Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

koutavasτου Σπύρου Κουταβά

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σημείωσε πως «η υπερ συνταγογράφηση κοστίζει 1 δις ευρώ το χρόνο στο ελληνικό δημόσιο», επισημαίνοντας ότι «στο εξής θα τηρηθεί η νομιμότητα». Ωραία μου νομιμότητα λοιπόν.

Δεν γνωρίζω τις βαθύτερες προθέσεις του υπουργού, δηλαδή εάν θα βλέπαμε στην περίφημη νομιμότητα που επικαλείται, επιχειρήσεις τύπου ''βραχιολάκια'' αντίστοιχες των οφειλετών του δημοσίου. Ο Α. Λοβέρδος και αρκετοί «γραμματικοί»

του Ιατρικού επαγγέλματος, μιλούν για την υπερσυνταγογράφηση σαν να αναφέρονται σε κάποια άγνωστη αρρώστια, για την οποία όμως, μας βεβαιώνουν ότι θα καθυποτάξουν. Έτσι γενικά και αόριστα.

Δεν εξήγησαν με κάθε λεπτομέρεια στους πολίτες- στις πολλές δημόσιες εμφανίσεις τους - ότι υπερσυνταγογράφηση σημαίνει ότι οι Ιατροί γράφουν περιττά η επιπλέον φάρμακα που δεν τα χρειάζονται οι ασθενείς τους, (οι ίδιοι τους εμπιστεύονται) αλλά στο τέλος όμως τα καταναλώνουν.

Ποιοι κερδίζουν από τις «βαριές» συνταγές; Μα φυσικά ο συγγραφέας τους δηλαδή ο Γιατρός. Από ποιόν κερδίζουν; Από τις φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες έχουν προνοήσει με τους περισσότερους από το σύνολο των Ιατρικών ειδικοτήτων, να έχουν καλές επαγγελματικές σχέσεις. Πληρώνονται ; Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ναι, η δουλειά γίνεται με το κομμάτι, (φασόν, στην αργκό της φαρμακευτικής πιάτσας) "όσα θα γράψεις τόσα θα πάρεις". Υπάρχουν και οι πιο ευγενείς που δεν καταδέχονται τα «ψιλά» και αποζημιώνονται εις είδος. Έτσι αδιάφορες συναντήσεις βαφτίζονται «επιστημονικά» συνέδρια στην Βαρκελώνη η σε άλλους εξωτικούς προορισμούς. Πρόκειται για μια πιο αναβαθμισμένη μέθοδο ώστε να αποζημιώνονται οι καλές υπηρεσίες. Συνταγογραφουν όλοι; Φυσικά, δικαίωμα στο να συνταγογραφεί έχει ο γιατρός που κάνει το Αγροτικό του στην "Παλιοπετινίτσα" Κοζάνης με τους παππούδες και τις γιαγιάδες να σχηματίζουν ουρές έξω από το ιατρείο του όπου στο τέλος φεύγοντας από το επαρχιακό φαρμακείο του χωριού να μην μπορούν να κρατήσουν στο ένα τους χέρι την σακκούλα με τα φάρμακα.

Το γεγονός κλασσικό και φωνάζει από μακριά. Μια Κυριακή απόγευμα πηγαίνεις εκτάκτως στα επείγοντα του Νοσοκομείου γιατί έχεις ενοχλήσεις στο στήθος η στη κοιλιακή χώρα. Για προληπτικούς λόγους οι εφημερεύοντες γιατροί σε κρατούν ένα βράδυ στο Μαμάτσειο και την επομένη αναχωρείς με μία μικροσυνταγή που σου έγραψε ο Γιατρός της κλινικής του νοσοκομείου. Πηγαίνεις με ανακούφιση λοιπόν στο Ιατρό του ταμείου σου ο οποίος όμως αρνείται να χορηγήσει το συγκεκριμένο σκεύασμα. Παρ'ότι διαμαρτύρεσαι, ο ίδιος παραμένει ανένδοτος, στο τέλος σου χορηγεί την ίδια ουσία αλλά με διαφορετική φαρμακευτική ετικέτα. Είναι κατανοητός ο καυγάς και η χωρίς περιθώρια παρερμηνειών η επιμονή του ιατρού του ασφαλιστικού ταμείου.

Δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία του Λοβέρδου που καμώνεται ότι θα κτυπήσει την υπερσυνταγογράφηση γιατί η απέναντι πλευρά που κρατά το στυλό και γράφει συνταγές, θα χάσει ''προνόμια''. Και δεν έπεσαν στην αντίληψη μου περιπτώσεις επαγγελματιών στο χώρο της υγείας που επιθυμούν να ελαφρύνουν το πορτοφόλι τους για το καλό της πατρίδας. Φυσικά και μέχρι ώρας δεν έχει συγκινηθεί ουδείς αριστερό-πασοκ-δεξιός συνδικαλιστής Ιατρός, ο λαλίστατος Ιατρικός σύλλογος Κοζάνης η τέλος πάντων, κάποια προσωπικότητα του χώρου για το αίσχος της υπερσυνταγογράφησης που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Γιατί με αυτή την νοοτροπία, βουλιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου στο τέλος αναγκάζονται να χρηματοδοτούνται από τα δάνεια που εξασφάλισε το Ελληνικό κράτος.
Χωρίς να πιστεύω ότι το φάρμακο ΕΟΠΥ που ανακάλυψε ο Λοβέρδος είναι ότι καλύτερο για τους ασθενείς και τους πολίτες, οι κραυγές και οι διαμαρτυρίες μερίδας του Ιατρικού κλάδου με κάνουν να πιστεύω ότι κάποιοι επιθυμούν να ζουν με τις παλιές τους συνήθειες, τις οποίες πληρώνει σήμερα η χώρα και δυστυχώς οι περισσότερο αδύναμοι από τους πολίτες της.
Πριν από ένα μήνα τιμωρήθηκε με βαρύ χρηματικό πρόστιμο εταιρία από το Αμερικανικό κράτος γιατί ανακαλύφθηκε μετά από έρευνα, ότι χρηματοδοτούσε επί δέκα χρόνια γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να προωθεί ανενόχλητη τα προϊόντα και τα εργαλεία της στα Ελληνικά νοσοκομεία εις βάρος άλλων ανταγωνιστών. Ναι! καλά ακούσατε, στην Αμερική τιμωρήθηκαν με πρόστιμο. Ερώτηση προς τον Ιατρικό σύλλογο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών, θα γίνει κάποια συστηματική έρευνα από την πλευρά τους για να μάθουμε ποιοι κύριοι που υπηρετούν η υπηρέτησαν στο ΕΣΥ καρπώθηκαν αυτά τα χρήματα; Οι Ιατρικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών θέλουν να τους μάθουν; Η τους γνωρίζουν; Εάν συμβαίνει το δεύτερο μήπως πρέπει να μάθει κάτι περισσότερο και ο πολίτης που χρηματοδότησε άθελα του, τις  πανάκριβες νοσοκομειακές προμήθειες;