Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iliopoyloy1Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Όλα είναι δηλητήρια ,αν τα πάρει κανείς σε υπερβολική δόση, ακόμα και το κρασί ( Ο. ΄Εκκο -Το κοιμητήριο της Πράγας)
Δηλητήριο ονομάζεται οποιαδήποτε ουσία, φυσικής προέλευσης ή τεχνητά παρασκευασμένη, που μετά την εισαγωγή της σε ζωντανό οργανισμό ασκεί βλαπτική ή και θανατηφόρο επίδραση.

Αυτές οι ουσίες κόμα και σε εξαιρετικά μικρές δόσεις είναι πολύ βλαπτικές. Στην φύση υπάρχουν πολλά δηλητήρια που μπορεί να είναι προϊόντα ζώων ή από φυτά ή ακόμη και απλά χημικά στοιχεία ή ενώσεις που βρίσκονται σε ανόργανα υλικά. Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με δεκάδες δηλητήρια αλλά δεν παθαίνουμε βλάβες επειδή ο οργανισμός μας είναι σε θέση να τα εξουδετερώνει. Η τοξικότητα δηλαδή η ισχύς ενός δηλητηρίου καθορίζει τη βαρύτητα των βλαβών που αυτό προκαλεί, ανάλογα με την προσλαμβανόμενη ποσότητα του δηλητηρίου. Το φίδι, ο βάτραχος ,η μέλισσα, η αράχνη και ο σκορπιός είναι από τα πιο γνωστά ζώα που προκαλούν τον θάνατο η την δηλητηρίαση και φυσικά το μανιτάρι σε ότι αφορά στα φυτά. Πολλές φορές χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα η επίδραση κάποιων ουσιών για να θανατωθεί κάποιος. Το γνωστό μας κώνειο που χρησιμοποιήθηκε ευρέος στην αρχαιότητα και το μεσαίωνα.

Όλα στη γη είναι δηλητήριο, τίποτε δεν στερείται και το δηλητήριο της μέλισσας. Μόνο μια δόση όμως μετατρέπει την ουσία σε δηλητήριο ή σε ιατρικό φάρμακο. Το δηλητήριο της αυστραλιανής αράχνης είναι σε θέση να σκοτώσει ένα άνθρωπο μέσα σε 15 λεπτά. Το δηλητήριο της μέλισσας ήταν γνωστό και σαν φάρμακο, από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας. Η θεραπευτική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και τα οφέλη του δηλητηρίου περιγράφονται στις εργασίες του Ιπποκράτη (4ο αι. πΧ), Πλίνιου(2ο αι. πΧ) κ.α. Σαν θεραπεία κάποιων προβλημάτων χρησιμοποιήθηκαν μερικά δηλητήρια. Ισραηλινοί επιστήμονες εμβάθυναν τις σπουδές τους στα δηλητήρια της μαύρης χήρας, μια αράχνη με θανατηφόρο δηλητήριο, καθώς και δυο ακόμα αραχνών που βρίσκονται στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική και διαπίστωσαν ότι τα θύματα παρουσίαζαν παρατεταμένη στύση (για 4 ώρες) .

Όλα αυτά είναι ωραία και σεβαστά αλλά το δηλητήριο που μας ''δηλητηριάζει'' καθημερινά δεν είναι από τα ζώα και από τα φυτά ,που υπάρχουν γύρω μας, αλλά το δηλητήριο των συνανθρώπων μας. Η ζήλια, ο φθόνος και το μίσος καταστρέφουν την ανθρώπινη σχέση. Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εχθρότητες και χολές και όμως δεν πτοούσαστε επειδή έχουμε το αντίδοτο. Την φιλία και την αγάπη των δικών μας ανθρώπων που μας θωρακίζει ενάντια στην κακία και το ΄΄δηλητήριο΄΄!