Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 17:48

Μηχάνημα Μοριακής Βιολογίας από την ΠΔΜ για το Νοσοκομείο της Κοζάνης

   Στην προμήθεια μηχανήματος μοριακής βιολογίας για την ταχεία ανάλυση δειγμάτων κορονοϊού, προχώρησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ηλία Τοπαλίδη, «το μηχάνημα αναμένεται σε 13 ημέρες στην Κοζάνη και θα τοποθετηθεί σε ειδικό χώρο που έχει ήδη προετοιμαστεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Κοζάνης». Σε πλήρη ανάπτυξη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, θα μπορεί «να βγάζει αποτελέσματα για 100 δείγματα την ημέρα, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να κάνει και διαχωρισμό των ιών».

    Το κόστος του μηχανήματος ανέρχεται στα 58.396 ευρώ, έχει ήδη καταβληθεί μέρος της προκαταβολής και κατά την παράδοσή του θα συνοδεύεται και με 1.000 αντιδραστήρια για τις πρώτες εξετάσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Τοπαλίδης, θα προχωρήσει άμεσα η εκπαίδευση του προσωπικού καθώς «θέλουμε να λειτουργήσει ο εξοπλισμός όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε οι γιατροί των νοσοκομείων μας να έχουν άμεσα αποτελέσματα για τους ασθενείς που νοσηλεύουν ως ύποπτα περιστατικά». 

   Η αναγκαιότητα προμήθειας του μηχανήματος μοριακής βιολογίας προέκυψε ύστερα από πρόταση που διατύπωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης και, όπως εξήγησε ο πρόεδρός του Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, «η Δυτική Μακεδονία είναι μία από τις τρεις Περιφέρειες της χώρας που δεν διαθέτουν τέτοιον εξοπλισμό, εν αντιθέσει με άλλες που στις περιοχές τους έχουν Ιατρικές Σχολές και ως εκ τούτου διαθέτουν εργαστήρια μοριακής βιολογίας, που μπορούν να κάνουν τέτοιες εξετάσεις».

   Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του εργαστηρίου μοριακής βιολογίας έχουν ήδη γίνει οι προσλήψεις δυο βιοτεχνολόγων, ενώ προχωρά η πρόσληψη ενός Μοριακού Βιολόγου. Τις πρώτες ημέρες το εργαστήριο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία μοριακής βιολόγου της αναδόχου εταιρείας, που θα πραγματοποιήσει και την εκπαίδευση του προσωπικού.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 17:52