Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 19:17

Σύσταση Επιστημονικής Ομάδας για την «Πράσινη Μετάβαση» της Δυτικής Μακεδονίας

Συνάντηση εργασίας με θέμα τον «Πράσινο Μετασχηματισμό» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Κασαπίδη, σήμερα Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2011 στη ΖΕΠ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η  ΑΝΚΟ Α.Ε, το ΕΚΕΤΑ καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Δ.Μ. 

        Στόχος της συνάντησης ήταν η δημιουργία Περιφερειακής Επιστημονικής Ομάδας, η οποία θα αναλάβει τη σύνταξη και παρακολούθηση του σχεδίου της «Πράσινης Μετάβασης» της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα  θα θέσει τις προτεραιότητες των απαιτούμενων έργων και δράσεων μέχρι το 2030, έτος στόχο της Ε.Ε, για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55%, επιδιώκοντας να γίνει η Π.Δ.Μ η πιο «Πράσινη» Περιφέρεια της χώρας. 

Παράλληλα, αποφασίστηκε η σύσταση Παρατηρητηρίου Πρασινίσματος σε επίπεδο Περιφέρειας, με το οποίο θα είναι δυνατή η έγκαιρη και έγκυρη παρακολούθηση της πορείας του εγχειρήματος.  

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αντιλαμβανόμενη την τεράστια ευκαιρία που δίνεται από την ραγδαία αλλαγή των ενεργειακών δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο και εκμεταλλευόμενη την απολιγνιτοποίηση και την πληθώρα των κινήτρων που θα δοθούν, επιθυμεί να μετατραπεί σε έναν κόμβο καινοτομίας,  παραγωγής και διάθεσης πράσινων τεχνολογιών και εφαρμογών. Η μετάβαση, ωστόσο θα πρέπει να γίνει οργανωμένα, με σχέδιο και αποφασιστικά όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, έτσι ώστε η Δυτική Μακεδονία να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις και να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το χρονικό αυτό προβάδισμα, μετουσιώνοντας το σε οικονομικό όφελος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Περιφερειάρχης, ζήτησε από την ομάδα, το σχέδιο να είναι έτοιμο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ ο συντονισμός του έργου τελεί υπό την αιγίδα της Αντιπεριφερειάρχη Πράσινου Μετασχηματισμού , Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών κα. Ευροσύνης  Ντιό. 

Από την πλευρά της αιρετής Περιφέρειας, στη συνάντηση πέραν της κα. Ντιο, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο  Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Θωμάς Μάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Μετάβασης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Στέργιος Κιάνας και μέσω τηλεδιάσκεψης οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 19:20