Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 15:11

Κασαπίδης για την απολίγνιτοποίηση: «Εμείς θέλουμε, προτού μπουν λουκέτα στα εργοστάσια, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με καινούργιες επενδύσεις»

Συνέντευξη του περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας στην «Espresso»: «Πρώτα οι νέες θέσεις εργασίας και μετά τα λουκέτα»

Έχει να διαχειριστεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα της κυβερνητικής ατζέντας: την πλήρη απολιγνιτοποίηση

της περιοχής του, που θα στείλει στην ανεργία 42.000 εργαζομένους από τα συνολικά 18 εργοστάσια της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Φλώρινα!

  • Της Βίβιαν Μπενέκου

Το βάρος αυτό πέφτει στις πλάτες του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, που καλείται να βρει τη σολομώντειο λύση μεταξύ της κυβέρνησης της Ν.Δ., από την οποία προέρχεται, και των χιλιάδων κατοίκων της περιφέρειάς του, που προσβλέπουν σε αυτόν.

 

Ως γνωστόν, η βιομηχανία του λιγνίτη είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της δυτικής Μακεδονίας. «Εμείς θέλουμε, προτού μπουν λουκέτα στα εργοστάσια, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με καινούργιες επενδύσεις», λέει στην «Espresso» ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος αιφνιδιάστηκε από την κυβερνητική απόφαση για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, καθώς, προεκλογικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του. Όλοι, μαζί και ο ίδιος, πίστευαν ότι θα υλοποιούνταν το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, που μιλούσε για αργή και σταδιακή «φυγή του λιγνίτη» έως το 2030.

Τώρα εκείνος ψάχνει να φέρει δουλειές τάχιστα στην περιφρειά του και οι κάτοικοι είναι στα… κάγκελα. Εντούτοις, ο Γιώργος Κασαπίδης παραμένει αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις.

Το ίδιο αισιόδοξος είναι ότι θα κάνουν παιδάκι με την Κατερίνα του, καθώς ονειρεύονται το μεγάλωμα της οικογένειάς τους. Μάλιστα, όταν τα προβλήματα συσσωρεύονται βουνό, πηγαίνει και καθαρίζει το μυαλό του, καθότι αγρότης και ο ίδιος, σε ένα κτήμα με αμύγδαλα που έχει στο χωριό του, στην Πλατανιά Κοζάνης.

  • Πώς θα επηρεάσει την περιφέρειά σας η απολιγνιτοποίηση που έρχεται άμεσα;

Ο μεγαλύτερος εργοδότης στη δυτική Μακεδονία είναι η βιομηχανία του λιγνίτη. Με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε αποφασίσει τη μερική απολιγνιτοποίηση, το 50% δηλαδή, έως το 2030. Με τη σημερινή κυβέρνηση θα έχουμε πλήρη απολιγνιτοποίηση, 100%, έως το 2028. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για την οικονομία μας, γιατί πάνω από το 40% του ΑΕΠ μας εξαρτάται από τον λιγνίτη. Η πλήρης απολιγνιτοποίηση θα οδηγήσει στην απώλεια περισσότερων από 25.000 θέσεων εργασίας και 2.500.000 ευρώ πλούτο κατ’ έτος. Συνολικά, οι θέσεις που θα χαθούν είναι από 25.000 έως 42.000, κυρίως σε Κοζάνη και Φλώρινα. Όλη η περιφερειακή οικονομία μας τροφοδοτείται από τη ΔΕΗ.

  • Εντός του 2020, δηλαδή, θα κλείσουν εργοστάσια;

Ναι, φέτος η δυτική Μακεδονία, θα χάσει δύο εργοστάσια: τον ΑΗΣ (Ατμοηλεκτρικός Σταθμός) Αμυνταίου και τον ΑΗΣ Καρδιάς. Έως το 2023 θα κλείσουν 17 μονάδες που λειτουργούν και το 2028 θα κλείσει και η 18η. Είμαστε και πρώτοι σε ανεργία, όποτε καταλαβαίνετε τι μας περιμένει. Ο κόσμος ανησυχεί για το πώς θα καλυφθούν αυτές οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν, καθώς και πού θα βρεθούν ξανά οι σχετικώς ικανοποιητικοί μισθοί των εργαζομένων. Όλα αυτά μας «καίνε», γιατί, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για το τι θα γίνει.

  • Σας έχει ακούσει η κυβέρνηση;

Από βουλευτής ακόμη εγώ, και όχι μόνο τώρα που είμαι περιφερειάρχης, είχα προτείνει ειδική μεταχείριση για τη δυτική Μακεδονία, γιατί ακόμη και η μερική απολιγνιτοποίηση θα μας προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και είμαστε απροετοίμαστοι. Φανταστείτε τώρα. Φυσικά, από τότε προτείναμε σχέδιο για την περιοχή μας στον πρωθυπουργό. Έγινε από αυτόν ήδη αποδεκτή η πρότασή μας για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής. Έχει ήδη συγκροτηθεί, λοιπόν, μια διυπουργική επιτροπή, από τους αρμόδιους υπουργούς, τρεις υφυπουργούς, δύο περιφερειάρχες και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, και αυτή θα επεξεργαστεί την τελική πρόταση για τη μεταλιγνιτική περίοδο. Ταυτόχρονα, πήραμε και την υπόσχεση ότι θα δοθεί ένα ειδικό καθεστώς (κίνητρα φορολογικά και αναπτυξιακά), για να προσελκύσουν επενδύσεις και επενδυτές στους νομούς μας.

  • Αρα θα υπάρξουν κινητοποιήσεις;

Ο κόσμος είναι ήδη αναστατωμένος. Εμείς διαφωνούμε με το κλείσιμο των εργοστασίων χωρίς σχέδιο και ζητήσαμε, προτού μπουν λουκέτα στα εργοστάσια, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με καινούργιες επενδύσεις. Αν δεν γίνει αυτό, θα είναι καταστροφικό για εμάς. Έχουμε ανεργία και μεγάλη γήρανση πληθυσμού.

  • Αναλάβατε μεγάλο βάρος, άρα, όταν δεχθήκατε την πρόταση, τότε, του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάρετε την περιφέρεια. Το έχετε σκεφτεί αυτό;

Με ξεπερνάει εμένα αυτό. Αυτό το βάρος δεν μπορεί να το σηκώσει η περιφέρεια μόνη της. Ούτε ακόμη-ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση, γιατί θα χρειαστούν πολλά δισεκατομμύρια για να υπερκαλυφθούν οι ανάγκες της δυτικής Μακεδονίας. Υπερβάλλω εαυτόν, σε προσωπικό επίπεδο, εάν με ρωτάτε. Είμαι νυχθημερόν στο γραφείο, δουλεύοντας για την επόμενη ημέρα, κάνω συνεχείς επαφές σε εσωτερικό και εξωτερικό, κυρίως στις Βρυξέλλες, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετάβασης. Απευθύνομαι σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, γιατί χρειαζόμαστε, φυσικά, τους εθνικούς πόρους, αλλά και τους πόρους των

για συνεχειαστην αναγνωση κλικ εδω 

τι είδαμε εδω https://www.newsbreak.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 15:20