Την Τετάρτη 17/9 ο Π. Κουκουλόπουλος είχε δημοσίως ανακοινώσει -με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ότι το αίτημα έγινε αποδεκτό. Και όντως χθες βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή η Τροπολογία που το έχει συμπεριλάβει.

 Αμέσως μετά την κατάθεση, ο Βουλευτής Κοζάνης υπογράμμισε τα εξής:

«Δηλώνω προφανώς ικανοποιημένος γιατί -μετά το άρθρο για την πρακτική δικαίωση των καταθετών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας- η θεσμική συνεργασία έφερε αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά, τώρα προς όφελος του Πανεπιστημίου μας και κατ’ επέκταση συνολικά της περιφέρειάς μας.

Η συμβολή του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Στ. Παπασταύρου, υπήρξε καθοριστική. Αυτή άλλωστε είναι η αποστολή και το καθήκον όλων μας, ο καθένας με το δικό του θεσμικό ρόλο, οι λύσεις στα πραγματικά προβλήματα. Πολύ περισσότερο σε αυτήν την περίπτωση, όπου δεν πρόκειται για ένα τεχνικό τυπικό ζήτημα, αλλά για το “ξεμπλοκάρισμα” τριών εμβληματικών έργων του Πανεπιστημίου μας:

- του ΣΔΙΤ των  φοιτητικών εστιών, 

- του Τεχνολογικού Πάρκου (“Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων”) και 

- του Πράσινου Κέντρου Δεδομένων όπου θα φιλοξενηθεί ο “υπερυπολογιστής” (“AI Factory”).

Περιττό να αναφέρω τη σημασία που έχει ο πολλαπλασιασμός των εστιών για την προσέλκυση φοιτητών στην περιφέρειά μας, με τις επακόλουθες “ανάσες” που μπορεί να δώσει στη φθίνουσα τοπική οικονομία μας. Ομοίως, πόσο σημαντικά είναι και το Τεχνολογικό Πάρκο και το Πράσινο Κέντρο Δεδομένων για τη βιώσιμη “στροφή” που αγωνίζεται να κάνει η περιοχή μας.

Η πολύμηνη καθυστέρηση που μεσολάβησε είναι απαράδεκτη. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευρύτερης καταστροφικής αβελτηρίας της Κυβέρνησης για ό,τι αφορά τον τόπο μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) μετά από τόσα χρόνια ακόμα “σέρνεται” σε απορρόφηση επιπέδου 3,9%.

Τα μείζονα προβλήματα του Πανεπιστημίου -από την υποστελέχωση μέχρι την υποχρηματοδότηση και τα εμπόδια που έχω αναδείξει σε Επίκαιρη Ερώτησή μου- παραμένουν. Ο αγώνας συνεχίζεται