Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015 11:55

«Παράδοξη πατρίδα» πρώτευσε στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Πάνω από 50.000 οι θεατές του Φεστιβάλ

Η «Παράδοξη πατρίδα» του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, και το ήδη πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Virunga»

του Βρετανού Ορλάντο Φον Αϊνζιντελ, είναι οι μεγάλοι νικητές του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ένα αληθινό σενάριο
Ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης κατέγραψε σε 56 λεπτά ένα αληθινό σενάριο για τις πατρίδες ενός 80χρονου σήμερα Έλληνα, του Στάθη, ο οποίος την περίοδο της γερμανικής κατοχής, όταν οι ναζί επιτέθηκαν στο χωριό του και έκαψαν ζωντανούς συνολικά 353 κατοίκους (ανάμεσα τους η 28χρονη τότε μητέρα του, η γιαγιά του και τα τέσσερα αδέλφια του, ηλικίας από ενάμιση έως δέκα ετών) κατάφερε να γλιτώσει μαζί με τον πατέρα του.

Την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, ο πατέρας του καταδικάστηκε σε θάνατο και λίγο προτού εκτελεστεί άφησε γραπτή εντολή στον γιο του να σπουδάσει. Ο Στάθης κατέφυγε στη Γερμανία και σπούδασε οδοντίατρος. Λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης, αναγκάστηκε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Δημιούργησε οικογένεια με πέντε παιδιά - όπως και ο πατέρας του - και  τούς έδωσε τα ονόματα των αδικοχαμένων αδελφών του.

Την περίοδο της γερμανικής κατοχής ο Στάθης Χαϊτίδης ήταν μόλις οκτώ ετών. Οι Ναζί με τους έλληνες συνεργάτες τους μπήκαν στο χωριό του, στους Πύργους Πτολεμαΐδας, εκτέλεσαν εν ψυχρώ ή έκαψαν ζωντανούς συνολικά 353 κατοίκους. Ανάμεσά τους ήταν η 28χρονη μητέρα του, η γιαγιά του και τα τέσσερα αδέλφια του ηλικίας από ενάμιση έως δέκα ετών. Ο ίδιος κατάφερε να γλιτώσει τελευταία στιγμή μαζί με τον πατέρα του. Για να επιβιώσουν κατέφυγαν στο βουνό Βέρμιο, όπου έτρωγαν φύλλα και ρίζες δένδρων. Την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, ο πατέρας του συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Ο λόγος ήταν ότι στην κατοχή του βρέθηκε ένα πιστόλι με έξι σφαίρες. Λίγο πριν εκτελεστεί γράφει ένα γράμμα και δίνει εντολή στο γιο του να σπουδάσει. Ο μικρός Στάθης καταφεύγει στα χωριά της Νάουσας, όπου μεγαλώνει κοντά στη θεία του. Εκεί μαθαίνει γράμματα και καταφέρνει να τελειώσει το γυμνάσιο. Προσπαθεί να ακολουθήσει την εντολή του πατέρα του, αλλά είναι αδύνατο γιατί τον καταδιώκει η κατάρα του αριστερού. Τότε, αποφασίζει να πάει στη Γερμανία, όπου τη δεκαετία του 1950 χιλιάδες Έλληνες καταφεύγουν ως οικονομικοί μετανάστες. Εκεί αναγκάζεται να δουλέψει σε δύσκολες δουλειές για να καταφέρει να σπουδάσει και να γίνει οδοντίατρος.  Την περίοδο της χούντας αναπτύσσει αντιδικτατορικό αγώνα και του αφαιρείται το ελληνικό διαβατήριο. Ο Στάθης που έχασε την οικογένειά του από τους Γερμανούς αναγκάζεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη… Γερμανία. Δημιουργεί οικογένεια με πέντε παιδιά, δύο κορίτσια και τρία αγόρια και τους δίνει τα ονόματα των αδικοχαμένων αδελφών του (Τώνια Μαρκετάκη, απόψε στις 8μ.μ. και 21/3 στις 1μ.μ.).

«Παράδοξη Πατρίδα»
• Πέμπτη 19/03/2015 στις 20:00, Αίθουσα «TONIA MARKETAKI» Λιμάνι, Αποθήκη Δ΄.
• Σάββατο 21/03/2015 στις 13:00, Αίθουσα «TONIA MARKETAKI» Λιμάνι, Αποθήκη Δ΄. 

Συντελεστές:

• Σκηνοθεσία-παραγωγή: Νίκος Ασλανίδης
• Διεύθυνση φωτογραφίας: Γεώργιος Ασλανίδης
• Μοντάζ: Παναγιώτης Σκούρτης
• Μουσική: Αλέξης Μπιτλής
• Οργάνωση παραγωγής: Νίκη Φωτιάδου

Επιμέλεια ρεπορτάζ : Μερόπη Βαχτεβάνου

Πηγη: δημοσιογραφικό συγκρότημα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

www.salutesalonica.gr 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015 12:06

Πολυμέσα