Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 13:25

Τρεις ηλιακές καταιγίδες πλησιάζουν τη γη!

ILIOSEKRIXIΜε ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο τρεις ηλιακές καταιγίδες οι οποίες αναμένεται να πλησιάσουν τη Γη μέσα στα επόμενα 24ωρα. Είναι αποτέλεσμα τριων μεγάλων εκρήξεων που έγιναν στην επιφάνεια του Ηλιου και θεωρούνται οι ισχυρότερες που έχουν παρατηρηθεί από το 2006 και μετά.

Οι ηλιακές θύελες είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης αλλά και στις τηλεπικοινωνίες, ενώ οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι θα ενταθεί το Βόρειο σέλαςκαι θα γίνει ορατό ακόμη και σε νοτιότερες περιοχές του πλανήτη, όπως η Βρετανία.

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα την εικόνα που βλέπετε η οποία είναι μια από εκείνες που κατέγραψε το παρατηρητήριο Sοlar Dynamics Obsvervatory στην οποία καταγράφονται εκρήξεις. Στο νότιο ημισφαίριο του Ηλιου διακρίνεται η περιοχή που βρίσκεται σε διέγερση την τελευταία εβδομάδα και εκεί έγινε χθες η πολύ ισχυρή έκρηξη.

Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, τις πρώτες πρωϊνές ώρες, το διαστημικό παρατηρητήριο Solar Dynamics Observatory που παρακολουθείτον Ηλιο κατέγραψε την πιο ισχυρή έκρηξη που έχει συμβεί στο μητρικό μας άστρο τα τελευταία χρόνια.

Η ηλιακή αυτή καταιγίδα απελευθέρωσε μεγάλες ποσότητας ακτινοβολίας που μέσα σε λίγα λεπτά έφτασαν στην Γη. Παράλληλα παρήγαγε ένα τεράστιο κύμα φορτισμένων σωματιδίων το οποίο κατευθύνεται προς την Γη και συνήθως χρειάζεται πάνω από 24 ώρες για να φθάσει στον πλανήτη μας. Παρόμοια κύματα φορτισμένων σωματιδίων μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα λειτουργίας στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους αλλά και σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Η νέα μεγα-έκρηξη ανήκει στην κατηγορία «X» που αντιστοιχεί στις ηλιακές εκρήξεις μεγαλύτερης ισχύος και συνέβη σε μια περιοχή στο Νότιο Ημισφαίριο του Ήλιου την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «ενεργή περιοχή 1158». Είναι η πρώτη του νέου κύκλου ηλιακής δραστηριότητας που άρχισε πέρυσι και αναμένεται να κορυφωθεί το 2013.

«Υπήρχαν ορισμένες ενδείξεις ότι είναι πιθανό να εκδηλωθεί κάποια ισχυρή έκρηξη αλλά δεν περιμέναμε να είναι τόσο ισχυρή. Πιθανότατα στην διάρκεια των προσεχών μηνών και ετών θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη εκρήξεις τέτοιας ισχύος» δήλωσε στον δικτυακό τόπο Space. com ο Φιλ Τσάμπερλεν, μέλος της ομάδας των επιστημόνων που ελέγχει το παρατηρητήριο SDO.

πηγή-madata.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 13:30