Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 08:06

Μονομαχία Μακρόν - Λεπέν - Συσπείρωση υπέρ Μακρόν για το β' γύρο

Ολοκληρώθηκε ο α' γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν προηγείται με 23, 7%, ενώ η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου ακολουθεί με 21, 9%.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, τα οποία δημοσιεύονται σε πραγματικό χρόνο, στο 81% της καταμέτρησης επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ο Μακρόν συγκεντρώνει το 23,29% των ψήφων, ενώ η Λεπέν λαμβάνει το 22,65%.

Ο υποψήφιος των Γάλλων Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν ακολουθεί με 19,72%. Αν και αρχικά φερόταν να ισοψηφεί με τον Φιγιόν, ο αριστερός υποψήφιος Ζαν - Λικ Μελανσόν τοποθετείται στο 19,07%. Ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν συγκεντρώνει το 6,11%.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στη σύγχρονη γαλλική ιστορία, που κανένα από τα μεγαλύτερα κόμματα δεν βλέπει τον υποψήφιό του να περνά στο β' γύρο.

Μακρόν: Πρόεδρος των πατριωτών κατά των εθνικιστών

«Σε έναν χρόνο αλλάξαμε την εικόνα της γαλλικής πολιτικής», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του κατά τις πρώτες δηλώσεις του.

«Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», σχολίασε και στη συνέχεια εξέφρασε την επιθυμία να συγκροτήσει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα.

«Ακουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή...θα μεταφέρω την φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη», είπε δηλώνοντας ότι έχει την βούληση να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο.
 
«Σας προτείνω τη μεγάλη αλλαγή»
 
Στους υποστηρικτές της απευθύνθηκε η Λεπέν, κάνοντας λόγο για ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους της και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη, σχολιάζοντας ότι αναλαμβάνει με πλήρη συνείδηση το βάρος της ευθύνης που συνοδεύει την προτίμηση τους.
 
«Tο σύστημα αναζήτησε με κάθε τρόπο να πνίξει το μεγάλο δημόσιο πολιτικό διάλογο, που θα έπρεπε να είναι αυτή η εκλογική αναμέτρηση. Αυτός ο μεγάλος δημόσιος διάλογος θα λάβει χώρα τώρα. Οι Γαλλοι πρέπει να αδράξουν τη μοναδική αυτή ευκαιρία, η άγρια παγκοσμιοποίηση θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας. Είτε θα συνεχιστεί η πορεία προς τηνπλήρη απορρύθμιση, τις μετεγκαταστάσεις, την μαζική μετανάστευση, την ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών, την κυριαρχία του χρήματος ως βασιλιά. Ή μπορείτε να επιλέξετε τη Γαλλία των συνόρων που προστατεύουν την ταυτότητά μας. Είναι η επιλογή της αλλαγής. Προτείνω τη μεγάλη, θεμελιώδη αλλαγή, η οποία θα φέρει άλλα πρόσωπα στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά η Λεπέν.

Συσπείρωση υπέρ Μακρόν

Στην είδηση ότι η Μαρίν Λεπέν κατακτά τη δεύτερη θέση και κατ' επέκταση προάγεται στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου, αποκλεισθέντες υποψήφιοι και πολιτικοί συσπειρώθηκαν για να προωθήσουν την ψήφο υπέρ του Μακρόν.

Ο Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Μακρόν. Την ίδια στιγμή, τους κάλεσε να κινητοποιηθούν για τις εκλογές της Εθνοσυνέλευσης του Ιουνίου. Ο Φιγιόν ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την ήττα της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές.

Ο Μπενουά Αμόν προχώρησε σε δηλώσεις λίγα λεπτά μόλις την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ευχαριστώντας όσους τον υποστήριξαν και υπογραμμίζοντας τις σοσιαλιστικές αξίες, που επιχείρησε να υπερασπιστεί με την υποψηφιότητά του. Παράλληλα, έστειλε ένα μήνυμα για την ανάγκη καταπολέμησης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, καλώντας όσους τον ψήφισαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Εμμανουέλ Μακρόν για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

Σε ανάλογη τοποθέτηση προχώρησε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ. «Σας καλώ να ψηφίσετε τον Εμμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο για να καταπολεμηθεί το Εθνικό Μέτωπο, για να υπάρξει εμπόδιο στο θανατηφόρο σχέδιο της Μαρίν Λεπέν για την οπισθοδρόμηση της Γαλλίας και τον διχασμό των Γάλλων», είπε ο ίδιος.

Αίσθηση από τις ίσες αποστάσεις Μελανσόν

Σε αντίθεση με το γενικό κλίμα υπέρ του Εμμανουέλ Μακρόν, ο Ζαν Λικ Μελανσόν προκάλεσε αίσθηση με την απόφασή του να μην υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο του β' γύρου. «Δεν είναι αυτή η εντολή που έλαβα από τους ψηφοφόρους», διευκρίνισε ο ίδιος.

πηγη:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 08:12