Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 14:27

Προσκλητήριο Κασαπίδη στους φορείς και τους επιστήμονες για την επόμενη ημέρα εφαρμογής του «White Dragon» στην Δυτική Μακεδονία

του Σπύρου Κουταβά

Έκκληση στους πολίτες της δυτικής Μακεδονίας, στους φορείς και τους νέους  επιστήμονες απεύθυνε ο Περιφερειάρχης; Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης λέγοντας «ελάτε να ενώσουμε τα χέρια μας, στο παρελθόν μπορεί

κάποιοι να με λοιδόρησαν για την επιμονή μου στο σχέδιο του Υδρογόνου αλλά αυτά ας τα αφήσουμε πίσω μας, ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί αυτό που έρχεται στην περιοχή μετα την έγκριση της πρότασης του «White Dragon» από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ μας ξεπερνά όλους». Ο κ. Κασαπίδης μια μέρα μετά την απόφαση της έγκρισης της πρότασης του Λευκού δράκου και των ανακοινώσεων του Αντιπροέδρου της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς όσο και της αρμόδιας Επίτροπου για τις Μεταφορές Αντίνα Βαλεάν, για την αναθεώρηση των στόχων για το κλίμα όπου προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση στο 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε δέκα χρόνια, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, δήλωσε ότι η Δυτική Μακεδονία «είχε την προνοητικότητα, μόνοι μας κόντρα στο ρεύμα της εποχής να επενδύσουμε στο πρασίνισμα της Περιφερειάς μας με την επιλογή μας να επιλέξουμε το Υδρογόνο ως το καύσιμο που μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης».

Φάνηκε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της περιοχής, δήλωσε ότι τον Νοέμβριο θα κριθεί οριστικά εάν η πρότασή μας «White Dragon» θα εγκριθεί ως έχει και ανέφερε ότι «τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί το αναλυτικό τεχνικό δελτίο όπου θα περιγράφονται με αναλυτικό τρόπο όλες οι παρεμβάσεις, η ετοιμότητα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επενδύσεις και τις δράσεις που λεμε ότι θα κάνουμε έως το 2029».

Αν και ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός κι από άλλες ομάδες χωρών που έχουν καταθέσει αντίστοιχα προτζεκτ ο Γ. Κασαπίδης φάνηκε αισιόδοξος ότι «η χρηματοδότηση των 8,5 δις € είναι ένας εφικτός στόχος να μείνει έως την τελική έγκριση».

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί οι πρώτες επενδύσεις στο Πράσινο υδρογόνου ξεκινούν το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ολοκληρώνονται προς το τέλος του 2028.

Ο κ. Κασαπίδης δήλωσε ότι θα συστήσει άμεσα επιτροπή στην Περιφέρεια που θα ασχολείται με τα θέματα του υδρογόνου και κάλεσε τους νέους επιστήμονες ανεξάρτητα της ειδικότητας  να δηλώσουν την συμμετοχή τους. Οι εφαρμογές του Πράσινου υδρογόνου θα απλωθούν σε όλη την γκάμα της παραγωγής την μεταποίηση τον αγροτικό τομέα και επεσήμανε ότι «κανένας επιστήμονας δεν πρέπει να μείνει εκτός αυτής της προσπάθειας που θα μετασχηματίσει την Οικονομία της δυτικής Μακεδονίας».

Ζήτησε από την νέα γενιά που σχεδιάζει τώρα τις σπουδές της να επιλέξει επιστημονικά αντικείμενα που συνδυάζουν τις εφαρμογές του πράσινου υδρογόνου στην καθημερινότητα και εφαρμογές που συνδέονται με το πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δυτικής Μακεδονίας.

«Είμαστε το πρώτο  θέμα της συζήτησης στις Βρυξέλλες» τόνισε ο Γ. Κασαπίδης,  «κι όπως μου αναφέρουν μηνύματα που λαμβάνω από διαφορετικές μεριές, στις Βρυξέλλες η περιφέρεια μας βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας»  και κατέληξε λέγοντας ποτέ άλλοτε η περιφέρεια μας δεν βρισκόταν τόσο ψηλά στις συζητήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 14:40