Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 17:14

Παγκόσμιο διατροφικό σκάνδαλο με κοτόπουλα στη φορμόλη κρέας πιθήκου και ελιές με γαλαζόπετρα- Μεγάλη επιχείρηση της interpol σε 57χώρες και στην Ελλάδα

Συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει το ξεσκέπασμα νέου διατροφικού σκανδάλου μεγατόνων, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 10.000 τόνων

παραποιημένων με τοξικά υλικά τροφίμων σε 57 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ανάμεσα στα σοκαριστικά ευρήματα, που κατέσχεσε η Interpol έπειτα από γιγαντιαία επιχείρηση υπό την κωδική ονομασία «Opson V», βρίσκονται κοτόπουλα και εντόσθια πουλερικών βουτηγμένα στη φορμόλη, κρέας πιθήκου, ελιές επικαλυμμένες με θειικό χαλκό – τη γνωστή σε όλους γαλαζόπετρα- και πολλά άλλα ανατριχιαστικά παραπροϊόντα που προορίζονταν για τα πιάτα μας όπως γρύλλοι και κάμπιες.

Η επικίνδυνη νοθεία παρατηρήθηκε σε βασικά αγαθά, όπως η ζάχαρη και το κρέας, που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία του πλανήτη σε καθημερινή βάση ενώ οι ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν μπορούν να προκαλέσουν από ανεπανόρθωτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό μέχρι και τον θάνατο.

Σε αρκετές χώρες, μάλιστα, υπήρχαν τεράστιες ποσότητες από νοθευμένες σοκολάτες και γλυκά με υποψήφιους καταναλωτές μικρά παιδιά.

Στην Ελλάδα, το σκάνδαλο περιορίζεται προς το παρόν σε τρία παράνομα εργοστάσια που κατασκεύαζαν ποτά- «μπόμπες», εξίσου ικανά, βέβαια, να καταστρέψουν την υγεία ενός ανθρώπου. Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι στα ράφια ή ακόμη χειρότερα στα τραπέζια μας έχουν φτάσει κατά το παρελθόν κάποια από τα προαναφερθέντα τρόφιμα – δηλητήριο.

Ευρήματα – σοκ

Το διατροφικό σκάνδαλο έφεραν στο φως της δημοσιότητας η Interpol και η Europol. Ειδικότερα, σε μεγάλη από κοινού επιχείρηση σε 57 χώρες εντοπίστηκαν περισσότεροι από 10.000 τόνοι νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων και ανάμεσά τους βρέθηκαν εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη, ελιές με επικάλυψη από θειικό χαλκό, κρέας πιθήκου.

Η επιχείρηση αυτή με την ονομασία «Opson V»
κατέγραψε ένα ρεκόρ όσον αφορά τις ποσότητες των κατασχεθέντων υλικών, όπως ανακοίνωσε χθες η διεθνής αστυνομική οργάνωση. Πέρυσι η αντίστοιχη «Opson IV» είχε επιτρέψει την κατάσχεση 2.500 τόνων παραποιημένων τροφίμων.

Σχεδόν εννέα τόνοι ζάχαρης μολυσμένης από λιπάσματα κατασχέθηκαν στο Χαρτούμ του Σουδάν. Στην Ιταλία, η αστυνομία κατέσχεσε 85 τόνους ελιές «βαμμένες» με ένα διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για να γίνουν πιο ωραίες στην εμφάνιση, εξηγεί η Interpol, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Λιόν της Γαλλίας.

Στην Ταϊλάνδη, οι τοπικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν ένα δίκτυο μετά τη σύλληψη ενός ατόμου που μετέφερε τέσσερις τόνους κρέατος που είχαν εισαχθεί παρανόμως από την Ινδία. Οι ερευνητές κατέστρεψαν στη συνέχεια περισσότερους από 30 τόνους βοείου και βουβαλίσιου κρέατος ακατάλληλου για κατανάλωση που προορίζονταν να πωληθούν από σούπερ-μάρκετ.

Τα τελωνεία του αεροδρομίου του Ζαβεντέμ στο Βέλγιο ανακάλυψαν πολλά κιλά κρέατος πιθήκου, ενώ στη Γαλλία κατασχέθηκαν πολλά κιλά από γρύλλους και κάμπιες.

Ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Interpol αφηγείται την κατάσχεση στην Ινδονησία 70 κιλών εντοσθίων από κοτόπουλα διατηρημένων στη φορμόλη, η ύπαρξη της οποίας στα τρόφιμα απαγορεύεται.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Αρχές κατέσχεσαν περίπου 10.000 λίτρα νοθευμένου αλκοόλ, μεταξύ των οποίων κρασί, ουίσκι και βότκα. Στο Μπουρούντι, η αντίστοιχη ποσότητα νοθευμένου αλκοόλ που κατασχέθηκε, έφτασε στα 36.000 λίτρα. Στην Αυστραλία, δε, βρέθηκαν 450 κιλά νοθευμένου... μελιού!

Από την Ουγγαρία και τη Λιθουανία, μέχρι το Τόγκο και τη Ζάμπια, βρέθηκαν, επίσης, και κατασχέθηκαν, τεράστιες ποσότητες από νοθευμένες σοκολάτες και γλυκά, καθώς και ποσότητες αλκοόλ που, με παραποιημένες ετικέτες, προορίζονταν για ανήλικα παιδιά!

Από τη «μαύρη» λίστα δεν λείπει και η Ελλάδα, στην οποία βρέθηκαν τρία παράνομα εργοστάσια, τα οποία έφτιαχναν νοθευμένο αλκοόλ. Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν περισσότερες από 7.400 φιάλες και «μαϊμού» ετικέτες.

Οι επιχειρήσεις Opson, οι οποίες άρχισαν για πρώτη φορά το 2011, έχουν εξελιχθεί σταδιακά ώστε αυτή τη στιγμή να περιλαμβάνουν γύρω στις 60 χώρες σ' ολόκληρο τον κόσμο.

«Τα νοθευμένα και κακής ποιότητας τρόφιμα και ποτά αποτελούν μια πραγματική απειλή για την υγεία και την ασφάλεια», σχολιάζει στην ανακοίνωση ο Μάικλ Έλις, επικεφαλής της μονάδας που είναι αφιερωμένη στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου παράνομων εμπορευμάτων στους κόλπους της Interpol.

www.kontranews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 17:18