Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 18:03

Στην Δεσκάτη Γρεβενών ο αρχαιότερος δρυς της Ευρώπης

του Σπύρου Κουταβα

Στην Δεσκάτη Γρεβενών μόλις δύο χιλιόμετρα από την πλατεία της μικρής αυτής κωμόπολης βρίσκεται μια υπεραιωονόβια βελανιδιά  ηλικίας 1300 ετών.  Πρόκειται για ένα σπάνιο  δρυ που ανήκει στο είδος ποδισκοφόρο (quersus pedunculiflora),

που σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν την δενδροχρονολόγησή του φαίνεται να φύτρωσε περίπου το 720 μχ. Έχει διάμετρο 2,25 μέτρα  και η περίμετρος του κορμού του στο ύψους του στηθαίου είναι 7,06 μέτρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 658 μέτρων και το ύψους ξεπερνά τα είκοσι τρία μέτρα. Το δένδρο τόσο από το μέγεθος του κορμού του όσο και από την παλαιότητα του κίνησε το ενδιαφέρον του δήμου Δεσκάτης  και «αποφασίσαμε  να πραγματοποιήσουμε   μελέτη με ειδικούς επιστήμονες δασολόγους και ερευνητές προκειμένου να μάθουμε την παλαιότητα του δένδρου» δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Δημήτρης Καραστέργιος.   

Οι παλιότεροι κάτοικοι της Δεσκάτης θυμούνται ότι όταν γυρνούσαν από τα κτήματα έκαναν οπωσδήποτε στάση στο «χοντρό δένδρο» -έτσι το έλεγαν τότε - για να δροσιστούν από την σκιά του, αλλά φαίνεται ότι κανείς δεν πίστευε ότι μόλις δύο χλμ από τα πρώτα σπίτια της μικρής αυτής κωμόπολης θα υπάρχει δένδρο που θα φτάνει σε ηλικία τα 1300 χρόνια. «Όταν μας ενημέρωσαν από την επιστημονική ομάδα για τα αποτελέσματα της έρευνας και την πραγματική ηλικία της βελανιδιάς χαρήκαμε πολύ γιατί η περιοχή της Δεσκάτης  θα έχει στο εξής δύο φορές σπάνια και μοναδικά στο κόσμο ευρήματα» σημείωσε ο Δημήτρης Καραστέργιος. Εκτός από τον αρχαιότερο δρυ της Ευρώπης, στην Δεσκάτη μετά από γεωλογικές έρευνες και μετρήσεις επιστημόνων, εντοπίσθηκαν και πιστοποιήθηκαν τα αρχαιότερα πετρώματα της Ελλάδας ηλικίας 1 δις ετών.

Ο δασολόγος Ιωάννης Σπανός, μελετητής της Γενικής διεύθυνσης Αγροτικής έρευνας «Ελγο –Δήμητρα» με την ομάδα του έλαβαν δείγματα από το δένδρο, έκαναν ειδικές μετρήσεις στους δακτυλίους του κορμού και μετά από μελέτη κατέληξαν με απόκλιση σφάλματος 30-50 έτη, ότι η ηλικία της βελανιδιάς είναι 1300 έτη. 

Κινήθηκαν άμεσα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και με απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη η υπεραιωονόβια βελανιδιά  κηρύχθηκε «Διατηρητέο μνημείο της φύσης» που έχει ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική, ιστορική κα πολιτισμική αξία και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει πολύτιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο που χρειάζεται ειδική φροντίδα και προστασία.  Το επόμενο διάστημα αναμένεται από τα δασαρχείο Γρεβενών να εκδοθούν  οι απαγορευτικές διατάξεις για την προστασία του δένδρου ενώ όπως σημείωσε ο Ιωάννης Σπανός θα πρέπει «να ξεκινήσουν άμεσα οι  ενέργειες συντήρησής του όπως ο καθαρισμός του από τα ξερά κλαδιά του το γέμισμα του κούφιου κορμού με φελλό και γενικότερα η  απολύμανση του».

 Το συγκεκριμένο είδος βελανιδιάς φύεται από τα 400 έως τα 700 μέτρα υψόμετρο  είναι σπάνιο, αντέχει πολλά χρόνια και υπάρχουν ελάχιστα όμοια είδη, πολύ μικρότερης ηλικίας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι το παλιότερο δένδρο στην Ευρώπη στο είδος του και το αρχαιότερο στη Ελλάδα αφού ξεπέρασε κατά πολύ το αρχαίο Ρομπόλα της Πίνδου πάλι στην περιοχή των Γρεβενών  ηλικίας μόλις 1075 ετών. Έτσι ο δρυς ποδισκοφόρος της Δεσκάτης ξεκίνησε την ζωή του όταν στο Βυζάντιο άρχισε η περίοδος της «Δυναστείας των Ισαύρων»  και τα γεγονότα της εικονομαχίας. Απορίας άξιο είναι πως αυτό το θηριώδες δένδρο κατάφερε να μείνει ζωντανό στο χρόνο να επιβιώσει σ΄ένα περιβάλλον με έντονη ανθρώπινη παρουσία τα τελευταία 5.000 χρόνια.

«Η μεγαλύτερη ζημιά στα χρόνια που εμείς γνωρίζουμε έγινε από έναν εκσκαφέα κατά την διάρκεια έργων διάνοιξης του δρόμου»  επισημάνει  ο δήμαρχος Δεσκάτης  ωστόσο έκτοτε οι κάτοικοι φροντίζουν και προσέχουν ακόμη πιο πολύ το σπάνιο δένδρο τους.

πηγη:ΑΠΕ -ΜΠΕ 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 18:13