Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 08:17

Τέσσερις νεκροί από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο - Συνεδριάζουν ξανά Γερουσία, Κογκρέσο

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια της Τετάρτης μετά την βίαιη εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στη μητροπολιτική περιοχή της Ουάσιγκτον.

Διευκρίνισε ότι οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και το τέταρτο πρόσωπο υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού υπέστη τραύμα από σφαίρα. Πρόσθεσε ότι 52 ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο, το οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να εκκενώσουν μετά από τέσσερις ώρες.

Παράλληλα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια.

Στην Ελλάδα οι "νεοφιλελεύθεροι" χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς... από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται πως τα επεισόδια έξω από το Καπιτώλιο σημειώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ, αμέσως μετά την ομιλία του, με την οποία επαναλάμβανε ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία.

Ορισμένοι από αυτούς κατόρθωσαν να εισβάλουν μέσα στο κτήριο, το οποίο αποκλείστηκε αμέσως. Την ώρα της εισβολής ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κογκρέσου η οποία διακόπηκε, ενώ πολλοί εργαζόμενοι φυγαδεύτηκαν, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς.

Συνεδριάζουν και πάλι Γερουσία-Κογκρέσο

Από τη μεριά της, η αμερικανική Γερουσία άρχισε ξανά να συνεδριάζει για να κυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, έπειτα από την πολύωρη διακοπή.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που μίλησε όταν ξανάρχισαν οι εργασίες, εξέφρασε τη θλίψη του για τη «μαύρη μέρα» στο Καπιτώλιο και καταδίκασε τα «βίαια επεισόδια».

«Ακόμη και μετά τη βία και τον βανδαλισμό άνευ προηγουμένου σε αυτό το Καπιτώλιο, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού των ΗΠΑ συναντώνται ξανά, την ίδια ημέρα, για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα», είπε ο Πενς.

«Δεν νικήσατε, η βία δεν νικά ποτέ», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος, απευθυνόμενος στους εισβολείς.

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία — θα γίνει πρόεδρος του σώματος μετά την 20ή Ιανουαρίου, αφού το κόμμα του επικράτησε στις κρίσιμες αναμετρήσεις για δύο έδρες στην Τζόρτζια — τόνισε από την πλευρά του ότι «αυτός ο ναός της δημοκρατίας συλήθηκε», μίλησε για «αμαύρωση της χώρας μας που δεν θα ξεπλυθεί εύκολα», την «τελική, φρικτή, ανεξίτηλη κληρονομιά του 45ου προέδρου των ΗΠΑ», πολύ «αναμφίβολα» είναι «ο χειρότερος» ηγέτης που είχε ποτέ η χώρα, όπως έκρινε.

«Μην απατάσθε φίλοι μου, τα σημερινά γεγονότα δεν έγιναν τυχαία», συνέχισε ο Σούμερ. «Ο πρόεδρος φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης. Αυτός ο όχλος ήταν κατά μεγάλο μέρος έργο του Τραμπ, δική του ευθύνη, δική του παντοτινή ντροπή». «Η 6η Ιανουαρίου θα μείνει στην αμερικανική ιστορία ως μια από τις πιο μαύρες ημέρες, η τελική προειδοποίηση στη χώρα μας για τις συνέπειες» που φέρνει η άσκηση της προεδρίας από έναν «δημαγωγό», πρόσθεσε.

Αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ καταδίκασε την εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στην ανομία, ή στον εκφοβισμό. Είμαστε ξανά στα έδρανά μας, θα κάνουμε το καθήκον μας όπως ορίζει το Σύνταγμα, για το έθνος μας. Και θα το κάνουμε απόψε», είπε και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο έχουν αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες απειλές από τον όχλο που είδαμε σήμερα»

Οι εισβολείς «απέτυχαν» να εμποδίσουν το Κογκρέσο να κάνει το καθήκον του, συνέχισε: «Αυτή η αποτυχημένη ανταρσία υπογραμμίζει πόσο κρίσιμο είναι το καθήκον που έχουμε», που είναι να κυρωθεί το ποιος είναι ο «νικητής των εκλογών του 2020», κατέληξε ο πρόεδρος του σώματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το Κογκρέσο όσο και η Γερουσία απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ να μην κυρωθεί η νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα.

«Κλείδωσαν» τον λογαριασμό του Τραμπ Twitter και Facebook

Επιπλέον, το Τwitter αποφάσισε να κλειδώσει για τουλάχιστον 12 ώρες τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ.

Με αφορμή τα επεισόδια που έλαβαν μέρος στο Καπιτώλιο, αλλά και αναρτήσεις του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισε να «εξαφανίσει» τουλάχιστον τρία ποσταρίσματά του από τη ροή και ανακοίνωσε πως τις επόμενες 12 ώρες θα παραμείνει κλειδωμένος ο λογαριασμός του.

Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν βγουν εντελώς από το προφίλ του Τραμπ (δεν σβηστούν από τον ίδιο, δηλαδή), τότε ο λογαριασμός θα παραμείνει κλειδωμένος, ενώ σημειώνει πως αν συνεχίζει να παραβιάζει τους κανόνες, τότε θα έρθει και μόνιμος αποκλεισμός από την πλατφόρμα.

«Ως αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου και συνεχιζόμενης βίαιης κατάστασης στην Ουάσιγκτον, DC, απαιτήσαμε την απομάκρυνση τριών tweets του Ντόναλντ Τραμπ που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα σήμερα για επανειλημμένες και σοβαρές παραβιάσεις της πολιτικής μας για την ακεραιότητα των πολιτών. Αυτό σημαίνει πως ο λογαριασμός θα παραμείνει κλειδωμένος για 12 ώρες από τη στιγμή που απομακρυνθούν αυτά τα Tweets. Αν δεν απομακρυνθούν, ο λογαριασμός θα παραμείνει κλειδωμένος. Αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις των κανονισμών, θα οδηγηθούμε σε μόνιμο αποκλεισμό του λογαριασμού» αναφέρει το Twitter στην ανακοίνωσή του.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 08:24