Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 09 Μαϊος 2021 17:13

Ελλείψεις και... αρρυθμίες στο Νοσοκομείο Κοζάνης

Είκοσι ένας γιατροί έχουν αποχωρήσει από την αρχή της πανδημίας και αντικαταστάθηκαν από δύο! Είδος εν ανεπαρκεία και οι αναισθησιολόγοι. Ουδείς, πάντως, φαίνεται να ευαισθητοποιείται.

Δεν φτάνει η πανδημία που μαίνεται με αμείωτη ένταση στην Κοζάνη, δεν αρκούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, προστίθενται και οι χρόνιες κακοδαιμονίες και παθογένειες του συστήματος δημιουργώντας συνθήκες μειωμένης παροχής υπηρεσιών υγείας σε βαθμό δυστυχώς να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Οι ελλείψεις και οι… αρρυθμίες ιδίως στον τομέα των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Κοζάνης φέρνουν τους πάντες προ των ευθυνών τους καθώς ήδη βγαίνει μόνο το πρόγραμμα εφημεριών για 15 μέρες τον μήνα και προχθές μάλιστα κλήθηκε επειγόντως εντατικολόγος της ΜΕΘ Covid να διασωληνώσει 42χρονη που είχε υποστεί βαριά πνευμονική εμβολή και αναισθησιολόγος δεν υπήρχε στο νοσοκομείο. Η ασθενής σώθηκε ευτυχώς, ωστόσο κανένας δεν θέλει να σκεφτεί τι θα γινόταν αν το περιστατικό αφορούσε παιδί για το οποίο θα απαιτούνταν ειδικές γνώσεις αναισθησιολόγου.

Η εικόνα των προηγούμενων ημερών στο «Μαμάτσειο» μαρτυρεί την ένταση με την οποία η Κοζάνη πλήττεται από την πανδημία. Ο ρυθμός των εισαγωγών παραμένει σταθερός –όπως λένε οι γιατροί, ευτυχώς δεν υπάρχει περαιτέρω αύξηση– και στις δύο κλινικές Covid υπάρχουν 55 ασθενείς (23 ύποπτα περιστατικά και 32 επιβεβαιωμένα).

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου, που δημιουργήθηκε μεσούσης της πανδημίας, έχει συνολικά πέντε κλίνες με δυνατότητα για άλλες τέσσερις αν υπήρχαν αναισθησιολόγοι. Χθες υπήρχαν 4 διασωληνωμένοι ασθενείς ενώ στην αρχή της εβδομάδας ένας ασθενής κατέληξε.

Στη ΜΕΘ εργάζονται έξι γιατροί (δύο εντατικολόγοι, δύο καρδιολόγοι αποσπασμένοι από την καρδιολογική κλινική, μία αναισθησιολόγος και ένας εθελοντής χειρουργός που προσήλθε να στηρίξει το εγχείρημα και το στήριξε, αλλά αναμένεται τον επόμενο μήνα να φύγει). Ας σημειωθεί ότι η ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» είναι μια πονεμένη ιστορία με παρελθόν, αφού και ο προηγούμενος διοικητής του νοσοκομείου προέκρινε ΜΑΦ και όχι ΜΕΘ, αλλά ήρθε η πανδημία και κατέστησε τη λειτουργία της Μονάδας εκ των ων ουκ άνευ.

Το νοσοκομείο έχει υποστεί μεγάλες «απώλειες» σε ιατρικό προσωπικό από την έναρξη της πανδημίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ αποχώρησαν 21 γιατροί και αντικαταστάθηκαν μόνο οι… 2! Από τους 21 αποχωρήσαντες εξαιτίας της κακής διαχείρισης, του φόρτου εργασίας και της συνεπαγόμενης εξουθένωσης, έφυγαν με τον έναν ή άλλο τρόπο 3 παθολόγοι, 2 γιατροί από τα ΤΕΠ, 1 καρδιολόγος, 1 γαστρεντερολόγος, 1 παιδίατρος, 1 ΩΡΛ και 3 ορθοπεδικοί που ήταν επικουρικοί και δεν μονιμοποιήθηκαν ποτέ. Οι υπόλοιποι βγήκαν στη σύνταξη.

Ειδικότερα, με τη δημιουργία της ΜΕΘ οι ανάγκες για αναισθησιολόγους αυξήθηκαν. Από τους 4 αναισθησιολόγους που είχε το νοσοκομείο, ένας ύστερα από δύο συνεχόμενες αναρρωτικές άδειες βγήκε στη σύνταξη. Αλλος ένας πρόκειται να μετακινηθεί σε έναν μήνα από σήμερα. Και μία γιατρός έχει μετακινηθεί ήδη στη ΜΕΘ του «Μαμάτσειου».

Οπως χαρακτηριστικά είπαν γιατροί του νοσοκομείου στην «Εφ.Συν.», η κατάσταση σήμερα «σαφώς συντηρεί κινδύνους για τη ζωή των ασθενών, αφού το πρόγραμμα είναι ακάλυπτο από αναισθησιολόγους, πέραν των εφημεριών που κάνουν οι δύο εναπομείναντες στο αναισθησιολογικό και την ενδεχόμενη κάλυψη από την αναισθησιολόγο της ΜΕΘ, η οποία όμως για να καλύψει περιστατικό πρέπει να βγει και να αφήσει ακάλυπτη τη ΜΕΘ».

Προσθέστε σε όλα αυτά και την κακοδαιμονία, διότι πώς να περιγράψουμε επιεικέστερα αυτό που είχε καταγγελθεί -χωρίς διάψευση- στον τοπικό Τύπο («Πρωινός Λόγος», 11.12.20) ότι «τρεις από τους τέσσερις αναισθησιολόγους του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης ζητούν άδεια εν μέσω πανδημίας αφήνοντας ακάλυπτο το νοσοκομείο τα Χριστούγεννα. Ενας εξ αυτών δηλώνει ευπαθή ομάδα και ακόμη δύο θέλουν αναρρωτική. Ολως περιέργως αρρώστησαν και οι τρεις ταυτόχρονα την πρώτη μέρα της επίσημης λειτουργίας της ΜΕΘ». Πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, το φαινόμενο αυτό να επαναλήφθηκε και το 2021.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι τα ζητήματα που προκύπτουν –και τι άλλο να πει άραγε κανείς όταν τίθενται ζητήματα ζωής;– είναι φυσικά σε γνώση της διοίκησης του υπουργείου Υγείας (τα έχουν ακούσει διά ζώσης), της 3ης ΥΠΕ, της διοίκησης του νοσοκομείου, ακόμη και της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

πηγη: Απόστολος Λυκεσάς Εφ Συντακτών

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Μαϊος 2021 17:20