Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 12:37

Πρόσθετα στοχευμένα μέτρα για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια ζήτησε η Ελλάδα από την Ε.Ε.

Μετά από αίτημα της Ελλάδας το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, το οποίο συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 10 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες,

θα συζητήσει την δυνατότητα πρόσθετων στοχοθετημένων μέτρων για τη στήριξη του τομέα των ροδακίνων και νεκταρινιών, που επηρεάζονται από τη ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε.

Όπως τονίστηκε, σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θεωρεί ότι τα αρχικά μέτρα έκτακτης ανάγκης της αγοράς για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που ακολουθήθηκαν από περαιτέρω μέτρα σχετικά με άλλα φρούτα και λαχανικά που εγκρίθηκαν τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους δεν αμβλύνουν την έντονη επίδραση της ρωσικής απαγόρευση προς τους παραγωγούς.

Η κατάσταση στην ελληνική παραγωγή

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε η χώρα στο Συμβούλιο των Υπουργών, η Ρωσία είναι ο κύριος εξαγωγικός προορισμός για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το 30% της αξίας της γεωργικής παραγωγής και αντιπροσωπεύουν το 65% των ελληνικών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων προς τη Ρωσία. Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που είναι ιδιαίτερα ευπαθή προϊόντα και έχουν μια περιορισμένη περίοδο εμπορίας κυριαρχούν σε αυτές τις εξαγωγές. Οι εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30-35% της παραγωγής του κλάδου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ, οδήγησε σε οικονομικές επιπτώσεις και απώλειες εισοδήματος για τους παραγωγούς. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση αυτή σημαίνει για την Ελλάδα την απώλεια μιας βασικής αγοράς που αποκτήθηκε με ακραίες προσπάθειες, δημιουργώντας έτσι ένα σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος.

Από την πρώτη στιγμή, στις 16 Ιουλίου, ο Επίτροπος Γεωργίας έχει ενημερώθηκε για τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία ήταν σοβαρή και ορατή για τους Έλληνες παραγωγούς, πολύ πριν από την ανακοίνωση της ρωσικής απαγόρευσης εισαγωγών.

Η αναζήτηση εναλλακτικών προορισμών για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, που είναι ευπαθή προϊόντα με περιορισμένη συγκομιδή και περίοδο εμπορίας, είναι εξαιρετικά δύσκολη, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι αγρότες έπρεπε να χρεωθούν έξτρα παραγωγικές και επενδυτικές προσπάθειες για να αποκτήσουν αυτή την αγορά, δεδομένου ότι ακόμη έπρεπε να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στις ειδικές απαιτήσεις της ρωσικής αγοράς.

Ο αντίκτυπος της κρίσης, όπως αναφέρθηκε, ήταν προφανής για τους Έλληνες παραγωγούς πριν από τη ρωσική ανακοίνωση της απαγόρευσης και την έναρξη ισχύος των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν από την Επιτροπή. Οι αποστολές έπρεπε να αποκλίνουν σημαντικά, καλύπτοντας πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις (πάνω από 1500 χιλιόμετρα) για να φτάσουν στον προορισμό τους και αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο και χρήμα με άμεσο αντίκτυπο στο κόστος μεταφοράς. Όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργήσει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά.

Η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος οδήγησε σε περαιτέρω ύφεση των τιμών, ενώ η ρωσική απαγόρευση ολοκλήρωσε αυτήν την ανεπιθύμητη κατάσταση. Κατά συνέπεια, φέτος οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν μεταξύ 0,12 και 0,29 € / kg, σε σύγκριση με τις τιμές 0,50, 0,60 και 0,80 € / kg κατά τα προηγούμενα έτη. Οι τρέχοντος έτους τιμές παραγωγού μειώθηκαν έως και 75%, ή κοντά στα επίπεδα των τιμών απόσυρσης με αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες εισοδήματος, κρίσιμη για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων των παραγωγικών αγροκτημάτων.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, και οι συνέπειες θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο ΕΕ.

Τα έκτακτα μέτρα, που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σταθεροποίηση των αγορών, ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν ήταν δυνατόν να αξιοποιηθούν από τους Έλληνες αγρότες, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής (75%) είναι πρώιμη συγκομιδή και είχαν ήδη διατεθεί στην αγορά, σε πολύ χαμηλές τιμές, πριν τεθούν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα.

Έτσι, παρόλο που η Επιτροπή έχει λάβει μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του ρωσικού εμπάργκο, χρησιμοποιώντας διαφανείς, δίκαιες και χωρίς διακρίσεις κριτήρια, οι Έλληνες παραγωγοί φαίνεται να είναι σε μειονεκτική θέση, δεδομένου ότι επωφελούνται τελικά μια αμελητέα στήριξη σε σχέση με τις απώλειες που υπέστησαν λόγω της προηγούμενης κατάστασης στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε στο ρωσικό εμπάργκο.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα ζητά την αποζημίωση των παραγωγών των ροδάκινων και νεκταρινιών των περιοχών που επλήγησαν σοβαρά από την κρίση, προκειμένου να τους στηρίξει και να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος των απωλειών του εισοδήματος τους.

Επιφυλάχθηκε η Ευρωπαϊκής Επιτροπή

Κατά την διάρκεια της συζήτησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο νέος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Phil Hogan, επεσήμανε πως τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αγορά τεθεί σε εφαρμογή μετά τη ρωσική απαγόρευση και σημείωσε ότι πολλά κράτη μέλη έχουν παρόμοιες ανησυχίες.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 12:43