Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 13 Μαϊος 2016 11:48

Την 21η θέση μεταξύ των 50 κορυφαίων ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης καταλαμβάνει το ΕΚΕΤΑ

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με βάση την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής

Ένωσης, βρίσκεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των ερευνητικών επιδόσεων όσον αφορά την προσέλκυση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα. Συγκεκριμένα, το ΕΚΕΤΑ καταλαμβάνει την 21η θέση μεταξύ των 50 κορυφαίων ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης.

   Στα ερευνητικά πρόγραμμα που υλοποιεί ως επί το πλείστον συνεργάζονται ως εταίροι μεγάλες επιχειρήσεις από την Κίνα την Ινδία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και την Ευρώπη. Στα εργαστήριά του γίνονται έρευνες για την ανάπτυξη μεθόδων που αφορούν τη βέλτιστη αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων (δηλαδή του ξηρού λιγνίτη που χρησιμοποιείται από τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), την αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), τις τεχνολογίες υδρογόνου και την ανάπτυξη μεθόδων για την επαναχρησιμοποίηση του CO2 στην παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

   «Το ΕΚΕΤΑ, με την τεχνογνωσία που διαθέτει, συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων πάνω σε τοπικά αλλά και διεθνή προβλήματα, τοποθετώντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την κοινωνία και την ανάπτυξη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του εργαστηρίου στερεών καυσίμων του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα, Δρ. Διονύσιος Γιαννακόπουλος.

   Μέχρι το 2020, η Ε.Ε. θα διαθέσει για την έρευνα κονδύλια ύψους 150 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν θα μοιραστούν στις κυβερνήσεις με τη γνωστή ποσόστωση. Θα διατεθούν στις χώρες - μέλη, με βάση την καινοτομία, την αριστεία και τις βέλτιστες πρακτικές, που θα επιδείξουν σε προτάσεις τους, τα Κέντρα έρευνας, τα ερευνητικά ινστιτούτα και τα ακαδημαϊκά ινστιτούτα των πανεπιστημίων στην Ευρώπη.

   Η δυναμική παρουσία των ερευνητών του ΕΚΕΤΑ συμβάλλει στην άνοδο του μέσου όρου της απόδοσης του ερευνητικού δυναμικού της χώρας και ενισχύει την εικόνα της Ελλάδας στην Ε.Ε. σε μία πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο, όπου η οικονομική πραγματικότητα έχει ιδιαίτερα αυξημένες προσδοκίες από ερευνητικά κέντρα και φορείς καινοτομίας.

πηγη:ΑΠΕ -ΜΠΕ Σ.Κ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Μαϊος 2016 11:51