Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 16:24

Σκόπια: Γκρέμισαν άγαλμα σλαβομακεδόνα εθνικιστή που είχε κατασκευαστεί με χρήματα της οργάνωσης «Αιγαιάτες κάτοικοι Σκοπιας-Αχλάδας-Παπαδιάς»,

H κυβέρνηση τού Ζόραν Ζάεφ αποκαθήλωσε στις τρεις τα ξημερώματα από το κέντρο των Σκοπίων ανδριάντα τού Άντον Γιάνεφ, ηγέτη του σλαβομακεδονικού εθνικισμού κατά τον 19ο αιώνα.

Ο Γιάνεφ είχε πρωταγωνιστήσει στην εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων τού ακραία εθνικιστικού κόμματος VMRO, που σήμερα βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Ο ανδριάντας είχε τοποθετηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου του 2014 από την κυβέρνηση τού Γκρουέφσκι, ηγέτη τού VMRO. Ο Ζόραν Ζάεφ βρισκόταν τότε στην αντιπολίτευση και είχε δεσμευτεί πως όταν κέρδιζε τις εκλογές θα έβγαζε από τη θέση του το άγαλμα, που φέρεται να είχε χρηματοδοτήσει οργάνωση με την επωνυμία «Αιγαιάτες κάτοικοι Σκοπιας-Αχλάδας-Παπαδιάς», χωριά του νομού Φλώρινας.

Από την Αχλάδα φαίνεται πως κατάγεται ο Γκρουέφσκι, ο οποίος ως πρωθυπουργός γέμισε τους δημόσιους χώρους των Σκοπίων με αγάλματα τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, τού Φιλίππου, αλλά και βυζαντινών αυτοκρατόρων -ακόμη και τριήρεις στην κοίτη τού Βαρδάρη, είχε τοποθετήσει τον κέντρο της πόλης των Σκοπίων.

Πηγη:aixmi.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 16:30