Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σ. ΚΟΥΤΑΒΑΣΒρήκε ζεστό χρήμα που δεν περνά από καμία ''λογιστική μηχανή'' των ελεγκτών της Τρόικας και είπε να κάνει λίγο ''απλόχερη'' πολιτική. Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η απόφαση του Παπακωνσταντίνου με το έτσι θέλω και χωρίς καμία διαβούλευση να βγάζει από τα πάγια επενδυτικά που διαθέτει η περιοχή - κάτι παραπάνω από το μισό των 80 εκ € που είναι τα χρήματα του επόμενου ΕΑΠ - και να τα δίνει στην μετεγκατάσταση των δυο οικισμών.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήγμα που θα δεχθεί η περιοχή της Κοζάνης και Φλώρινας, μετά από..

την ύφεση που έχει καθηλώσει την τοπική οικονομία.
Τα χρήματα του επόμενου ΕΑΠ αγγίζουν κάτι λιγότερο από τα 80 εκ € και φαίνονται σαν η τελευταία ευκαιρία της περιοχής να επενδυθούν δημιουργικά και να δώσουν την ευκαιρία στους 220.000 κατοίκους των δυο νομών να ελπίζουν στο μέλλον. Να ελπίζουν ότι και μετά το 2020 που θα σταματήσει η λειτουργία των 14 λιγνιτικών μονάδων θα υπάρχουν κάτοικοι που θα βρουν το κουράγιο και θα έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν στο τόπο τους.

Και δεν μιλά κανείς για επενδύσεις - πεζοδρόμια, πλατείες, άχρηστα έργα και εργάκια, αλλά για το σχέδιο που θα απαντήσει στο ερώτημα, ''τι θα κάνει η περιοχή μετά τους «βαρβάρους», δηλαδή την παρουσία της ΔΕΗ''.
Τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά ουδόλως απασχολούν τον Γ. Παπακωνσταντίνου που όπως φαίνεται έχει διαγράψει κάθε πιθανότητα να "αντλήσει" πολιτική ισχύ από τους ψηφοφόρους της περιοχής.

Η απόφαση να χρηματοδοτήσει ο τοπικός πόρος Ανάπτυξης μια αμφιλεγόμενη μετεγκατάσταση, που επειδή την υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σώνει και καλά πρέπει να πάρει σάρκα και οστά, υποχρεώνει τον πολίτη των δυο νομών να πληρώσει ο ίδιος δυο φορές την κυβερνητική υπόσχεση.
Την μια φορά από την εισφορά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού (επιβάρυνση που αφορά όλους τους φορολογούμενους πολίτες). Την δεύτερη φορά από την απώλεια των χρημάτων του πόρου που αφορούν τους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 2007 από την πλατεία της Κοζάνης μίλησε για ην «αποκατάσταση της αδικίας στην Ακρινή». Το Φθινόπωρο του 2009 υποσχέθηκε «την μετεγκατάσταση του οικισμού». Τότε δεν έγινε καμία αναφορά στον πόρο. Ήταν μια προεκλογική εξαγγελία στην όποια δεν είχαν καμία ανάμιξη τα χρήματα του πόρου.

Οφείλει λοιπόν η κυβέρνηση, να εξοικονομήσει χρήματα για την αποκατάσταση των δύο οικισμών απο τον κρατικό προϋπολογισμό και την ΔΕΗ προκειμένου να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. Ας πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι για την υπόθεση των δυο χωριών και όχι τα γνωστά υποζύγια της περιοχής. Τα χρήματα του πόρου δεν είναι για αποκλειστική χρήση της Ακρινής και των Αγ. Αναργύρων. Ανήκουν στα σχέδια για το μέλλον των δυο νομών και στους κατοίκους τους, όταν η ΔΕΗ μετά το 2020 θα αφήνει πίσω της τα ερείπια των παλαιών μονάδων.

Επί Α. Λεούδη

Να υπενθυμίσω ότι η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης είχε απασχολήσει και την προηγούμενη κυβέρνηση με κάποιους τότε κυβερνητικούς να μιλούν για μεικτό σχήμα χρηματοδότησης (ΔΕΗ-πολιτείας) και με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλο να το απορρίπτει κατηγορηματικά. Στο παρασκήνιο την λύση απέρριπταν και οι τότε βουλευτές της περιοχής. Τι άλλαξε από τότε; Μα φυσικά το μνημόνιο.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να εμφανίσει στην τρόικα δαπάνες που ξεπερνούν τα 300 εκ €. Έτσι βρέθηκε ο εύκολος τρόπος της αρπαγής του πόρου προκειμένου να σωθεί η εξαγγελία. Και επειδή το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα έρθει στην περιοχή προκειμένου να εξαγγείλει επίσημα την επένδυση του φωτοβολταϊκου με την ταυτόχρονη δημιουργία υποδομής για κατασκευή πάνελ δεν θα ήθελε μαύρες σημαίες, δακρυγόνα και άλλα τέτοια που θα χαλούσαν την γιορτή. Από την άλλη η υπόθεση με προσφυγή των κατοίκων βρίσκεται στο ΣΤΕ και αναμένεται να συζητηθεί τον Μάιο. 

Η διαβούλευση που πήγε;
Μας συνήθισε η κυβέρνηση να διαβουλεύεται με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία για κάθε νομοθέτημα που φέρνει προς ψήφιση στην βουλή. Στην προκειμένη περίπτωση έχει πάρει την απόφαση της από καιρό και μάλιστα εν αγνοία ακόμη και των κυβερνητικών βουλευτών η των φορέων της αυτοδιοίκησης που ο Ραγκούσης τους θέλει μικρούς κυβερνήτες το τόπο τους.