Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 21:25

Βρέθηκαν τα πρώτα οστά Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία

Tα οστά δύο ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41 έχουν βρεθεί έως τώρα στις εκσκαφές που άρχισαν το πρωί στην Αλβανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στόχος των ερευνών είναι να εντοπιστούν, να ταυτοποιηθούν και να ταφούν με τις πρέπουσες τιμές οι χιλιάδες έλληνες πεσόντες που ενταφιάστηκαν πρόχειρα πριν από δεκαετίες.

Οι έρευνες άρχισαν στην περιοχή Ντραγκότι, στα στενά Κλεισούρας, και θα επεκταθούν μέχρι την περιοχή της Κορυτσάς, όπου υπολογίζεται πως βρίσκονται πρόχειρα θαμμένοι περίπου 6.800 από τους 8.000 Έλληνες που σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Ιταλούς.

Μιλώντας μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του για τα «θαρραλέα βήματα» της αβλανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι τα Τίρανα είχαν το θάρρος να υλοποιήσουν τη συμφωνία για τους πεσόντες που είχε υπογραφεί το 2009.

Η σχετική συμφωνία για την ταυτοποίηση και ταφή των ελλήνων πεσόντων είχε τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2010 όμως η πρακτική εφαρμογή της δρομολογήθηκε τους τελευταίους μήνες, στις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι το Νοέμβριο στην Κρήτη.

Η Αθήνα είχε συνδέσει το ζήτημα των νεκροταφείων με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Τα οστά των ελλήνων πεσόντων
 θα ενταφιαστούν με τιμές σε νεκροταφεία στην Αλβανία. Ήδη υπάρχει ένα πλήρως λειτουργικό νεκροταφείο στο χωριό Βουλιαράτες, όπου είναι ενταφιασμένοι κάποιοι ταυτοποιημένοι έλληνες στρατιώτες, Δεύτερο, διπλό κοιμητήριο έχει κατασκευαστεί στην Κλεισούρα - Κορυτσά κι έως σήμερα λειτουργεί εν μέρει ως κενοτάφιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κατασκευής περαιτέρω νεκροταφείων.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/365132/vrethikan-ta-prota-osta-ellinon-pesodon-stin-alvania/#ixzz54wXMtJSw 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 21:29