Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 03:18

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΤΕΡΟ

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο αρχιμανδρίτης από την Κοζάνη που αντιμετωπίζει τις βαρύτατες κατηγορίες για απόπειρα βιασμού και για αποπλάνηση ανηλίκου.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Κοζάνης, το Πάσχα που μας πέρασε, όταν είχε φθάσει στην αστυνομία, την Μεγάλη Παρασκευή, καταγγελία γονέα ότι ο 17χρονος γιος του δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από 45χρονο ιερέα στο υπόγειο της εκκλησίας του Βατερού. Ο ιερέας συνελήφθει αμέσως και του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα βιασμού ενώ στην συνέχεια υπήρξε μετά από άλλη κατάθεση και συμπληρωματική δίωξη για αποπλάνηση ανήλικου (πάνω από 13χρονών).

Ο 45χρονος αρχιμανδρίτης τότε κρίθηκε προφυλακιστέος και κρατούνταν μέχρι και σήμερα στις φυλακές Τριπόλεως.

Τελικά μετά από 6 μήνες κράτησης το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Γιάννης Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως «στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε το δικαστικό συμβούλιο, μετά από πρόταση του αντιεισαγγελέα πρωτοδικών, καθώς έκρινε πως ο κατηγορούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής, ούτε ύποπτος τελέσεως άλλων αδικημάτων και βέβαια έλαβε υπόψη του πως δεν υπήρξε ποτέ φυγόποινος και φυγόδικος. Έτσι έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι όροι προφυλάκισης. Κατά την άποψή μας όμως δεν συντρέχουν ούτε και οι όροι της αντικειμενικής και υποκειμενικής υποστάσεως των βαρύτατων αδικημάτων για τα οποία διώκεται ο κατηγορούμενος. Άλλωστε αυτό θα κριθεί στο δικαστήριο».

Το δικαστικό συμβούλιο λοιπόν αποφάσισε την παύση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα να καταβάλει ο κατηγορούμενος χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ, απαγόρευση της εξόδου από την χώρα και απαγόρευση διαμονής και προσεγγίσεως του Δήμου Κοζάνης.   

Η πολύκροτη υπόθεση είχε σοκάρει το πανελλήνιο καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες του 17χρονου αγοριού, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής και ενώ βρισκόταν στην εκκλησία στο στολισμό του επιτάφιου, ο αρχιμανδρίτης του ζήτησε να τον ακολουθήσει σε ένα απόμερο σημείο του ναού. Το παιδί τον ακολούθησε, αλλά εκεί ο κληρικός φέρεται ότι του επιτέθηκε σεξουαλικά.

Στην επίσημη ανακοίνωση που υπήρξε τότε της αστυνομίας ο αρχιμανδρίτης «επιχείρησε ακόλαστη πράξη ενώπιον του παιδιού». Τις επόμενες μέρες υπήρξε και ανακοίνωση της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης σχετικά με την υπόθεση στην οποία τονίζονταν: «Ανακοινώνεται ότι ἡ Ιερά Μητρόπολις Σερβίων και Κοζάνης, σχετικά με την υπόθεση του Ιερέως, ὁ οποίος κατηγορείται για ανάρμοστη ηθική συμπεριφορά, έθεσε αυτόν σε προσωρινή αργία, αναμένοντας να ολοκληρωθεί ἡ προβλεπόμενη από την Ελληνική Δικαιοσύνη διαδικασία, και εν συνεχεία να κινηθεί σύμφωνα με τούς κανόνες της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης».

Η ανάκριση για την υπόθεση συνεχίζεται και αναμένονται να εξεταστούν οι μάρτυρες που πρότεινε ο 45χρονος ιερέας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2009 02:20