Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 11:35

«Το Υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης αλλά δεν είναι η "ασημένια σφαίρα" για την Δυτική Μακεδονία» τόνισε η Μ Σπυράκη στην εκδήλωση του «Hydrogen Europe»

του Σπύρου Κουταβά

Την φιλόδοξη στρατηγική της Ε.Ε. για το Πράσινο Υδρογόνο Η2 παρουσίασε στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Συνδέσμου “Hydrogen Europe”  που ήταν αφιερωμένη στην συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την

έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Όπως ανέφερε για την περίοδο 2020-2024 ο στρατηγικός στόχος της ΕΕ είναι «να εγκατασταθούν 6 GW ηλεκτρολυτών Η2 για να παράξουμε 1 εκ τόνους Ανανεώσιμων πηγών H2, ενώ για την περίοδο 2025-30 ο στόχος είναι να εγκαταστήσουμε 40 GW ηλεκτρολυτών H2 για να παράξουμε 10 εκ τόνους Πράσινο υδρογόνο».

Αναφερόμενη στην απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας η κ . Σπυράκη τόνισε ότι στο πλαίσιο της συμπληρωματικότητας «το Υδρογόνο αποτελεί μέρος της λύσης για την περιοχή, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί την ασημένια σφαίρα για την μετάβαση στην δυτική Μακεδονία». Υπογράμμισε ότι μπορεί να έχουμε «χαμηλού άνθρακα υδρογόνο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο μετάβασης και θα προέρχεται από ΦΑ» κάτι που όπως επεσήμανε αναφέρεται και στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου 2020.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Συνδέσμου “Hydrogen Europe” Γιώργος Χατζημαρκάκης, τόνισε ότι «θέλουμε να στηρίξουμε την “πράσινη επανάσταση” του Υδρογόνου ως πρόκληση και ευκαιρία για την Ελλάδα» και με αφορμή με αφορμή την  200η  επέτειο της ελληνικής απελευθέρωσης τόνισε ότι «το Υδρογόνο μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα Ενεργειακά Ανεξάρτητη χώρα».

Ο πρώην ευρωβουλευτής και μέλος Του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σπύρος Δανέλης τόνισε ότι «η μετάβαση αποτελεί μονόδρομο και για την χώρα μας» επισημαίνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να γίνει με όρους ενεργειακής δημοκρατίας».

Εκ μέρους του κόμματος των Πρασίνων ο πρώην Ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε ότι «η ΕΕ σε καμία περίπτωση να μην χρηματοδοτήσει έργα ΦΑ που μπορεί να συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με στερεά καύσιμα» ακόμη και εάν «η χρήση τους συνδέοντα με τις Τηλεθερμάνσεις πόλεων της δυτικής Μακεδονίας».

Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή καθηγητής Κωσταντίνος Συνολάκης αναφερόμενος στο Υδρογόνο και τις χρήσεις του προανήγγειλε ότι «θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατατάσσει το υδρογόνο στις ΑΠΕ» κάτι που σήμερα δεν προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο». 

Η πρώην Ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά δήλωσε «η χρήση του Υδρογόνου στις μεταφορές και την ναυτιλία είναι καθοριστικής σημασίας» και υπογράμμισε ότι ο ρόλος του θα είναι καθοριστικός και «στην απανθρακοποίηση κρίσιμων τομέων της Ελληνικής Βιομηχανίας».

Ο Περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης περιέγραψε το σχέδιο της Περιφέρειας για την χρήση υδρογόνου στην δυτική Μακεδονία ως αντίδοτο στην απολιγνιτοποίηση καθώς και τις εμβληματικές επενδύσεις που σχεδιάζει η περιφέρεια όπως «την παραγωγή υδρογόνου από την λυματολάσπη των βιολογικών καθαρισμών της περιοχής» καθώς και «την Ενεργειακή αναβάθμιση  όλων των δημοσίων κτιρίων της περιφέρειας με την πιλοτική λειτουργία του πρώτου πράσινου κτιρίου της περιφέρειας από την παραγωγή πράσινου υδρογόνου».

Σύμφωνα με τους οργανωτές τον Μάϊο θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος εκδηλώσεων με θέματα όπως:

- Ελλάδα και Υδρογόνο - σύνδεσμος για το μέλλον.

- Δυτική Μακεδονία - η δημιουργία ενός κόμβου Υδρογόνου στην Ευρώπη.

- TAP και East-Med - Δύο έργα για περισσότερο Υδρογόνο στην Ευρώπη.

- Υδρογόνο και Ελληνική Ναυτιλία - στο δρόμο της παγκόσμιας πρωτοπορίας

ΠΗΓΗ: απε μπε |σ κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 17:24