Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπύρος ΚουταβάςΕπιτέλους οι ορκωμοσίες έλαβαν τέλος και από την 6η Ιανουαρίου περιμένει αρκετή δουλειά τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες. Τόσο εκείνους που θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά σε δήμους, όσο και τους άλλους στο περιφερειακό συμβούλιο που θα ορισθούν θεματικοί αντιπεριφερειάρχες. Θα χρειαστεί να εργαστούν σκληρά και τα αντίστοιχα συμβούλια με τους δημοτικούς η περιφερειακούς συμβούλους, ώστε να μην αρκεστούν στο μέχρι τώρα προσφιλή ρόλο θαμώνα του κυλικείου.
Ας αφήσουν πίσω τις φωνές και τις κοκορομαχίες γιατί το 2020 δεν είναι μακριά για το Ν. Κοζάνης. Επεισόδια τύπου ''ορκωμοσίας'' που διαδραματίστηκαν στην περιφέρεια ας είναι αχρείαστα. Υπάρχει χώρος και χρόνος για αντιπαράθεση και για όσους αντέχουν τα κότσια τους η πεδιάδα των προκλήσεων είναι μπροστά μας.

Τρία είναι τα βασικά θέματα στα οποία θα πρέπει να ενταθεί το επόμενο διάστημα ο δημόσιος διάλογος.

- Το μέλλον του Ν. Κοζάνης μετά το κλείσιμο των 14 μονάδων της ΔΕΗ το 2020 είναι το κορυφαίο θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τους φορείς και το πολιτικό προσωπικό της περιοχής. Διάλογος χωρίς κόμπλεξ, αλλά και πρωτοβουλίες που δεν θα έχουν να φοβηθούν το πολιτικό κόστος. Το θέμα που πρόεκυψε με το τοπικό πόρο ανάπτυξης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα, με το κόστος των μετεγκαταστάσεων να το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η πολιτεία και η ΔΕΗ από τον προϋπολογισμό της.

- Αποφάσεις σοβαρές που αφορούν την αναμόρφωση του χάρτη της Υγείας στην δυτική Μακεδονία. Και ας μην φοβηθούν ορισμένοι το πολιτικό κόστος. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα είναι αδιάφορο εάν οι τάδε νοσοκομειακοί γιατροί η κάποιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι αρχίσουν να κτυπούν το χέρι στο τραπέζι υπερασπιζόμενοι τα τοπικιστικά η εργασιακά συμφέροντα τους.

- Επειδή το πολιτικό σύστημα εδώ και πολλά χρόνια ''αιματωνόταν'' από την παρασιτική λειτουργία του δημόσιου τομέα, σήμερα έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Θα πρέπει γρήγορα να βρεθούν τα κατάλληλα αντανακλαστικά και να ασχοληθούν με το σημαντικό θέμα για την περιοχή που είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα. Οι ελάχιστοι επιχειρηματίες της περιοχής που δεν έχουν σχέση με την ΔΕΗ, προσπαθούν στο κοιμισμένο από τον κρατισμό περιβάλλον του Ν. Κοζάνης, να αναπτύξουν καινοτόμες δραστηριότητες. Είναι άμεση ανάγκη το αυτοδιοικητικό και πολιτικό προσωπικό της περιοχής να στρέψει την ματιά του στις επιχειρήσεις και σε πρωτοβουλίες που θα βοηθούσαν την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας στην περιοχή.

Ας το συνειδητοποιήσουν επιτέλους. Η ΔΕΗ υποχρεώνεται σε επενδυτική υποχώρηση. Από το 2016 θα αρχίσει να μειώνεται ραγδαία η λιγνιτικη παραγωγή και το 2020 θα έρθει το κλείσιμο των περισσότερων μονάδων. Η περιοχή δεν θα θυμίζει ούτε μικρογραφία ενεργειακού κέντρου. Όσοι λοιπόν θέλουν να φανούν χρήσιμοι αλλά όχι αρεστοί έχουν πολύ δουλειά να κάνουν