Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 11:27

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης στο Τσοτύλι Κοζάνης, λεπτομέρειες απο την επισκεψή του στην περιοχή

του Σπύρου Κουταβα

To vetonews με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του Σεραφείμ Φυντανίδη φέρνει στο Φώς λεπτομέρειες

απο την επίσκεψή του στο Τσοτύλι τον Ιανουάριο 2003.

Ο ιστορικός διευθυντής της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ είχε μακρινές μνήμες απο το Τσοτύλι Κοζάνης. Υπηρέτησε μεγάλο μέρος της στρατιωτικής του θητείας ως δόκιμος αξιωματικός, περί τους 20 μήνες. Όταν ήρθε στην Κοζάνη για την εκδήλωση αφιέρωμα του ένθετου Ε- Ιστορικά στην ομώνυμη πόλη, ο  αρχισυντάκτη του επαρχιακού Κώστας Καρτάλης με προειδοποίησε ότι το ''αφεντικό'' δεν πρόκειται να φύγει από την Κοζάνη εάν δεν πάει στο Τσοτύλι, να βρει παλιούς γνωστούς, τα στέκια, το στρατόπεδο και την κωμόπολη όπου υπηρέτησε ως φαντάρος.

Στο Τσοτύλι έπεσε ''σύρμα'' μέρες πριν και οι παλιοί του γνωστοί από το στρατό φρόντισαν για τα σχετικά. Δεν θέλει και πολύ για να οργανώσεις έστω μια μικρή γιορτή στο Βόϊο. Τα χάλκινα κανονίστηκαν εγκαίρως, μια ολόκληρη οικογένεια μουσικών οι Τσακνάκηδες από το Πεντάλοφο και τον Βυθό έδωσαν το παρών, και το ταβερνείο που στέγαζε την παλιά λέσχη αξιωματικών όπου έπινε καφέδες ο Φυντανίδης πήρε φωτιά. Υπήρξαν γέλια, χαρές αλλά και δάκρυα συγκίνησης όταν συναντήθηκε με τους παλιούς του φίλους Οδυσσέα Καζαντζίδη και τον Γιώργο Κισκίνη. Τον πήραν από κοντά και δεν άφηναν κανένα να μπει αναμεσά τους, τον ξενάγησαν στο παλιό Οικοτροφείο που αργότερα στέγασε το δημαρχείο της περιοχή, στις ομορφιές του Τσοτυλίου στο παλιό στρατόπεδο κλπ.

Κι ενώ το διήμερο της παραμονής του στην Κοζάνη καλύφθηκε δημοσιογραφικά από τον γράφοντα με εκτενή δημοσιεύματα στην εφημερίδα, για την ''εκρηξη'' στο Τσοτύλι κουβέντα, ζήτησε να μην γραφεί ούτε μονόστηλο καθότι θεώρησε οτι ηταν κατι πολύ προσωπικό. Έν τω μεταξύ, λίγες μέρες αργότερα αρχισυντάκτες και μεγαλοδημοσιογράφοι της εφημερίδας ρωτούσαν να μάθουν λεπτομέρειες, τι διάολο έγινε στην Κοζάνη και ο Φυντανίδης επί μία βδομάδα στις συσκέψεις και στα διαλλείματα τους έχει πάρει τ' αυτιά με ιστορίες μακρόσυρτες, περιγραφές - μιας και ο ίδιος φημιζόταν ως δυνατός παραμυθάς - για την Κοζάνη αλλά πολύ περισσότερο για το χαρμόσυνο απογευματινό του Τσοτυλίου.

Τα υπόλοιπα; διαβάστε το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας, όπου ο ίδιος, γράφει, αποτυπώνει σε ρόλο ρεπόρτερ, μιλά για την ''απόδραση στο παρελθόν, τις αναμνήσεις, των ελλήνων τις κοινότητες''. Αναφέρει ονόματα που μετέπειτα έπαιξαν ρόλο στα πολιτικά πράγματα του Βοϊου, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 17:18