Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 06:02

Επτά χρόνια πριν απο την τελευταία επίσκεψη πρωθυπουργού στην Κοζάνη. Πως αποτίμησε τότε την επίσκεψη το vetonews. Τι έχει αλλάξει σήμερα;

Στις 20 Ιανουαρίου του 2011 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε στην Κοζανη συνοδευόμενος απο υπουργούς του και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβο. Ανακοινωσε το περίφημο φωτοβολταϊκό πάρκο 200 mw και το

εργοστάσιο κατασκευής του.  Επίσης εξήγγειλε τις μετεγκαταστασεις Ακρινης, Ποντοκώμης , Μαυροπηγής. Επτα χρόνια μετά είμαστε αγκυλωμένοι στην ιδια θέση με αλλους πρωταγωνιστές στο προσκήνιο και συζητάμε σχεδόν τα ιδια πράγματα. Ο Παναγιωτακης της ΔΕΗ δήλωσε στην γενικη συνέλευση των μετοχων οτι σχεδιάζει την κατασκευή στην Κοζανη του ίδιου φωτοβολταϊκού πάρκου  που εξήγγειλε πριν απο επτά χρονια ο Παπανδρεου καθώς και το εργοστάσιο έξυπνων μετρητών της δεη που θα κατασκευάσουν οι Κινέζοι. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί και αυτός την Κοζάνη σε μια πολύ πιό δύσκολη συγκυρία για την ύπαρξη και το μέλλον της ΔΕΗ  και θα επαναλάβει τις μετεγκαταστάσεις των Αναργύρων, θα φρεσκάρει την μετεγκατάσταση της Ακρινης, και μάλλον θα ανακοινώσει την μετεγκατάσταση  της Αχλάδας στην Φλώρινα. Θα μιλήσει για το μεγαλύτερο ενεργειακο εργο που εκτελείται στην νοτιαανατολική Ευρωπη την κατασκευή της 5ης μοναδας της ΔΕΗ ενω είναι άγνωστο τι θα πράξει με το περιβόητο μειωμενο τιμολογιο . Επτά χρόνια μετά, πιο βαθειά στο λακκο με τα φίδια συνεχίζουμε να ζουμε με τα γνωστα δαιμόνια που μας εφεραν σε αυτο το σημειο αδυνατώντας να αναγνωρίσουμε τι μας περιμένει.

Εαν αφαιρέσει κανείς το τίτλο του παρακάτω κειμένου "Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Κοζάνη"  το περιεχομενο του μάλλον ταιριάζει απόλυτα στην σημερινή συγκυρία.

το κείμενο

 H επίσκεψη του πρωθυπουργού την Κοζάνη, στην παρούσα συγκυρία είναι σημαντική. Εντός ολίγων ημερών στις 14 Φεβρουαρίου πρέπει ο αρμόδιος επίτροπος στην ΕΕ να αποφασίσει για το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων και την πώληση η ενοικίαση στους ιδιώτες των φιλέτων της ΔΕΗ. Ως εκ τούτου έχει καλές αλλά κρύβει και κακές ειδήσεις για την περιοχή η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου.
  Ας αρχίσουμε από τις καλές.
Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την δημιουργία ενός φωτοβολταϊκου πάρκου – γίγαντα, ισχύος 200 MW και την ίδρυση μονάδας που θα κατασκευάζει πάνελς. Για τις δυο αυτές μεγάλες επενδύσεις, θα επιδιωχθεί να γίνουν σε συνεργασία με κάποιο ξένο οίκο. Με την ανακοίνωση αυτή ο πρωθυπουργός ανάβει το πράσινο φώς ώστε να μετατραπεί η περιοχή του ενεργειακού λεκανοπεδίου σε κέντρο πράσινης Ανάπτυξης.
Αυτό από μόνο του κρύβει και δυσάρεστες εκπλήξεις για το λιγνίτη και το μέλλον της περιοχής .
Οι κακές ειδήσεις
Η ανακοίνωση της επένδυσης και όσα σχεδιάζονται επικουρικά η συμπληρωματικά σε αυτήν, σηματοδοτούν την αρχή του τέλους μιας εποχής με τον λιγνίτη όπως τον ξέραμε. Ας λάβουμε υπόψιν, ότι τις επόμενες ημέρες θα αποφασισθεί το μέλλον πολλών λιγνιτικων μονάδων της ΔΕΗ ακόμη και των φιλέτων που διαθέτει η επιχείρηση. Σε 2,5 χρόνια θα έχει κλείσει ολόκληρος ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και το 2020 θα έχουν κλείσει ο σταθμός του ΑΗΣ Καρδιάς, την ίδια τύχη θα έχει και ο ΑΗΣ Αμυνταίου. Δεν ξέρω εάν θα σωθούν τελικά οι τέσσερις από τις 5 μονάδες του Αγ. Δημητρίου. Το 2020 το ενεργειακό κέντρο δεν θα θυμίζει σε τίποτα απ’αυτο που ξέραμε μέχρι σήμερα. Και όπως γίνετε κατανοητό αυτό θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Ελπίδα οι μετεγκαταστάσεις και η 5η μονάδα
Μοναδική ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης για την περιοχή αποτελούν οι σχεδιαζόμενες μετεγκαταστάσεις 4 χωριών. Αυτό σημαίνει ότι την δεκαετία που έχουμε μπροστά μας μόνο από τις αποζημίωσες θα έχουμε ποσά ύψους περίπου 400 εκ €. Πρόκειται για σημαντικό οικονομικό μέγεθος που θα θέσει σε κίνηση το ''πεθαμένο'' σήμερα κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας.
Εάν προσθέσουμε και την επένδυση της 5ης μονάδας, θα μιλάμε για ένα σημαντικό οικονομικό γεγονός, που θα προσφέρει θέσεις εργασίας, διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, σε μια εποχή που άλλες περιφέρειες της χώρας θα έχουν κυριολεκτικά «στεγνώσει» από την παρατεταμένη ύφεση.
Ο Α. Ζερβός
Χθες τα βράδυ ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός μιλώντας σε κλειστή συγκέντρωση συνδικαλιστών για τις τελευταίες εξελίξεις διαβεβαίωσε ότι η μονάδα θα γίνει και ότι εάν χρειασθεί θα δοθεί παράταση δυο εβδομάδων στις ενδιαφερομένους ομίλους προκειμένου να προετοιμασθούν καλυτέρα.

Σπύρος Κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 08:58