Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 03:26

«Αναβρασμός» στο Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης

Στο επίκεντρο η συμφωνία ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ για την προεδρία

 Αιχμές και ερωτηματικά αφήνει πίσω της η ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της ΔΑΚΕ του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης αναφορικά με την μη προσέλευση της παράταξης της ΠΑΣΚΕ σε προγραμματισμένο Δ.Σ. όπου θα αποφασίζονταν η αλλαγή στην προεδρία του 15μελούς οργάνου.

 

«Με λύπη μας δηλώνουμε, ότι παρά την πρόσκληση για Δ.Σ. στις 19-10-09 που εστάλη στα μέλη του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Νομού Κοζάνης, υπογεγραμμένη μάλιστα από τον πρόεδρο Αθανάσιο Τολιόπουλο, με μοναδικό θέμα την συγκρότηση εκ νέου του προεδρείου, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ δεν προσήλθε, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία» τόνισε ο γενικός γραμματέας Άρης Κουρκούτας. Είναι γνωστό πως στις 18/4/2008 υπήρξε μια συμφωνία λόγω της ισοψηφίας στις εκλογές των δύο παρατάξεων, να αναλάβει πρώτη την θητεία του 18μήνου η ΠΑΣΚΕ και την δεύτερη θητεία η παράταξη της ΔΑΚΕ.

 

«Σε εφαρμογή λοιπόν αυτής της συμφωνίας είχαμε προγραμματισμένη αυτήν την συνεδρίαση του Δ.Σ. που δεν έγινε ποτέ. Δεν γνωρίζω τι κρύβεται πίσω από την ενέργεια αυτή και το τι σκέφτονται τα μέλη της ΠΑΣΚΕ. Έπρεπε όμως να μας πούνε ή ότι εμείς δεν τηρούμε την συμφωνία που έγινε ή για κάποιο συγκεκριμένο λόγο δεν προσήλθαμε στο Δ.Σ. Σήμερα ο συνδικαλιστικός και πολιτικός πολιτισμός επιβάλει την αξιοπιστία μας. Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ δεν μπορεί να θεωρείτε πλέον αξιόπιστη», επισήμανε ο κ. Κουρκούτας.

 

«Όντως δεν συγκλήθηκε το Δ.Σ. αλλά αυτό έγινε για καθαρά τεχνικούς λόγους και αυτό συμβαίνει συχνά σε παρόμοιες συνδικαλιστικές διαδικασίες», απάντησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθανάσιος Τολιόπουλος που έκανε λόγο μάλιστα για «τυχαίο γεγονός» αναφορικά με την μη προσέλευση και των υπόλοιπων μελών της ΠΑΣΚΕ στο Δ.Σ.

 

«Για προσωπικούς λόγους δεν μπορούσα να παραστώ στο Δ.Σ. Το διοικητικό συμβούλιο όπως προβλέπει και το καταστατικό θα συγκληθεί σύντομα. Δεν υπάρχει θέμα ότι δεν θα τηρηθεί η συμφωνία και θα συγκληθεί σύντομα για την αλλαγή της προεδρίας», διευκρίνισε ο κ. Τολιόπουλος.

 

Σε ότι αφορά την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΚΕ στην οποία αφήνετε να εννοηθεί καθαρά πως υπάρχει κάποια σκοπιμότητα στην όλη διαδικασία που ίσως ανατρέψει την συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των δύο παρατάξεων για την εναλλαγή στη θητεία του προέδρου, ο κ. Τολιόπουλος αρκέστηκε να σχολιάσει πως «ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις».

 
Πάντως ο κ. Κουρκούτας επισήμανε πως το πρόβλημα υφίσταται,
 

πως μάλλον θα υπάρξουν εκ νέου διαβουλεύσεις και πως αν δεν εξευρεθεί λύση «μπορεί και να πάμε σε συνέδριο».

 

Στελέχη πάντως προσκείμενα στη ΔΑΚΕ εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη αυτή που όπως τόνισαν «δείχνει την πρόθεση της παράταξης της ΠΑΣΚΕ να ανατραπεί η συμφωνία».

 

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως οι συσχετισμοί σήμερα στο Δ.Σ. έχουν ως εξής: 6 έδρες καταλαμβάνει η ΠΑΣΚΕ, 6 η ΔΑΚΕ, 2 Ταξική Ενότητα και 1 η Ταξική Συσπείρωση.

 
 
«ΔΙΑΜΑΧΗ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΕΣ»
 
 

Για «διαμάχη χωρίς αρχές για την… καρέκλα του προέδρου» κάνει λόγο η παράταξη της Ταξικής Ενότητας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Χρόνια τώρα, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, «τα βρίσκουν», με την ευκολία της ευρύτερης πολιτικής τους σύγκλισης, τόσο στη ΓΣΕΕ, όσο και σε μια σειρά Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Η πολιτική τους συνεργασία και η πολιτική τους συμπόρευση με τις απαιτήσεις των βιομηχάνων και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, δικαίως τους έχει στολίσει με τον χαρακτηρισμό των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών.

 

Χρόνια τώρα, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, με άνεση συνυπογράφουν τις επαίσχυντες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταδικάζουν την εργατική τάξη στην φτώχεια και την ανέχεια.

 

Χρόνια τώρα, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, βάζουν πλάτη και συναποδέχονται τις αντεργατικές ανατροπές των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

 

Χρόνια τώρα, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, οικοδομούν πολιτικές καριέρες ξεπουλώντας την εργατική τάξη και τους αγώνες της, με αντίτιμο βουλευτικές έδρες, υπουργικούς θώκους, διευθυντικές θέσεις σε οργανισμούς και άλλα υλικά και μετρήσιμα ανταλλάγματα.

 

Ενίοτε όμως σ’ αυτόν τον πολύχρονο «έρωτα» προκύπτουν και προβλήματα. Στην περίπτωση του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης το πρόβλημα είναι η υλοποίηση της συμφωνίας που ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σύναψαν πέρσι την Άνοιξη για την μοιρασιά της θητείας του Προεδρείου. Χτες (19/10/2009) στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης με θέμα την ανασύνθεση του Προεδρείου, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ δεν εμφανίστηκε.

 

Η απουσία της μόνο σαν ελιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν προσπάθεια να ρίξουν την ευθύνη για την όποια εξέλιξη στις υπόλοιπες παρατάξεις του ΔΣ ώστε μετά να μπορούν να τις καταγγείλουν.

 

Από την άλλη η προσδοκία της ΔΑΚΕ να παγιδέψει την ΤΑΞ.ΕΝ. σε μια διαδικασία που ουσιαστικά θα οδηγούσε στην υλοποίηση της συμφωνίας που σύναψε με την ΠΑΣΚΕ είναι τουλάχιστον πολιτικά αφελής.

 

Την ευθύνη για την υλοποίηση ή μη της συμφωνίας τους την έχουν αποκλειστικά τα συμβαλλόμενα μέρη. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ας απολογηθούν δημόσια.

 

Η ΤΑΞική ΕΝότητα ούτε συμμετείχε στην μεταξύ τους συμφωνία, ούτε πρόκειται να διευκολύνει τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να βγάλουν τα φίδια από τις τρύπες τους.

 

Η ΤΑΞική ΕΝότητα καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

 

Οι αγωνίες των συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, η χωρίς αρχές διαμάχη για τη θέση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης, δεν έχουν καμιά σχέση με τις αγωνίες και τις προσδοκίες της εργατικής τάξης. Η απεμπλοκή των εργαζομένων από τις παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, η μαζικοποίηση και η ενεργός συμμετοχή τους στα συνδικάτα και η ενίσχυση του ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, του Π.Α.ΜΕ. είναι προϋπόθεση για τη βελτίωση της κοινωνική και οικονομική θέσης της εργατικής τάξης».

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2009 02:47