Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 19:14

Πρωτοποριακά προγράμματα της Biohellenika και του ΑΠΘ παρουσιάζονται στην Θεσσαλονίκη

bioellinikaΣτις 18-20 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιείται η Συνάντηση Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στο ΝΟΗΣΙΣ. Στην εκδήλωση φιλοξενούνται καινοτόμα προϊόντα και πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, την εξοικονόμηση πόρων και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η Biohellenika σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο αναφέρεται στη χρήση βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού στην αποκατάσταση τραυματισμών και εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου.

Ο λιπώδης ιστός παραδίδεται στα εργαστήρια της Biohellenika όπου το εξειδικευμένο προσωπικό διαχωρίζει τα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια με πρωτοποριακή μέθοδο τα μετατρέπει σε νευρικά κύτταρα, τα οποία παραλαμβάνονται από το Πανεπιστήμιο και χορηγούνται ενδοσκοπικά στις κοιλίες του εγκεφάλου. Στη συνέχεια παρακολουθείται η πορεία των βλαστοκυττάρων τα οποία σταδιακά μετατοπίζονται από τις κοιλίες προς την εγκεφαλική ουσία.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων είναι πολύ σημαντικά γιατί έως σήμερα πιστεύαμε ότι τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου προστατεύονταν από έναν φυσικό φραγμό και δεν μπορούσε να εισχωρήσει τίποτα άλλο πέραν των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών. Η έρευνα που έχει γίνει με τη συμμετοχή της Biohellenika αποδεικνύει ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να εισέλθουν στον εγκέφαλο, κάτι που ήταν υπό αμφισβήτηση μέχρι σήμερα, και με βάση αυτή την πληροφορία θα εξεταστεί και η περαιτέρω θεραπευτική τους δράση. Στο επόμενο στάδιο θα ακολουθήσουν νευροφυσιολογικές μελέτες και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν για τις περιπτώσεις της εγκεφαλικής παράλυσης των παιδιών, κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Alzheimer.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 19:21