Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 10:46

Καθηγήτρια σε σχολή - πρότυπο η Μπέτυ Μπαζιάνα. Τι γραφει το Εθνος για το Πανεπιστημιακό τμήμα που διδάσκει η σύντροφος του πρωθυπουργού

Η Mπέτυ Μπαζιάνα διδάσκει από χτες σε ένα τμήμα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, όπου οι περίπου 500 φοιτητές του διαφέρουν αρκετά από τους φοιτητές άλλων ελληνικών πανεπιστημίων.

Η Μπέτυ Μπαζιάνα προσέρχεται στα γραφεία των καθηγητών. Λίγη ώρα μετά θα διδάξει το πρώτο της μάθημα

Δεν γράφουν συνθήματα, ούτε κολλούν αφίσες στους τοίχους, έχουν συμφωνήσει -και το τηρούν παρά τις όποιες αντιδράσεις- να μην καπνίζουν όχι μόνο μέσα στις αίθουσες, αλλά και σε όλους τους χώρους του, ακόμη και στο κυλικείο, ενώ βγαίνουν για να καπνίσουν, ακόμη και τον χειμώνα, έξω από το κτίριο.

Οι χώροι του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών δεν φυλάσσονται από σεκιούριτι, φροντίζονται με ευθύνη των ίδιων των καθηγητών και φοιτητών και κλειδώνουν κάθε βράδυ στις 8 από τους ίδιους. Μπορεί το τμήμα να είναι εγκατεστημένο και να λειτουργεί στο συγκεκριμένο κτίριο, που βρίσκεται έξω από την πόλη της Κοζάνης και πίσω από ένα μεγάλο... σούπερ μάρκετ, εδώ και οκτώ χρόνια, όμως όλοι οι χώροι του είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά είναι ιδιαίτερα φροντισμένοι.

Στα εργαστήρια από αυτά των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών μέχρι της... ρομποτικής, η βιβλιοθήκη κ.ά., όλα δείχνουν να είναι καλά συντηρημένα και παραπέμπουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα μάλλον του εξωτερικού.

Οι φοιτητές έχουν συμφωνήσει να καπνίζουν έξω από το κτίριο .
Οι φοιτητές έχουν συμφωνήσει να καπνίζουν έξω από το κτίριο .

Οι μοναδικές καταλήψεις από την πλευρά των φοιτητών ήταν εκείνες του 2013, όταν με το σχέδιο «Αθηνά» καταργούνταν κάποια περιφερειακά πανεπιστήμια, μαζί κι αυτό της Δυτική Μακεδονίας, όπως θα μας πει ο φοιτητής του πέμπτου έτους Γιώργος Στεφανίδης.

Εκτοτε η πανεπιστημιακή λειτουργία κυλά αρκετά ομαλά, κι όταν χάνονται κάποια μαθήματα, για οποιονδήποτε λόγο, αναπληρώνονται υποχρεωτικά, όπως λέει ο πρόεδρος του τμήματος Θεόδωρος Θεοδουλίδης. Το τμήμα διαθέτει εννέα μέλη ΔΕΠ -πολλοί είναι νέοι πανεπιστημιακοί που έχουν έρθει από ξένα πανεπιστήμια- αλλά κανένας από αυτούς δεν είναι καθηγητής της πρώτης βαθμίδας. Ετσι ο καθηγητής Θ. Θεοδουλίδης του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών έχει οριστεί πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Οι μοναδικές καταλήψεις έγιναν το 2013, λέει ο Γ. Στεφανίδης. Ικανοποιημένη από τις σπουδές της δηλώνει η Βιβή Σμιάρη.
Οι μοναδικές καταλήψεις έγιναν το 2013, λέει ο Γ. Στεφανίδης. Ικανοποιημένη από τις σπουδές της δηλώνει η Βιβή Σμιάρη.

Εκτακτο προσωπικό
Οι εκπαιδευτικές ανάγκες καλύπτονται με την πρόσληψη κάθε χρόνο έκτακτου διδακτικού προσωπικού -περίπου 10 άτομα- που πρέπει να διαθέτει τα ανάλογα προσόντα και υποχρεούται σε διδακτικό έργο 13 εβδομάδων καθώς και τις εξετάσεις, με αμοιβή 3.300 ευρώ, που καλύπτεται από ιδιαίτερα έσοδα του πανεπιστημίου. Η αμοιβή αυτή μειώνεται στο 1/3 του ποσού όταν απασχολούνται σε άλλη θέση στο Δημόσιο, όπως και στην περίπτωση της Μπ. Μπαζιάνα.

Η πεμπτοετής Βιβή Σμιάρη είναι γενικά ικανοποιημένη για τις σπουδές της στο τμήμα, τις πολύ φιλικές σχέσεις τους με τους καθηγητές, αλλά θα επισημάνει και εκείνα που υποσχόταν το τμήμα και δεν υλοποίησε. Το πρόγραμμα σπουδών προέβλεπε μετά το δεύτερο έτος το σπάσιμο και συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ομως αυτό δεν έγινε ποτέ και προσπαθούν να το καλύψουν όσο είναι δυνατό με τις επιλογές συγκεκριμένων μαθημάτων.

Ο πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Θ. Θεοδουλίδης και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αντ. Τουρλιδάκης
Ο πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Θ. Θεοδουλίδης και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αντ. Τουρλιδάκης

Στον σύλλογο των φοιτητών στο παρελθόν την πλειοψηφία είχαν οι ανεξάρτητοι, αλλά σήμερα κατεβαίνουν και εκπροσωπούνται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η ΠΚΣ (ΚΝΕ) και κάποιοι ανεξάρτητοι, ενώ δεν έχει σχεδόν παρουσία η φοιτητική παράταξη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σεμνή, διακριτική, με πολύ τρακ -με τους δημοσιογράφους, φωτογράφους και κάμερες να την κυνηγούν- αλλά και ενθουσιασμό για την πρώτη της μέρα στην αίθουσα διδασκαλίας, εμφανίστηκε χθες στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, η Περιστέρα Μπαζιάνα.

Εφτασε λίγο μετά τις 11 το πρωί -ενώ το μάθημα ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 2 το μεσημέρι και στην είσοδο του τμήματος την υποδέχτηκε ο πρόεδρός του, καθηγητής, Θ. Θεοδουλίδης, ο οποίος μαζί με μία γραμματέα την οδήγησαν στα γραφεία των καθηγητών. Δημοσιογράφοι, κάμερες και φωτογράφοι τους ακολουθούσαν, για να... εισπράξουν την ευγενική ενόχληση της Μπ. Μπαζιάνα: «Να σας πω κάτι... δεν θέλω κάτι... ευχαριστώ πολύ».

Στο γραφείο των καθηγητών ήταν ο πρύτανης του πανεπιστημίου, καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Αντώνης Τουρλιδάκης, ο οποίος τη ρώτησε αν χρειάζεται κάτι.

«Εχω μαζί μου τα πάντα», είπε η σύζυγος του πρωθυπουργού και έβγαλε από την τσάντα της ένα laptop, ένα πακέτο σημειώσεων και δύο κινητά τηλέφωνα. Στη σύντομη συνομιλία που είχε με τους δύο καθηγητές, παρουσία της γραμματέως, ζήτησε να μην αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τους υπόλοιπους συναδέλφους της και παρακάλεσε να μην τη βλέπουν ως τη σύζυγο του πρωθυπουργού, αλλά όπως και τους υπόλοιπους διδάσκοντες. «Αλλωστε εγώ και η οικογένειά μου σήμερα είμαστε σε αυτήν τη θέση, αύριο θα είμαστε απλοί πολίτες», τους είπε.

Προετοιμασία
Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα ήταν στο γραφείο των καθηγητών και ετοιμαζόταν για την παράδοση. Μελετούσε τις σημειώσεις της και έγραφε παρατηρήσεις.

Οταν ήρθε η ώρα του μαθήματος, τρεις φοιτητές, που ορίστηκαν από συμφοιτητές τους, έκαναν... face control για να αποφύγουν τη λαθραία είσοδο δημοσιογράφων και φωτογράφων. Οι τρεις φοιτητές, μαζί και ο πρόεδρος του τμήματος, Θ. Θεοδουλίδης, καθόταν στην είσοδο του κεντρικού αμφιθεάτρου και άφηναν να περάσουν μόνο οι συμφοιτητές τους, ενώ η Μπέτυ Μπαζιάνα μπήκε από μια μικρή, πλαϊνή είσοδο. Τους συστήθηκε πολύ απλά: «Γεια σας είμαι η κ. Μπαζιάνα και θα κάνουμε μαζί το μάθημα ''Δίκτυα Ι''».

Ο σύλλογος των φοιτητών έβγαλε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται σε κάποια ΜΜΕ, γιατί, κάποιοι προσπάθησαν να μπουν στο αμφιθέατρο, να φωτογραφήσουν και να βιντεοσκοπήσουν τη διάλεξη, κάτι που, όπως ανέφεραν, «διαταράσσει την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος και παραβιάζει την προσωπική και ιδιωτική τους ζωή». Οι δύο ώρες του μαθήματος έγιναν χωρίς διάλειμμα και λίγο πριν από τις 20.00 ολοκληρώθηκε και οι φοιτητές αποχώρησαν. Η Μπ. Μπαζιάνα παρέμεινε πάντως στους χώρους του τμήματος μέχρι αργά, μέχρι να σιγουρευτεί ότι είχαν φύγει όλοι οι άνθρωποι των ΜΜΕ.

ΤΙ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ
Μάθημα κάθε Δευτέρα και για έξι ώρες

Η Μπέτυ Μπαζιάνα θα διδάσκει στους φοιτητές του γ΄ εξαμήνου του Tμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών το μάθημα «Δίκτυα υπολογιστών Ι», το οποίο έχει 4 ώρες εργαστήρια και 2 ώρες θεωρία την εβδομάδα. Το μάθημα θα γίνεται κάθε Δευτέρα από τις 14.00 ως τις 20.00. Με εξαίρεση χθες, που δεν είχε προετοιμαστεί για τα εργαστήρια, ζήτησε την κατανόηση των Αρχών του ιδρύματος και έκανε μόνο τις δύο ώρες θεωρία.

Οι φοιτητές του γ΄ εξαμήνου είναι 150 και χθες το μάθημα «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» το παρακολούθησαν περίπου 120, αριθμός-ρεκόρ, καθώς τα υπόλοιπα μαθήματα παρακολουθούν γύρω στους 100. Ασφαλώς συνέβαλε σε αυτό η δημοφιλία της διδάσκουσας, η οποία έφτασε μέχρι... τα σπίτια των συναδέλφων της. Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής Κοζάνης με διδακτική εμπειρία σχεδόν 15 ετών δέχτηκε χθες «καίρια» ερώτηση από μία θεία της. «Παιδί μου, διδάσκεις σε αυτό το πανεπιστήμιο που είναι και η γυναίκα του Τσίπρα;». Το μετέφερε η ίδια χθες γελώντας στους συναδέλφους της στο κυλικείο της Σχολής.

πηγη: ΕΘΝΟΣ ΡΕΠ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 11:04