Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 22:51

Οι νέοι της Ευρώπης μιλούν για ΑΝΕΡΓΙΑ

"Διοργανώσεις όπως αυτές του Πανευρωπαϊκού Τουρνουά Επιχειρηματολογίας και Ρητορικού Λόγου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου,

συμβάλλουν στο διάλογο μεταξύ των λαών και κυρίως μεταξύ των νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λαοί των Βαλκανίων ιδιαίτερα πρέπει να μάθουμε να ακούμε προσεκτικά και να κάνουμε μεταξύ μας διάλογο. Με σεβασμό στις απόψεις των άλλων και ανταλλαγή επιχειρημάτων μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον μας. Οι νέοι που συμμετείχαν στο Πανευρωπαϊικό Τουρνουά Επιχειρηματολογίας και Ρητορικού Λόγου, σίγουρα γνωρίζουν να κάνουν διάλογο ν ακούν προσεκτικά ο ένας τον άλλο και να ανταλλάσσουν μεταξύ τους επιχειρήματα. Η συνάντησή μας στη φιλόξενη και ανοιχτή πόλη της Θεσσαλονίκης που επάξια φέρει τον τίτλο Πρωτεύουσα Νεολαίας της Ευρώπης μάς έδειξε πως αυτός θα πρέπει να είναι ο προσανατολισμός κυρίως των νέων ανθρώπων: Ο ευρύς και ανοιχτός διάλογος" τόνισε η Zvezdana Kovac Διευθύντρια του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη.
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκατό νέοι από κάθε γωνιά της Ευρώπης κι ανάμεσά τους ορισμένοι από τους καλύτερους ομιλητές του κόσμου συμμετείχαν στο Τουρνουά Επιχειρηματολογίας και Ρητορικού Λόγου που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση για τη Δημορατία στα Βαλκάνια, τη Ρητορική Εταιρεία Ελλάδας , το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη και το Ρητορικό Όμιλο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος "Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2014". Οι εργασίες ξεκίνησαν με δύο ενημερωτικά σεμινάρια για τους συμμετέχοντες και τους πέντε προκριματικούς γύρους που διοργανώθηκαν στις εγκαταστάσεις του DEI College (Εθνικής Αμύνης 9).
Στον τελικό γύρο που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος την Κυριακή 2 Νοεμβρίου τέσερεις ομάδες των δύο ατόμων η κάθε μία κλήθηκαν να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους γύρω από το ζήτημα "των ελαστικών μορφών εργασίας" . Στην τελική τετράδα κατάφεραν να μπουν και δύο ομάδες από την Ελλάδα.
Προβληματισμός για τις ελαστικές μορφές εργασίας
"Είναι καλύτερα να έχεις μια καλοπληρωμένη δουλeιά από το να μην έχεις καθόλου", λέει η Helena Ivanov από το Βελιγράδι που κέρδισε το πρώτο βραβείο μαζί με τον Michael Shapira από τη Χάιφα. Η Helena παίρνει για δεύτερη φορά μέρος σε διαγωνισμό ρητορικής και σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, ενώ ο Michael που σπουδάζει Ιστορία έχει μεγάλη εμπειρία στους διαγωνισμούς Ρητορικής και ασχολείται σε καθημερινή σχεδόν βάση με την προετοιμασία του.
Στον τελικό γύρο το θέμα που είχαν να αναπτύξουν οι διαγωνιζόμενοι αφορούσε "τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Βουλή ώστε να αμβλυθεί η εργατική νομοθεσία με στόχο τη μείωση των υψηλών ποσοστών ανεργίας των νέων στην Ευρώπη". Οι συμμετέχοντες στις ομάδες του τελικού γύρου έπρεπε ανάλογα με την κλήρωση που είχαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης πρότασης.
"Το πρόβλημα της ανεργίας είναι μεγαλύτεο από αυτό της υποαμοιβόμενης εργασίας. Όμως η χαμηλή αμοιβή πρέπει να δίνεται με όρους και με όρια. Πρέπει να ξέρεις ότι αυτή η περίοδος χαμηλής αμοιβής θα τελειώσει και πρέπει να διεκδικήσεις ώστε να συμβεί αυτό" λέει η νικήτρια του διαγωνισμού , η οποία είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων σε ολόκληρη την Ευρώπη και παράλληλα δηλώνει "ενθουσιασμένη"που βρέθηκε έστω για λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
"Παρόλο που στο Ισραήλ τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι χαμηλά , η αμοιβή για κάποιον που πρωτοεισέρχεται στην αγορά εργασίας είναι 5 ευρώ την ώρα" επισημαίνουν ο Michael Shapira αλλά και η Yael Bezalel από το Τελ Αβίβ που έφθασε μέχρι τον τελικό γύρο . Και οι δύο είναι ακόμη σπουδαστές αλλά διαπιστώνουν με σκεπτικισμό ότι το πρόβλημα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης σε μια παγκόσμια κοινότητα με υψηλά ποσοστά ανεργίας θα είναι πολύπλοκο.
Στην τελική τετράδα του Πανευρωπαϊκού Τουρνουά Ρητορικής και Επιχειρηματολογίας μπήκαν και η Ελένη Πούλιου και Βασίλης Τσιπόπουλος. Για τον Βασίλη αυτή ήταν μία ακόμη εμπειρία που πρόσθεσε στην "12ετή του ενασχόληση με τη ρητορική" όπως λέει. Όσο για το θέμα " Ζω την κατάσταση από μέσα αφού εργάζομαι πλέον στον ιδιωτικό τομέα" , δηλώνει.

ΕΠΙΚΕΦΑΛHΣ ΚΡΙΤIΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Α. Μάνος Μοσχόπουλος
Β. Emilia Carlqvist
Γ. Harish Natarajan
∆. Stefan Siridzanski
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Convenor: Άγγελος Εμμανουηλίδης
Vice-convenor: Αντώνης Χατζηγιαννάκης
Communication and registration officer: Χάρης Μυστακέλης

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πληροφορίες: https://www.facebook.com/events/237958796389464/
Ένωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια: www.adb.org.gr
Ρητορική Εταιρεία Ελλάδας: Σφάλμα! Η αναφορά της υπερ-σύνδεσης δεν είναι έγκυρη.
Κέντρο για τη ∆ηµοκρατία και τη Συµφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: www.cdsee.org
Ρητορικός Όµιλος Θεσσαλονίκης: https://www.facebook.com/thess.debate

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 22:58

Έκθεση εικόνων