Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 11:49

Την αλλαγή του τελικού χρονοδιαγράμματος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ζητά το νεοσύστατο «Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης»

του Σπύρου Κουταβά

Την επανεξέταση των χρονοδιαγραμμάτων για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων δυτικής Μακεδονίας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το 2023, ζητούν με ανακοίνωση τους 15 επιχειρήσεις

που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Χώρας.  Οι επιχειρήσεις που απασχολούν περί του 3.200 εργαζόμενους,  δημιούργησαν το «Ελλάδα 2028- Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης» και όπως δηλώνουν απώτερος στόχος τους είναι  «να συμμετάσχουν  ενεργά ως άμεσα ενδιαφερόμενοι  στην εθνική προσπάθεια για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχεδίου της απολιγνιτοποίησης και στην ενεργειακή μετάβασης της περιοχής».

 Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος και πρόεδρος της πρωτοβουλίας Κλεάνθης Ακτενίζογλου, «είμαστε αυτοί που δημιουργήσαμε την ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία και δεν μπορούμε να μείνουμε παθητικοί θεατές σε όσα θα συμβούν στην περιοχή μας». Ο κ. Ακτενίζογλου θεωρεί ότι ο ημερολογιακός στόχος που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση «είναι μη εφικτός» καθότι το 2023 που θα σταματήσουν οι μονάδες, δεν θα μπορέσουν την ίδια χρονική στιγμή να προχωρήσουν εκείνες οι αποκαταστάσεις των εδαφών, να γίνει ένα νέο χωροταξικό στην περιοχή, ώστε στην θέση των λιγνιτικών μονάδων που θα έχουν φύγει να γίνουν οι κατασκευές των φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 GW που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Επισημαίνει επίσης ότι «αυτή την στιγμή κλείνουμε 10 λιγνιτικές μονάδες χωρίς να δημιουργούμε κάτι στην περιοχή που να φέρνει ροή εισοδήματος».

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τους εργαζομένους των εταιριών που σ’ένα μεγάλο βαθμό «είναι προσωπικό με υψηλή τεχνική κατάρτιση και εξειδίκευση που αποκτήθηκε μέσω της επένδυσης που έκαναν οι ίδιες εταιρίες», πρόσθεσε ότι «όλες οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έγιναν στην Ελλάδα είτε από την ΔΕΗ είτε από ιδιώτες, εκτελέστηκαν από τεχνικές εταιρίες που είναι από την περιοχή μας» και ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι εάν δεν γίνει κάτι «είναι πιθανό να γίνουν ενεργειακοί μετανάστες» και «για τις δεξιότητες τους που επένδυσαν οι Ελληνικές εταιρίες θα τις αξιοποιήσουν άλλοι που δεν έχουν δαπανήσει ούτε ένα ευρώ».

Ο κ. Ακτενίζογλου διευκρίνισε ότι η απολιγνιτοποίση  που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν αφορά μόνο την λειτουργία των ορυχείων αλλά σ’ένα βαθμό και την λειτουργία των Ατμοηλεκτρικών μονάδων, αφού πριν από μερικά χρόνια μόνο για τις συντηρήσεις τους «οι τεχνικές εταιρίες συμμετείχαν σε έργα ύψους 100 εκ €, σήμερα που μιλάμε το ποσό έχει πέσει στα 20 εκ και με αφορμή την εξαγγελία αυτός ο τζίρος θα κατρακυλήσει έως που θα μηδενιστεί το 2023».

Συμπλήρωσε ότι αυτό που απασχολεί έντονα τον κλάδο, είναι ότι «πολλές εταιρίες μετά το 2023 δεν θα έχουν αντικείμενο, θα μιλάμε για αναστολή της λειτουργίας τους» και εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί οι χρόνος που χρειάζεται ώστε να καταφέρουμε «να μετασχηματιστούμε με ομαλότητα σε άλλα αντικείμενα». 

Ένα πρόβλημα που φαίνεται ότι απασχολεί έντονα τον κλάδο είναι ότι ορισμένες εταιρίες βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης αναπτυξιακού νόμου η  έχουν ολοκληρώσει τις επενδύσεις τους με αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού οποίος με την εξαγγελία της απολιγνιτοποίσης και πριν γίνει κάποια ουσιαστική απόσβεση απαξιώνεται χρηματιστηριακά.

Ο κ. Ακτενίζογλου ανάφερε ότι θεωρεί αυτονόητη «τη συμμετοχή των επιχειρήσεων της περιοχής στη κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων» που προαναγγέλθηκαν και θα τοποθετηθούν στους  αποκατεστημένους χώρους των ορυχείων της ΔΕΗ, ενώ ζήτησε «οι επιχειρήσεις μαζί με τους εργαζομένους τους να είναι και μέτοχοι, δημιουργώντας έτσι την πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα».

Δήλωσε την ικανοποίησή του για την δέσμευση Χατζηδάκη ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι αποκαταστάσεις των ορυχείων, «αυτό θα δώσει την δυνατότητα σε επιχειρήσεις μας να κρατήσουν το προσωπικό τους» ενώ επεσήμανε ότι εταιρίες ειδικευμένες στα ηλεκτρομηχανολογικά έργα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην αποξήλωση των Ατμοηλεκτρικών μονάδων «κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσει άμεσα η ΔΕΗ, ώστε να μην έχουμε βιομηχανικά κουφάρια στην περιοχή όπως το εργοστάσιο λιπασμάτων της ΑΕΒΑΛ».

Όπως αποκάλυψε στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Πτολεμαΐδα, ζήτησαν «να απαλλαγούν από την προκαταβολή φόρου για τζίρους που στην ουσία το τρέχον έτος δεν θα έχουν ως επιχειρήσεις» και «οι αποσβήσεις που ήταν να γίνουν σε βάθος 10 ετίας να συγχωνευτούν σε δύο χρόνια» ώστε οι επιχειρήσεις τα χρήματα αυτά να καταφέρουν να επενδύσουν σε άλλες δραστηριότητες.  

Τέλος ο κ. Ακτενίζογλου σημειώνει η απολιγνιτοποίηση  που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση  δεν τους βρίσκει καταστατικά αντιθέτους ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία τους  γιατί «γνωρίζουμε την διαχρονική αδυναμία του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια στις υποχρεώσεις του».

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 12:32