Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 13:30

Κωσταντίνος Στόκος: "απο τις 46 εισαγωγές στη ΜΕΘ του Μαμάτσειου Κοζάνης, οι 21 κατέληξαν"

Για την κατάσταση αυτή μίλησε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Κωσταντίνος Στόκος, διευθυντής της ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης αναφέροντας πως τα συμπεράσματα της μελέτης Λύτρα -Τσίοδρα έχουν περιγραφεί πολλές

φορές στη διεθνή βιβλιογραφία. «Η πανδημία ήταν μια αφορμή να γίνουν περισσότερες μελέτες και να φανεί καλύτερα ότι οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ δεν έχουν καμία ελπίδα. Ο διασωληνωμένος ασθενής είναι στην φάση της απογείωσης κατά τη διασωλήνωση και στην προσγείωση κατά την αποσωλήνωση. Η διασωλήνωση είναι τόσο σημαντική» συνεχίζει, «γιατί παίρνεις τον ασθενή στα χέρια σου και για αυτό οι ΜΕΘ πρέπει να είναι στελεχωμένες. Έχουμε μάθει να ακούμε τους ήχους στη μονάδα, λειτουργούμε με όλες τις αισθήσεις μας, όταν ακούμε έναν έναν ήχο που δεν μας αρέσει από ένα μόνιτορ ή από τον αναπνευστήρα τρέχουμε να δούμε τι είναι. Αυτό γίνεται γιατί σε κλάσματα του δευτερολέπτου που μπορούμε να χάσουμε τον άρρωστο. Πόσο μάλλον εκτός ΜΕΘ» αναφέρει.

Ο ίδιος τονίζει πως με πάνω από 400 διασωληνωμένους η λειτουργία των ΜΕΘ είναι επικίνδυνη. «Ανοίξανε κρεβάτια ΜΕΘ με το ίδιο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα κρεβάτια δεν είναι έπιπλα, είναι μια ομάδα που λειτουργεί. Το να βγάλεις έναν ασθενή από τη μονάδα είναι μια επιχείρηση και στις επιχειρήσεις χρειάζονται άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις. Δεν ανοίγεις ΜΕΘ φορώντας απλά μια άσπρη μπλούζα» πρόσθεσε

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Λύτρα σχετικά με την αυξημένη θνητότητα των ασθενών κατά 35% για ασθενείς που νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη, και κατά 45% σε αυτούς που νοσηλεύονται στην Περιφέρεια ανέφερε πως στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει μια φορά προκήρυξη για εντατικολόγους. «Η δυτική Μακεδονία είναι 300.0000 κάτοικοι, η κυβέρνηση λέει ότι έχει 1000 εντατικές δηλαδή ότι έχει πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο εντατικών για το 2012, πριν τη πανδημία: 11 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους.

Εμείς που είμαστε 300.000 κάτοικοι έχουμε 8. Κόσμος φεύγει από τα Περιφερειακά νοσοκομεία γιατί οι συνθήκες είναι απαράδεκτες» σχολίασε.
Ωστόσο, τα στοιχεία για τους θανάτους στην ΜΕΘ Κοζάνης είναι καλύτερα από τον μέσο όρο των υπολοίπων ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 46 εισαγωγές έχουν γίνει από τον Δεκέμβριο 2020 στη ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, εκ των οποίων 21 κατέληξαν. Σώθηκαν 25, πάνω δηλαδή από τους μισούς. Μάλιστα, όπως είπε, κάποιοι από αυτούς που πέθαναν ήταν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, «όταν τους παραλάβαμε ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, πέθαναν το πρώτο 24ωρο».

«Διαφυλάξαμε τις αρχές της αναλογίας γιατρών ανά κρεβάτι και μας βοήθησε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα, βέβαια υπήρχαν φωνές να βάλουμε και άλλους ασθενείς σε κατάσταση υποθεραπείας, αν βάζαμε και άλλους θα πεθαίναν όλοι» κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 13:39