Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 11:42

Τραγωδία με 72 νεκρούς ανάμεσά τους 20 παιδιά από διαρροή χημικών σε αποθήκη στη Συρία

Η μόλυνση από δηλητηριώδη αέρια στην πόλη Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία ήταν αποτέλεσμα της διαρροής αερίων από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών, μετά

το βομβαρδισμό της από μαχητικά αεροσκάφη του καθεστώτος Άσαντ, υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στο μεταξύ, οι νεκροί από τη χημική επίθεση έφτασαν τους 72, μεταξύ αυτών και 20 παιδιά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν επίσης 17 γυναίκες και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί, διότι υπάρχουν αγνοούμενοι», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, με σπασμούς και πασχίζοντας να αναπνεύσουν μέσα από τις μάσκες οξυγόνου, έχασαν τη ζωή τους έπειτα από την αεροπορική επιδρομή στην ανταρτοκρατούμενη πόλη. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με τα συμπτώματα που ακολουθούν χημική επίθεση, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα.

Σύμφωνα και με τη Μόσχα, τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα θύματα της επίθεσης αυτής, είναι τα ίδια με τα συμπτώματα από προηγούμενη επίθεση με χημικά όπλα, που έκαναν οι αντάρτες.

Στην αποθήκη αυτή βρισκόταν «ένα εργαστήριο παρασκευής αυτοσχέδιων βομβών με τοξικές ουσίες», προσθέτει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν η συριακή πολεμική αεροπορία γνώριζε τι περιείχε η αποθήκη. «Το χημικό οπλοστάσιο» προοριζόταν για τους μαχητές στο Ιράκ, επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες του «εντελώς αξιόπιστες και αντικειμενικές». Η χρήση του οπλοστασίου αυτού από «τους τρομοκράτες έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα από διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από τις επίσημες αρχές» του Ιράκ.

Η επίθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πολλές δυτικές χώρες επέρριψαν την ευθύνη το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία υπέβαλαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνέρχεται επειγόντως, με την οποία καταδικάζουν την χημική επίθεση στην Συρία και ζητούν ταχεία και ολοκληρωμένη έρευνα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε να καταβληθεί «σημαντική προσπάθεια» υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία στη Γενεύη. «Πρέπει να ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα πίσω από αυτές τις διαπραγματεύσεις», κάλεσε η Μογκερίνι στο άνοιγμα της διεθνούς διάσκεψης για το μέλλον της Συρίας, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Κατά την προσέλευσή του στην ίδια διάσκεψη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για τη χημική επίθεση. «Όλα τα στοιχεία που έχω δει, υποδεικνύουν ότι το καθεστώς Άσαντ (…) χρησιμοποιώντας παράνομα όπλα, έχοντας πλήρη επίγνωση εναντίον του ίδιου του του λαού», τόνισε.

Νέες αεροπορικές επιδρομές στην Χαν Σεϊχούν

Πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πέντε αεροπορικές επιδρομές σήμερα Τετάρτη, στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλιμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ταυτότητα των αεροσκαφών δεν προσδιορίζεται, ενώ ο συριακός στρατός δεν έχει σχολιάσει ακόμη την πληροφορία.

documento

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 11:49