Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 08:40

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Ανακτά τον έλεγχο ο Ερντογάν

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώθηκαν από αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία καθώς o τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη. «Η πολιτική εξουσία κατάργησε το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και

τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα», αναφερόταν σε ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες υποστηριζαν θα ανοίξουν το δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών.

Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε λίγο μετά τις 00:30 στον αέρα τηλεοπτικού δικτύου, μέσω κινητού τηλεφώνου, πιθανότατα από περιοχή στη νοτιοδυτική Τουρκία κοντά στην Αλικαρνασσό.. Έκανε λόγο για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» κάλεσε το λαό να βγει στους δρόμους. «Οι πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια... δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν το στόχο τους», προσέθεσε. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Ερντογάν κατέθεσε αίτημα για άσυλο στη Γερμανία το οποίο όμως απορρίφθηκε σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Επιστροφή Ερντογάν

Η Τουρκία βρέθηκε για αρκετές ώρες στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης καθώς ουδείς μπορούσε με ασφάλεια να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η μάχη για την εξουσία. Ο κ. Ερντογάν προσγειώθηκε τελικά στην Κωνσταντινούπολη και έγινε δεκτός ως ήρωας από χιλιάδες υποστηρικτές του. Σε διάγγελμα που έδωσε μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδος μίλησε για προδοσία και είπε ότι όσοι διοργάνωσαν το πραξικόπημα ή συμμετείχαν σε αυτό θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα». Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπήρξε μια κινητικότητα μετά το μεσημέρι μέσα στις ένοπλες δυνάμεις. Υπήρξε μια προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του κράτους μας. Υπήρξε μια προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Είχαν καταφέρει μετά από μια προσπάθεια 40 ετών να βρίσκονται στις δομές του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων. Είναι προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα»

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έλαβαν αποστάσεις από τους πραξικοπηματίες ενώ η πλευρά Ερντογάν έδειχνε από νωρίς ως αυτουργό του πραξικοπήματος τον Γκιουλέν. Πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους ενώ και οι ιμάμηδες καλούσαν τους πιστούς να αψηφίσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, ο τούρκος Πρόεδρος βρισκόταν στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος. Ο ίδιος φέρεται να ζήτησε άσυλο στη Γερμανία κάτι που το Βερολίνο αρνήθηκε ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες τον φέρουν να ζητά άλλοτε άσυλο στο Λονδίνο και άλλοτε να βρίσκεται σε πτήση για τη Ρώμη.

Λίγο μετά τις 02:00 ώρα Ελλάδος, τα μηνύματα από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, αλλά και ένας συνδυασμός πληροφοριών για συλλήψεις πραξικοπηματιών και αποχώρηση των στρατευμάτων από του δρόμους, έδειξαν ότι η πλάστιγγα έγερνε υπέρ του Ερντογάν. Ο Λευκός Οίκος έστειλε μήνυμα στήριξης της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης ενώ το Βερολίνο υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της δημοκρατικής τάξης.

Τουλάχιστον 60 νεκροί, εκατοντάδες συλλήψεις

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιώτες και η οποία φαινόταν σήμερα το πρωί να έχει κατασταλεί, δήλωσε τούρκος αξιωματουχος.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν σε όλη τη χώρα πάνω από 700 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι στρατιωτικοί, σε σχέση με την απόπειρα αυτή, υπογράμμισε εξάλλου ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

πηγη:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 08:44