Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 08:27

Η Επιτροπή Αγώνα ΤΕΙ για τις εξελίξεις με τη συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ: "Καμία μετακίνηση Τμημάτων και σπουδαστών σε άλλη πόλη"

Τώρα χρειάζεται μαζική, συλλογική και οργανωμένη αντίσταση. Τώρα χρειάζεται να ζωντανέψουν οι Σύλλογοί μας, να πραγματοποιήσουμε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε Σύλλογο. Τώρα χρειάζεται συντονισμό όλων των τμημάτων, όλων των σχολών της Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στα άθλια σχέδια του Υπουργείου και της κυβέρνησης.

Απαιτούμε:

  • Καμία μετακίνηση Τμημάτων και σπουδαστών σε άλλη πόλη. Να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην σχολή και στην πόλη που επέλεξαν.
  • Να μην περάσει στο σύνολό του αυτό το νομοσχέδιο που θα βάλει ακόμη περισσότερα εμπόδια στις σπουδές και το μέλλον μας.
  • Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό του κράτους, στο ύψος των αναγκών του Ιδρύματος.
  • Καλούμε όλους τους φοιτητές των Σχολών της ΣΤΕΦ και της ΣΔΟ τη Δευτέρα 18/2 σε Γενική Συνέλευση για την ουσιαστική ενημέρωση όλων μας, αλλά και για να βάλουμε ένα πραγματικό σχέδιο αντεπίθεσης.
  • Προχωράμε σε συμβολικές κινητοποιήσεις- καταλήψεις στις Διοικήσεις των σχολών, απαιτούμε να δεσμευτούνε τώρα για τις σπουδές μας.
  • Οργανώνουμε παρεμβάσεις σε διοικητικά και περιφερειακά συμβούλια σε κάθε πόλη.
  • Προχωράμε σε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ για την ανάδειξη των προβλημάτων μας
  • Καλούμε τα Δ.Σ. όλων των τμημάτων της Δυτικής Μακεδονίας σε συντονισμό το Σάββατο 23/2 στην Κοζάνη.
  • Οργανώνουμε κάθοδο των σπουδαστών στο Υπουργείο όποτε ανακοινωθεί το σχέδιο. Καμία διαβούλευση πίσω από τις πλάτες των σπουδαστών

Η κοροϊδία τους δεν έχει τέλος. Από τη μία οι επιτροπές των Ιδρυμάτων μας μαζί με το Υπουργείο πίσω από τις κλειστές πόρτες αποφασίζουν για το μέλλον μας και τις σπουδές μας. Από την άλλη οι δυνάμεις της ΔΑΠ ήταν αυτές που από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν υπέρ της συγχώνευσης, που πανηγύριζαν για την υποτιθέμενη Ανωτατοποίηση των σχολών του ΤΕΙ. Λογικό βέβαια, αφού πάγιες θέσεις τους αποτελούν οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση που σήμερα προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Πραγματικά τα τελευταία χρόνια ότι υπήρχε γραμμένο στις προτάσεις της ΔΑΠ για τα Πανεπιστήμια το υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να βάλουν εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου γιατί οι προτάσεις τους για την ανώτατη εκπαίδευση μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Τους πήρε την μπουκιά από το στόμα η κυβέρνηση και τώρα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για το μέλλον της ΣΔΟ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στην κοινωνία και η ΔΑΠ ανέλαβε εργολαβία ειδικά στους συλλόγους που είναι πρώτη δύναμη να μην κουνηθεί τίποτα. Δεν έκαναν το παραμικρό για να ενημερωθούν και να οργανωθούν οι σπουδαστές μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις με αφορμή την συγχώνευση των ιδρυμάτων. Αρνήθηκαν επανειλημμένα στα Δ.Σ. την ανάγκη των σπουδαστών να συζητήσουν στον Σύλλογό τους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις την απάντησή τους στα σχέδια του Υπουργείου.

Έφτασαν ακόμα στο σημείο στο τελευταίο Δ.Σ. να αρνηθούν ακόμα και τώρα, που το νομοσχέδιο είναι προ των πυλών, να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια ενημέρωσης των σπουδαστών. Καταψήφισαν την πρόταση για διεξαγωγή Γ.Σ. στους συλλόγους του ΤΕΙ και αποφάσισαν χωρίς τους σπουδαστές, αφού τελείωσε η εξεταστική και οι σχολές έκλεισαν για μια βδομάδα, αφού ο κόσμος έφυγε, να προχωρήσουν μόνοι τους σε αναστολή λειτουργίας μια γραμματείας.

Είναι χαρακτηριστική η στάση των δυνάμεων τόσο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όσο και της ΑΝΕΦ (πρώην μέλη της ΔΑΠ), που στήριξαν από την πρώτη στιγμή το νομοσχέδιο, καταθέτοντας στα Δ.Σ. πλαίσιο όπου τασσόταν υπέρ του νομοσχεδίου, αλλά με όρους. Το ποιοι είναι αυτοί οι όροι που θέτουν, είναι ξεκάθαροι από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Οι παράγοντες-μάνατζερ-μεσίτες της ΔΑΠ αγωνιούν για την τοπική οικονομία, τα χιλιάδες σπίτια που θα μείνουν ξενοίκιαστα, τα μαγαζιά που θα χάσουν την πελατεία τους. Για αυτούς το ζήτημα είναι που θα είμαστε πελάτες, στην Κοζάνη ή σε κάποια άλλη πόλη. Τι δεν λένε όλοι αυτοί; Καίγονται για τα σπίτια που θα μείνουν χωρίς φοιτητές, αλλά άχνα δεν βγάζουν για τους σπουδαστές που μένουν κάθε χρόνο εκτός εστιών. Μιλάνε για τα μαγαζιά που θα χάσουν πελάτες, αλλά δεν λένε τίποτα για τους σπουδαστές που δεν δικαιούνται δωρεάν γεύμα στη λέσχη του ΤΕΙ. Λένε να παραμείνει η ΣΔΟ στην Κοζάνη, δεν βγάζουν όμως άχνα για το γεγονός ότι σε 3-4 χρόνια το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα σβήσει από το χάρτη, ότι το πτυχίο που θα πάρουν, όσοι καταφέρουν να ολοκληρώσουν σε αυτό το διάστημα τις σπουδές τους, θα χρειαστεί να το επανεπιβεβαιώνουν με πιστοποιήσεις και σεμινάρια  για να έχει κάποια αξία στους απόφοιτους.

Τι μας καλούν τώρα όλοι αυτοί να κάνουμε; Να δούμε το δέντρο και να χάσουμε το δάσος που είναι το σύνολο του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που ετοιμάζουν. Δε λέει κανένας τους κουβέντα για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΤΕΙ. Ποιο από τα προβλήματα του σημερινού ΤΕΙ θα λύσει η συγχώνευση των Ιδρυμάτων;

 Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους προβληματισμούς που είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή. Όχι μόνο δεν λύνονται τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στα ιδρύματα αλλά αντίθετα αξιοποιούνται ως όχημα για να προωθηθούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ για ανταγωνιστικά Πανεπιστήμια που σημαίνουν υποβάθμιση  των πτυχίων, σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους στόχους της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

  • Βασικό κριτήριο αποτελεί η εξοικονόμηση πόρων, πως δηλαδή τα ιδρύματα θα γίνουν πιο φθηνό για το κράτος και πιο ακριβά για τους σπουδαστές.
  • Οι ανάγκες σε προσωπικό για την στελέχωση των νέων τμημάτων θα διατηρηθούν, η φοιτητική μέριμνα σε εξοπλισμό, σίτιση στέγαση θα απαξιωθούν ακόμα περισσότερο ώσπου τελικά να παραδοθούν βορά στα νύχια των ιδιωτών,
  • Όχι μόνο δεν καταργείται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, αντίθετα διευρύνεται με την ταυτόχρονη λειτουργία 5ετών, 4ετών ακόμα και 2ετών προγραμμάτων σπουδών, για να πέφτουν τελικά τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω.
  • Διατηρείται και ενισχύεται τελικά, όποιο σχήμα και να καταλήξουν, η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων που αντιμετωπίζει τη γνώση σαν εμπόρευμα και τους φοιτητές σαν πελάτες που αγοράζουν από τον τιμοκατάλογο των μεταπτυχιακών, των 2ετών, των πιστοποιήσεων κλπ.

 

Τα προβλήματα του ΤΕΙ λοιπόν παραμένουν, φορτώνονται νέα εμπόδια στις σπουδές μας όταν αναγκάζουν εκατοντάδες σπουδαστές να αλλάξουν πόλη στα μέσα των σπουδών τους και με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται η χαριστική βολή στα πτυχία του ΤΕΙ καθώς όλοι οι απόφοιτοι θα είναι στον αέρα με ένα πτυχίο χωρίς καμία αξία.

Οι σπουδαστές της ΣΔΟ χρειάζεται να παλέψουν, σε συντονισμό με τους σπουδαστές των υπόλοιπων σχολών, ενάντια στην μετακίνηση της σχολής τους, απορρίπτοντας το σύνολο του άθλιου νομοσχεδίου που βάζει ταφόπλακα στις σπουδές μας.

 

Μαζί έχουμε τη δύναμη να βάλουμε εμπόδιο σε όλους αυτούς που μας καταστρέφουν τις σπουδές, τη ζωή και το μέλλον μας.

 

Επιτροπή Αγώνα ΤΕΙ Κοζάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 08:29