Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 12:02

ΔΕΕΠ ΝΔ ΚΟΖΑΝΗΣ: ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΣΠΑΜΕ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗ ΣΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΊΑ

H συζήτηση που άνοιξε στην κοινωνία για την άσκηση σεξουαλικής ή εξουσιαστικής βίας σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, δεν ήταν δυνατόν να αγνοηθεί από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της Χώρας,

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να διεξαχθεί σχετική συζήτηση στη Βουλή και σε επίπεδο αρχηγών Κομμάτων. Οι βασικοί λόγοι που συνηγόρησαν στην απόφαση αυτή, ήταν:

  • Ότι μόλις πριν από έναν μήνα περίπου, στις 16 Ιανουαρίου και σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, με τη γενναία μαρτυρία της έσπασε τον κύκλο της εγχώριας σιωπής, αναφορικά με τα φαινόμενα κακοποίησης (στην προκειμένη περίπτωση στον αθλητισμό), γεγονός που αναγνωρίστηκε και «αγκαλιάστηκε» αμέσως από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
  • Ότι το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύονται αντίστοιχες υποθέσεις και στο χώρο του πολιτισμού, για τις οποίες στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρούν με χυδαία υπονοούμενα να ασκήσουν κριτική, όταν οι ίδιοι ευρισκόμενοι στις κυβερνητικές θέσεις, στάθηκαν άπραγοι και ως βουβοί θεατές, απέναντι σε ανάλογες περιπτώσεις κακοποίησης. Σε αντιδιαστολή με το σήμερα, που το Υπουργείο Πολιτισμού, με γρήγορα αντανακλαστικά, ευθύνη και σοβαρότητα, ενήργησε έτσι ώστε ανάλογη υπόθεση να βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Η στάση αυτή της ηγετικής ομάδας του Συριζα, ήταν αναμενόμενη. Μετά το ζήτημα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια και τον επιχειρούμενο εκβιασμό της Πολιτείας από έναν καταδικασμένο για έντεκα (11) δολοφονίες, αποδεικνύεται -για μια ακόμη φορά- ότι ο Συριζα αδυνατεί να εκφράσει τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων για ένα καλύτερο αύριο, καθοδηγούμενος απλά και μόνο από περιθωριακές θέσεις και αντιλήψεις του χθες.

Δεδομένων αυτών, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός της Χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε στη Βουλή νομοθετικές πρωτοβουλίες και σειρά ευρύτερων δράσεων, στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης των πιθανών θυμάτων, συνδυαστικά με την ενίσχυση του πλαισίου αποτροπής φαινομένων σεξουαλικής ή εξουσιαστικής βίας, αλλά και της τιμωρίας όσων την ασκούν. Πιο συγκεκριμένα και για να βελτιωθεί η αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών, προωθούνται:

  • Η αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα ανήλικα θύματα, η παραγραφή θα αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωσή τους, οπότε θεσπίζονται και νέα ηλικιακά όρια παραγραφής. Επιπλέον, συγκεκριμένες τέτοιες υποθέσεις, θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα.
  • Η δημιουργία ειδικού μητρώου με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής, για όλους εκείνους τους επαγγελματίες, που σχετίζονται και έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους. Ενδεικτικά αναφέρονται, οι προπονητές, οι εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, οι εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές. Η ύπαρξη, λειτουργία και τακτική επικαιροποίηση του εν λόγω μητρώου, απαιτεί θεσμική θωράκιση, σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και με την ΕΛ.ΑΣ..
  • Η ανάπτυξη από την Πολιτεία της κεντρικής διαδικτυακής πύλης metoo.gov.gr, με τη συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών και των ασκούμενων πολιτικών, για τα εν λόγω ζητήματα. Συγχρόνως, θα δίνεται και η δυνατότητα υποβολής σχετικών καταγγελιών -μέσω chat- σε πραγματικό χρόνο.
  • Η επέκταση σε όλα τα σχολεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, του προγράμματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, που φέτος ήταν σε πιλοτική εφαρμογή.
  • Η σύνταξη και έκδοση σε κάθε επιχείρηση, κατόπιν συμφωνίας με τους κοινωνικούς εταίρους, υποχρεωτικών κωδίκων δεοντολογίας στους εργασιακούς χώρους, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά των εργαζομένων και επιβολής κυρώσεων, σε όσους δεν τους τηρούν. Επιπρόσθετα, πρόβλεψη για υποχρεωτική διαθεσιμότητα του εκάστοτε φερόμενου ως θύτη, με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. 
  • Η εισαγωγή στο πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων, των Ιατρών του ΕΣΥ, του Προσωπικού στα Σώματα Ασφαλείας, ως ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, της παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους.
  • Η προώθηση για κύρωση από την Ελληνική Βουλή, της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ILO, για την εξάλειψη των φαινομένων βίας και παρενόχλησης.
  • Η συγκρότηση, στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, κεντρικής δομής που θα αξιολογεί, κύρια όμως θα επιλύει εξωδικαστικά τα ζητήματα των κατηγοριών αυτών.

Ως Δ.Ε.Ε.Π. Κοζάνης, τώρα που το απόστημα έσκασε, καλούμε όλους τους πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Πολιτεία, για να σπάσουμε το φόβο και τη σιωπή που προκαλούν στα θύματα η άσκηση σεξουαλικής ή εξουσιαστικής βίας, γιατί τα συναισθήματα αυτά δεν μπορούν να καθορίζουν τις αξίες, τις αρχές και τα οράματα της σύγχρονης και διακοσίων πλέον χρόνων, Ελεύθερης Ελλάδας.

 

Ο Πρόεδρος

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 12:06