Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 11:37

1ο Βραβείο στο Δήμο Κοζάνης για την ανακύκλωση

Με το πρώτο βραβείο της κατηγορίας «Βραβεία προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού» τιμήθηκε ο Δήμος Κοζάνης, στο πλαίσιο των βραβείων Green Awards 2021 του διεθνούς φήμης

εβδομαδιαίου περιοδικού “The Economist”, στην κατηγορία «Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή σε μεγάλο ηπειρωτικό Δήμο ή Δήμο πρωτεύουσας Νομού». 

Το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Κοζάνης  Λάζαρος Μαλούτας, σε εκδήλωση που  πραγματοποιήθηκε  σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου  «Τhe Thessaloniki Metropolitan Summit», παρουσία Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων. 

Παραλαμβάνοντας το βραβείο  από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο κ. Μαλούτας δήλωσε: « Ο Δήμος Κοζάνης όταν πρωτοπορώντας ξεκίνησε το πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το έκανε για έναν ιδιαίτερο λόγο. Αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση των δημοτών, δεδομένων των τεράστιων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η περιοχή εξ αιτίας της λιγνιτικής εξορυκτικής και ηλεκτροπαραγωγικής δραστηριότητας. 

Σήμερα, με την πολύ σημαντική συρρίκνωση αυτής της δραστηριότητας και ορατή την ημερομηνία τερματισμού της, έχουμε έναν άλλο λόγο να πρωτοπορούμε. Το νέο αναπτυξιακό-παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η περιοχή, οι πολιτικές του green deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εθνικές ενεργειακές πολιτικές επιβάλλουν άλμα στο μέλλον.

Η διεκδίκηση από το Δήμο μας της συμμετοχής του στην αποστολή της ΕΕ για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις το 2030, η διακήρυξη της κλιματικής ουδετερότητας από το Δημοτικό Συμβούλιο επιβάλλει μια πολύπλευρη και συστηματική δράση για την επίτευξή της.

Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, για μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης για να πετύχουμε το στόχο μας. Γιατί οι δράσεις στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης, είναι το μέλλον μας.»

Σημειώνεται, ότι στην ίδια κατηγορία βραβεύτηκαν οι Δήμοι Ξάνθης,   Καρδίτσας και Χαλκίδας.