Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 17:19

ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

Αλλεπάλληλες είναι από χθες οι σημαντικές παρατηρήσεις που καταθέτουν με επιστολές προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από Τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ανά τη χώρα, σχετικά με το 

νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον».

Μετά, λοιπόν, τη μακροσκελή επιστολή του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, σειρά έχει σήμερα το Τμήμα νομού Αιτωλοακαρνανίας, κάνοντας λόγο για λανθασμένη φιλοσοφία.

Ζητεί, δε, παράταση έναρξης υποβολής τουλάχιστον μέχρι 15 Απριλίου 2018, κατά την διάρκεια της οποίας, θα είναι εφικτή η δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας, καθώς, σύμφωνα με όσα αναφέρει, η πλατφόρμα του Buildingcert «πέφτει» συνεχώς.

Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, το Τμήμα σημειώνει πως «το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ ΄ οίκον ΙΙ που πρόκειται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 όπως προκηρύχτηκε με το ΦΕΚ 756/Β/ 2-3-2018 θεωρούμε ότι στηρίζεται σε λανθασμένη φιλοσοφία. Το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής των δικαιούχων είναι η σειρά προτεραιότητας της αίτησης υπαγωγής γεγονός, που απέχει σημαντικά από κάθε επιστημονική ή ενεργειακή τεκμηρίωση. Η φιλοσοφία του προγράμματος θα έπρεπε να κινείται στη βάση της αντικειμενικής αξιολόγησης των προτάσεων με μοναδικό κριτήριο το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Θα πρέπει να θεσπιστεί μοριοδότηση ανάλογη με το ποσοστό αυτό διότι δεν είναι δυνατόν να κρίνονται το ίδιο δυο κατοικίες με διαφορετικές παρεμβάσεις, που θα έχουν ως συνέπεια διαφορετικό ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης. Θεωρούμε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα εύλογο διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας της πλατφόρμας , διότι είναι βέβαιο ότι λόγω του αυξημένου όγκου των προτάσεων θα υπάρξει δυσλειτουργία. Ήδη η πλατφόρμα του Buildingcert στην οποία γίνεται η καταχώρηση από τους ενεργειακούς επιθεωρητές των στοιχείων κι αρχείων για την έκδοση των Ενεργειακών Πιστοποιητικών έχει "πέσει" αρκετές φορές και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι δυνατή η χρήση της.

Με γνώμονα όλα τα προαναφερθέντα θεωρούμε ότι θα πρέπει η φιλοσοφία του προγράμματος να εξεταστεί εκ νέου και να δοθεί παράταση έναρξης υποβολής τουλάχιστον μέχρι 15 Απριλίου 2018, κατά την διάρκεια της οποίας, θα είναι εφικτή η δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας».

πηγη: http://greenagenda.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 17:22