Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 13:06

Στη συνάντηση Κ. Χατζηδάκη και Γ. Θωμά με τους Δημάρχους των λιγνιτικών Δήμων, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας

Συνάντηση με τους δημάρχους των ενεργειακών Δήμων της χώρας, είχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς,

ενόψει της Διυπουργικής για την απολιγνιτοποίηση.
Το «παρών» στη διαδικασία έδωσε και ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, μαζί με το Δήμαρχο Φλώρινας και πρόεδρο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, Βασίλη Γιαννάκη, το Δήμαρχο Αμυνταίου, Άνθιμο Μπιτάκη, και το Δήμαρχο Μεγαλόπολης, Αθανάσιο Χριστογιαννόπουλο.

Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός απευθυνόμενοι στους Δημάρχους, ενημέρωσαν – μεταξύ άλλων – και για τα ακόλουθα:
 
-      Η Διυπουργική Επιτροπή η οποία συνεστήθη πρόσφατα για τη Δίκαιη Μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές,  θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, για να θέσει το πλαίσιο λειτουργίας της.
 
-      Σύντομα, θα ορισθεί Συντονιστής υψηλού επιπέδου, ο οποίος, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα συμβάλει τόσο στην εκπόνηση του Σχεδίου Μετάβασης, όσο και στην επίβλεψη της εφαρμογής του.
 
-      Στη Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής της Παρασκευής θα συμμετάσχει και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κα Ελίζα Φερέιρα, η οποία θα παρουσιάσει τις αποφάσεις του Κολλεγίου των Επιτρόπων για το θέμα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει ήδη συνεδριάσει για το ζήτημα αυτό την προσεχή Τετάρτη 15 Ιανουαρίου.
 
-      Ειδικότερη μέριμνα θα ληφθεί - όπως είναι φυσικό - για το ζήτημα της τηλεθέρμανσης σε όλες τις λιγνιτικές πόλεις στους ενεργειακούς Δήμους της χώρας, έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες κατά τη διάρκεια της απολιγνιτοποίησης.  
 
-      Κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι η καταβολή, το συντομότερο δυνατόν – των οφειλών, μέσω του επονομαζόμενου «λιγνιτικού πόρου» από τη ΔΕΗ.

 Ο Δήμαρχος Κοζάνης υπογράμμισε πως «Ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε όλα τα θέματα που απασχολούν την περιοχή. Ξεκινώντας από τα πιο άμεσα, όπως η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων στους ενεργειακούς δήμους, σε δεύτερο χρόνο τον σχεδιασμό του master plan για τη μεταλιγνιτική περίοδο, και φυσικά τα άμεσα και τρέχοντα θέματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις και σχετίζονται με τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, όσο και του ποσοστού 6% στα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που έχει διατεθεί για το 2018, απόφαση του πρώην Υπουργού, Σωκράτη Φάμελλου.»
Η συζήτηση κινήθηκε στους ανωτέρω τρεις άξονες με το Δήμαρχο Κοζάνης, να διευκρινίζει:
⦁ Για την τηλεθέρμανση: ο χρόνος που απομένει μέχρι την οριστική παύση λειτουργίας και της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι ελάχιστος, μόλις τρεισήμισι χρόνια, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη δυσκολία τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης. Το γεγονός αυτό, αναδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσου προγραμματισμού μελέτης και έναρξης των εργασιών έλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή από τον κόμβο του Περδίκκα.
⦁ Για το master plan για τη μεταλιγνιτική περίοδο: η διυπουργική επιτροπή ξεκινά τις εργασίες της, ενώ αναμένεται ο ορισμός του συντονιστή της ομάδας εργασίας, που θα φέρει την ευθύνη να «τρέξει» το master plan. Ο πρώτος σταθμός στην εξέλιξη των εργασιών της διυπουργικής είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που εκπονεί η Παγκόσμια Τράπεζα για την Ε.Ε., τα αποτελέσματα της οποίας θα επηρεάσουν τον σχεδιασμό του master plan. Υπήρξε δέσμευση για τη συμμετοχή και κατάθεση προτάσεων από τους ενεργειακούς Δήμους στα αρμόδια όργανα.
⦁ Για τις χρηματοδοτήσεις: Αναγνωρίστηκε ότι υπήρχε μία υστέρηση στο ορισμό των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης που συμμετέχουν στην επιτροπή κατανομής του πόρου, ενώ αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει η ροή του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης. Αναφορικά με το ποσοστό 6% στα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που έχει διατεθεί για το 2018, ο κ. Θωμάς ανέλαβε τη δέσμευση για την επίλυση του ζητήματος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 13:09