Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 09:19

Γαλλικές εκλογές / Μακρόν VS Λε Πεν στον δεύτερο γύρο – Ρυθμιστής ο Μελανσόν

Ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όπως αναμενόταν επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που διεξήχθη χθες Κυριακή, ακολουθούμενος από την επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λε Πεν και τον Ζαν Λικ Μελανσόν με ποσοστό 21,95%.

 

Γαλλικές εκλογές / Οι νέοι ψήφισαν Μελανσόν και οι ηλικιωμένοι Μακρόν

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, έχει ως εξής:

-Εμανουέλ Μακρόν - 9.560.545 - 27,60%

-Μαρίν Λε Πεν - 8.109.857 - 23,41%

-Ζαν Λικ Μελανσόν - 7.605.225 - 21,95%

Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αναδεικνύεται ο μεγάλος ρυθμιστής του δεύτερου γύρου των εκλογών με τον Μελανσόν, ήδη, να έχει τοποθετηθεί λέγοντας πως δεν πρέπει ούτε μια ψήφος να πάει στην ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αποτύπωσε την πλήρη κατάρρευση των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας στη Γαλλία, με την Βαλερί Πεκρές των Ρεπουμπλικανών να μην ξεπερνά καν το 5% και την Αν Ινταλγκό, την υποψήφια των Σοσιαλιστών του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ, να βρίσκεται στον πάτο με 1,7%.

Οι δύο μονομάχοι κάλεσαν αμέσως σε συσπείρωση με τον Μακρόν ευχαρίστησε όσους εκ των ατυχησάντων υποψηφίων κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να εγγυηθούν ότι η άκρα δεξιά θα ηττηθεί. Η κυρία Λε Πεν κάλεσε «όλους όσοι δεν ψήφισαν» τον απερχόμενο κεντρώο φιλελεύθερο πρόεδρο να «συνταχθούν» με εκείνη.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα βγήκαν στον «αέρα» οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFM δίνει ποσοστό 52% στον Εμανουέλ Μακρόν, έναντι 48% της Μαρίν Λε Πεν. 

Η δημοσκόπηση του IFOP-Fiducial δείχνει να επικρατεί, είτε οριακά ο Μακρόν με 51%  έναντι 49% της Λε Πεν ενώ η δημοσκόπηση του Ipsos δείχνει καθαρή νίκη με 54%  του Μακρόν έναντι 46% της Λε Πεν. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη μονομαχία το 2017, ο Μακρόν είχε λάβει το 66% των ψήφων.

«Αυτό που κρίνεται την 24η Απριλίου είναι μια επιλογή για την κοινωνία και τον πολιτισμό», αναμετρώνται «δύο οράματα» για το «μέλλον» της χώρας, πέταξε η Λε Πεν, δεσμευόμενη να «αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας» και να «ξαναφέρει την τάξη».

«Ας μην παρασυρόμαστε, τίποτε δεν κρίθηκε», προειδοποίησε από την πλευρά του ο. Μακρόν, «ο διάλογος που θα κάνουμε τις επόμενες 15 ημέρες θα είναι αποφασιστικός για τη χώρα μας και την Ευρώπη».

Οι μονομάχοι έχουν μπροστά τους δυο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη είναι η αποχή, που πλησίασε το 30%. Η δεύτερη είναι η προσέλκυση των ψήφων των αναποφάσιστων, την ώρα που πολλοί Γάλλοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία ως αγανάκτηση την πολιτική του σημερινού προέδρου, λέγοντας πως ήταν ο «πρόεδρος των πλουσίων».

Η γαλλική αριστερά χωρίς εξαίρεση τάχθηκε εναντίον της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, με πρώτο τον κ. Μελανσόν. «Δεν πρέπει να πάει ούτε μια ψήφος στη Μαρίν Λεπέν», επανέλαβε τρεις φορές στους υποστηρικτές του. Κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγοι απηύθυναν την ίδια έκκληση, ομοίως η υποψήφια της παραδοσιακής δεξιάς Βαλερί Πεκρές (4,8%), παρότι κατ’ αυτή «ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε με τη φωτιά».

Θεωρητικά, η Μαρί Λε Πεν μπορεί να αντλήσει ψήφους από δυο δεξαμενές και συγκεκριμένα από τον επίσης ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ που πήρε γύρω στο 7% των ψήφων και από τον εθνικιστή Νικολά Ντιπόν Ενιάν που πήρε ένα 2%. Και οι δυο αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν την Λε Πεν.

πηγη: ΑΥΓΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 09:23