Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009 03:05

Έντονες συζητήσεις προκαλεί η παραίτηση Αθανασόπουλου

Αθανασόπουλος ΤάκηςΤάκης ΑθανασόπουλοςΈντονες συζητήσεις προκαλεί η παραίτηση Αθανασόπουλου

 Έντονες συζητήσεις προκαλεί και στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας η ενέργεια του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Παναγιώτη Αθανασόπουλου να θέσει, με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος- Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, την παραίτησή του στη διάθεση της κυβέρνησης.

 

Η επιστολή εστάλη την περασμένη Πέμπτη και ο κ. Αθανασόπουλος σημειώνει πως είναι πρόθυμος να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση στο έργο της, αλλά επειδή αντιλαμβάνεται πως εκείνη μπορεί να έχει άλλες προτεραιότητες, αυτός προκειμένου να την διευκολύνει, θέτει την παραίτησή του στη διάθεσή της, χωρίς να επιθυμεί να λάβει κάποια αποζημίωση.

 

Είναι γνωστό πως ο πρόεδρος της ΔΕΗ έχει συμβόλαιο που λήγει στις 30 Ιανουαρίου του 2010 και το γεγονός πως αποποιείται του δικαιώματος να εισπράξει την αποζημίωση θεωρείται από συνδικαλιστικούς κύκλους της επιχείρησης μια κίνηση που δείχνει να διευκολύνει την κυβέρνηση να πάρει γρήγορα απόφαση για το αν θα προχωρήσει ή όχι στην αντικατάστασή του.

 

Ο πρόεδρος τους «Σπάρτακου» Γιώργος Αδαμίδης σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, χαρακτήρισε «αξιοπρεπή» τη στάση του κ. Αθανασόπουλου επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως ο ίδιος ανέμενε ούτως ή άλλως την απομάκρυνση του κ. Αθανασόπουλου στο τέλος της θητείας τους (με τη λήξη δηλαδή του συμβολαίου του) αφού, όπως είπε, «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ήρθε σε μια τεράστια σύγκρουση και ρήξη με το συνδικαλιστικό κίνημα».

 

Όπως εξήγησε: «Η πρώτη του προτεραιότητα να διαμελίσει και να διασπάσει την επιχείρηση προκάλεσε από την πρώτη στιγμή σύγκρουση με το συνδικάτο. Εκτιμώ πως και σήμερα η νέα κυβέρνηση δεν θέλει κάτι τέτοιο (το ίδιο ίσχυε και με την προηγούμενη κυβέρνηση επί Σιούφα στο Υπουργείο Ανάπτυξης). Εκτιμώ λοιπόν πως ο κ. Αθανασόπουλος δεν θα μπορέσει να μείνει στο τιμόνι της επιχείρησης και σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το συνδικαλιστικό κίνημα. Άποψή μου είναι πως αν ο κ. Αθανασόπουλος συνταχθεί με τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος που υπηρετούν την βιωσιμότητα της επιχείρησης και την αναπτυξιακή της προοπτική και προχωρήσει στις επενδύσεις που έχει εξαγγείλει χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα, νομίζω πως δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα να συνεχίσει».

 

Σε ότι αφορά όμως την προοπτική της επιχείρησης στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας ο κ. Αδαμίδης διατύπωσε την άποψη πως ο κ. Αθανασόπουλος θα πρέπει να ολοκληρώσει την θητεία του στην προεδρεία της ΔΕΗ «για να μην χρειάζεται καμία νέα ηγεσία, περίοδο χάριτος προκειμένου να ξεκινήσουν οι νέες μονάδες της ΔΕΗ. Πριν το τέλος του έτους θα πρέπει να βγει σε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό η μονάδα 5 της Πτολεμαϊδας που σήμερα καθυστερεί».

 

Ο κ. Αδαμίδης επισήμανε τον κίνδυνο να πάει πίσω η υπόθεση της νέας μονάδας σε περίπτωση που δρομολογηθεί σύντομα η αντικατάσταση του κ. Αθανασόπουλου καθώς αυτή τη στιγμή η γενική διεύθυνση παραγωγής έχει ήδη έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για τη μονάδα 5.          

 

Πάντως εκτιμάται πως για να απαντήσει η κυβέρνηση στο όλο θέμα είναι πολύ πιθανό να προηγηθεί μια κατ’ ιδίαν επαφή των αρμόδιων υπουργών με τον κ. Αθανασόπουλο.

 

Επίσης καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξει το κατά πόσο η διοίκηση της ΔΕΗ θα συνταχθεί στο πλευρό της νέας κυβέρνησης στα θέματα «πράσινης ανάπτυξης» που ήδη έχει θέσει και που βέβαια αφορούν σε μεγάλο βαθμό και την προοπτική της ίδιας της επιχείρησης.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2009 02:48