Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 14:47

Η ανακοίνωση παραίτηση των μελών του Σ.Ι. του Α.Π.Θ., και τυπικά "Ταφόπλακα" στο νόμο Διαμαντοπουλου, το αιχμηρό σχόλιο της Βασως Κιντή

Το σχόλιο της Αναπληρώτριας καθηγήτριας Φιλοσοφίας Βασως Κιντή και μελος του συβουλίου του ΕΚΠΑ είναι χαρακτηριστικό:

 Η κυβέρνηση παραδίδει τα πανεπιστήμια χωρίς καμία εποπτεία σ' αυτούς που χρόνια τα λυμαίνονται.

Σήμερα παραιτήθηκαν 6 μέλη από το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά την παραίτηση προχθές των 6 μελών του ΣΙ του ΕΜΠ μη αποδεχόμενα την παράταση της θητείας τους που λήγει σήμερα και την οποία παράταση αποφάσισε το Υπουργείο γιατί δεν μπορεί να τα καταργήσει (δεν την αφήνει η Τρόικα) και δεν θέλει να κάνει νέες εκλογές (να μην δείξει ότι τα δέχεται). Παραιτήθηκαν οι Αλέξανδρος Νεχαμάς (Princeton), Γιώργος Τσώκος (Harvard), Jack Davis (o αρχαιολόγος που τιμήθηκε για τις ανασκαφές στην Πύλο- ),, Η Ε. Μαντζουράνη, Ε. Μπουρνόβα, Γ. Σιούτη. Εν τω μεταξύ αφυπηρέτησαν δύο, Χ. Παπαγεωργίου και Γ. Κρεατσάς ενώ ένας, ο Α. Τουρκολιάς δεν συμμετέχει έτσι κι αλλιώς λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Μετά τις παραιτήσεις του προέδρου του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, Δ. Μπερτσιμά και τη δική τον Νοέμβριο του 15 λόγω διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση των Συμβουλίων, το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ και άλλων ΑΕΙ δεν υφίσταται πλέον. Μπαίνει έτσι και συμβολικά τέλος στη μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου.
Τα πανεπιστήμια παραδίδονται χωρίς καμία εποπτεία σ' αυτούς που τα λυμαίνονται.

Η ανακοίνωση των μελών του ΣΙ του ΑΠΘ

«Όλα τα μέλη του Συμβουλίου του Α.Π.Θ., που υπογράφουμε την παρούσα ανακοίνωση, είχαμε εξ αρχής και δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή μας στην παράταση της θητείας  των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο την ανάκλησή της και τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέων Συμβουλίων, όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε.

Με τη λήξη της κανονικής μας θητείας, θεωρούμε ότι οφείλουμε να παραιτηθούμε, συνεπείς με τις θέσεις που είχαμε ήδη εκφράσει.

Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ο θεσμός του Συμβουλίου είναι χρήσιμος για τα Πανεπιστήμια και ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί από την Πολιτεία. Δυστυχώς, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ποικιλότροπη απαξίωση και σταδιακό περιορισμό των αρμοδιοτήτων, ιδίως αυτών που αφορούσαν στον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ορθολογική λειτουργία κάθε Πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Πιστεύουμε, ακόμη, ότι ανταποκριθήκαμε στην εμπιστοσύνη των συναδέλφων που μας ανέδειξαν σε μέλη του Συμβουλίου, εξαντλώντας πλήρως την εκ του νόμου προβλεπόμενη θητεία 

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας στήριξαν κατά τη διάρκεια της θητείας μας, προσφέροντας αφιλοκερδώς τον πολύτιμο χρόνο και τις ειδικές τους γνώσεις.

Μπορούμε να βεβαιώσουμε, από την εμπειρία μας, ότι το πανεπιστήμιό μας έχει εξαιρετικό δυναμικό σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα, παρά την αδυσώπητη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και τον συνακόλουθο περιορισμό των οικονομικών πόρων, αν θεραπευθούν ορισμένες αδυναμίες του νομικού πλαισίου και αν ξεπερασθούν κάποιες παρωχημένες νοοτροπίες».

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 14:59