Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 03:24

Κινητοποιήσεις στο ΛΚΔΜ με… δεσμεύσεις

Σε 5ωρή κατάληψη του διοικητηρίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ «Η ΕΝΩΣΗ» ενώ μια άλλη κατάληψη από το Σωματείο «Σπάρτακος» έλαβε χώρα στο Διοικητήριο του Νοτίου Πεδίου και οι δύο κινητοποιήσεις με αφορμή ζητήματα εργολαβικά, απασχόλησης και μισθοδοσίας, προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Τα σχέδια που επεξεργάζονταν η διεύθυνση της επιχείρησης να δοθούν κλάδοι (δηλαδή ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη) σε εργολαβίες φαίνεται ότι τελικά ανατρέπονται μετά την έντονη αντίδραση και κινητοποίηση των συνδικαλιστών που υπήρξε στην καρδιά του ενεργειακού λεκανοπεδίου Δυτικής Μακεδονίας. 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της «Ένωσης» Γιάννης Μανές: «Σε μια εποχή αμφισβήτησης και απαξίωσης του λιγνίτη θεωρούμε απαράδεκτο να προχωρήσει η επιχείρηση σε επέκταση των εργολαβιών. Η ανάθεση σε ιδιώτες της εποπτείας, συντήρησης και λειτουργίας των ταινιοδρόμων μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη (περίπου 2,5 χιλιόμετρα ταινιόδρομοι) στην ουσία σημαίνει ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Δεν μπορούν άλλο πια να επικαλούνται την έλλειψη προσωπικού όταν εμείς φωνάζουμε καθημερινά για εδώ και τώρα προσλήψεις. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί άλλη τεχνογνωσία και να επιτρέψουμε στους εργολάβους να αναλάβουν ένα πόστο που με μόχθο επιτηρούν και λειτουργούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Τελικά με την κινητοποίησή μας καταφέραμε και πήραμε τις δεσμεύσεις που θέλαμε». Όπως επισήμανε στην «Πρωινή» ο κ. Μανές: «Ο Διευθυντής του ΛΚΔΜ κ. Νικολακάκος δεσμεύτηκε τελικά ότι, δεν πρόκειται να δοθεί η  λειτουργία κλάδων σε εργολάβους. Ενώ αναφορικά με την περικοπή απασχόλησης του διοικητικού προσωπικού που είναι αναγκαίο για την έκδοση μισθοδοσίας, πείσαμε τον γενικό διευθυντής ορυχείων κ. Λάππα να αποσύρει την από 16/10/2009 οδηγία του, σύμφωνα με την οποία γινότανε περικοπή της απασχόλησης των μισθωτών οι οποίοι ανήκουν στο Διοικητικό προσωπικό».

 
Αποτελεσματική
 

Αποτελεσματική χαρακτηρίζεται και από τον «Σπάρτακο» η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του στο Νότιο Πεδίο. Όπως επισημαίνει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του: «Οι ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα των εργολαβιών, το θέμα με την μισθοδοσία του μη τεχνικού προσωπικού και η καθυστέρηση στον εξοπλισμό με ΤΕΡΑΝΟ, UNIMOC και ντίζελ αποτέλεσαν τις βασικότερες των αιτιών για την κατάληψη του Διοικητηρίου προκειμένου να δυναμώσει η φωνή της αγανάκτησης και να ληφθούν μέτρα. Η κατάληψη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ οδήγησε τελικά στην σύσκεψη με στελέχη της ηγεσίας του ΛΚΔΜ.

Αφού μπήκαν αναλυτικά τα ζητήματα στο τραπέζι του διαλόγου, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

•Να μην προχωρήσει καμία εργολαβία τύπου ¨out searching¨ που αφορά τους κλάδους των ορυχείων (τέφρα, λιγνίτης κλπ) μέχρι που να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ ΓΕΝΟΠ και Διοίκησης της ΔΕΗ.

•Η απασχόληση κατά το Σάββατο ή την Κυριακή για όλο το προσωπικό ανεξαρτήτου Στάθμης και κατηγορίας να γίνει με ευθύνη και έγκριση του Διευθυντή του Κλάδου καθώς και του Διευθυντή ΒΟΚ και σε καμία περίπτωση δεν θα ισχύει τίποτα άλλο.

•Να σταματήσει άμεσα κάθε κίνηση υπηρεσιακού αυτοκινήτου, εκτός ΛΚΔΜ, από τους προϊσταμένους εκτός βέβαια σε περιπτώσεις απολύτως απαραίτητες και αυτό θα γίνει με ευθύνη των Διευθυντών Κλάδου. Πέραν όλων των παραπάνω ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα αντικατασταθούν 116 TERANO με καινούρια ενώ η προμήθεια UNIMOC αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010».

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2009 02:47