Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 09:03

Οι Περιφερειάρχες ζήτησαν απο τον νεο υπουργό Ν. Βούτση: ''Να ξεκινήσει άμεσα το νέο ΕΣΠΑ''

Στην συνεδρίαση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης Στην συνεδρίαση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης

Να ξεκινήσει άμεσα το νέο ΕΣΠΑ και να δοθεί παράταση ολοκλήρωσης και αποπληρωμής των έργων του τρέχοντος ΕΣΠΑ ώστε να μην χαθούν

θέσεις εργασίας και ούτε ένα ευρώ από την πραγματική οικονομία, ζήτησαν οι περιφερειάρχες κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση.

Συγκεκριμένα έθεσαν τα εξής θέματα:

α. Την ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η ΕΝΠΕ ζήτησε την άμεση εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ ώστε να μην χαθεί χρόνος στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που μαστίζει τη χώρα. Ζήτησε, επίσης, την αποφυγή των λαθών του παρελθόντος με την εκχώρηση πόρων σε μεγάλο αριθμό ενδιάμεσων διαχειριστικών αρχών και την πολυδιάσπαση των έργων που λειτουργούν ανασταλτικά στον ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Συγκεκριεμάν, οι περιφερειάρχες ζήτησαν να καταργηθούν ενδιάμεσοι φορείς όπως η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και τα κονδύλια να διαχειρίζονται οι υπάρχουσες Διαχειριστικές Αρχές. Ζήτησαν επίσης να υπάρξει για έναν ακόμη χρόνο παράταση του παλιού ΕΣΠΑ, το οποίο -όπως είπε- καθυστέρησε εξαιτίας τους προγράμματος εξυγίανσης και των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και στο νέο ΕΣΠΑ να ενταχθούν ώριμα έργα που είναι έτοιμα.Είναι απόλυτη ανάγκη να δοθεί παράταση της ολοκλήρωσης και αποπληρωμής των έργων του τρέχοντος ΕΣΠΑ ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας και ούτε ένα ευρώ από την πραγματική οικονομία, είπαν χαρακτηριστικά.

β. Τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Περιφερειών με την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη μεταρρύθμιση του κράτους. Η ΕΝΠΕ ζήτησε αλλαγές στις αρμοδιότητες του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αρμοδιότητες του είναι αμιγώς γνωμοδοτικές και μη δεσμευτικές για τις περιφέρειες και τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εύρυθμη λειτουργία των Περιφερειών. Σημείωσαν ότι η ΕΝΠΕ επιδιώκει τον έλεγχο και τη διαφάνεια, ζητεί, όμως, να καταργηθεί ο κατασταλτικός ρόλος του. «Θέλουμε τον έλεγχο και τη διαφάνεια, θέλουμε τον προληπτικό έλεγχο. Δεν θέλουμε, όμως, η έγκριση των προϋπολογισμών να περνά και μέσα από το Οικονομικό Παρατηρητήριο. Θέλουμε μόνο την παρακολούθηση. Ζητάμε να καταργηθούν οι δεσμευτικές συστάσεις», είπαν οι περιφερειάρχες.

γ. Το ζήτημα της υποστελέχωσης των περιφερειών μέσω νέων προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού και της ενεργοποίησης του θεσμού της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας.

δ. Την άμεση έναρξη των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με μεγαλύτερη διάρκεια των πέντε μηνών.

ε. Εξετάστηκε, επίσης, ο τρόπος άμεσης αντιμετώπισης των οξύτατων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις πρόσφατες θεομηνίες στις υποδομές της χώρας. Η πρόταση της ΕΝΠΕ είναι η θέσπιση ενός νέου μικρού πόρου στο 1 τοις χιλίοις σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων υποδομών αντιπλημμυρικών έργων και τη συντήρηση των δικτύων στο μέλλον. Ειδικά για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, η ΕΝΠΕ ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών να διεκδικήσει κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών.

Η ΕΝΠΕ έθεσε επίσης το ζήτημα του νέου θεσμικού πλαισίου για τη μεταφορά των μαθητών. Ζήτησε να συνεχισθεί μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς η παράταση που έχει δοθεί στις συμβάσεις με τους μεταφορείς και επιπλέον να καλυφθεί η χρηματική διαφορά μεταξύ των εισπραχθέντων και των συμβάσεων που έχουν συναφθεί με τους μεταφορείς. Αυτή, κατά εκτιμήσεις, αφορά 1 – 3 εκατ. ευρώ ανά Περιφέρεια.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στόχος ήταν η ενημέρωση του υπουργού πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Συναντηθήκαμε με τον υπουργό προκειμένου να του πούμε τι θέλουμε, να μας πει τι θέλει και να συζητήσουμε το μηχανισμό συνεργασίας μας», είπε ο κ. Αγοραστός.

Επιβεβαιώσε κι εκείνος από την πλευρά του το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, ότι το υπουργείο εξετάζει την πιθανότητα να μετεξελιχθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ώστε να διατηρήσουν τις αρμοδιότητες που άπτονται της κρατικής λειτουργίας – όπως το χωροταξικό, τα δάση, η οριοθέτηση χειμάρρων κ.α.- και οι άλλες αρμοδιότητες να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα της ΕΝΠΕ.

πηγη: http://www.aftodioikisi.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 09:08