριν λίγες μέρες οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώναμε1, δηλαδή ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την αποκατάσταση της νομιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χρήση της φυσικής αδόμητης γης και οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου αποτελεί ενέργεια εκ του πονηρού, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι η διατήρηση των αυθαιρέτων με πρόστιμα και παρατάσεις ενισχύει τις πελατειακές σχέσεις κυβερνήσεων – καταπατητών σε βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Μάλιστα, το θέμα γίνεται ακόμη χειρότερο, αφού η Πολιτεία παραιτείται από τις υποχρεώσεις της και αφήνει το δύσκολο έργο της καταγγελίας των αυθαιρετούχων και των καταπατητών σε πολίτες, γείτονές τους, αλλά και οικολογικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους. Έτσι, όχι μόνο αποσύρει από τις υπηρεσίες της την υποχρέωση να ασκήσουν τα καθήκοντά τους υπερασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, αλλά στοχοποιεί τους νομοταγείς πολίτες και τις οικολογικές οργανώσεις, που θα βρεθούν στο στόχαστρο των καταπατητών και των οργανωμένων συμφερόντων τους. Τέλος, η διαδικασία που προωθείται κοστίζει σε χρήμα, σε αντίθεση με την υλοποίησή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που προοικονομεί την αποτυχία της και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, αφού δεν καταγγέλθηκαν.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή είναι απλά απαράδεκτη και, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά οι αρχές του τόπου δεν υπερασπίζονται αυτόν αλλά το πελατειακό τους κύκλωμα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Μαϊος 2013 09:19