Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 08:46

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Νομοθετούμε για έναν ΕΦΚΑ σύγχρονο και λειτουργικό και φιλικό προς τον πολίτη".

Αποτελεί έναν διαχρονικό στόχο για κάθε κυβέρνηση που επιδιώκει την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στον πολίτη.

Αποτελεί, τέλος, κορυφαία υποχρέωση του κοινωνικού κράτους, αφού ο ενιαίος ασφαλιστικός και συνταξιοδοτικός φορέας επιτελεί νευραλγικές λειτουργίες του, που κατά κανόνα αναφέρονται σε ευαίσθητες συνθήκες ή περιστάσεις για τους πολίτες.

Είμαστε λοιπόν ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση της πολιτείας στα κρίσιμα αντικείμενα που υπηρετεί ο συγκεκριμένος οργανισμός; Κάθε άλλο!

Δεν χρειάζονται αριθμητικά στοιχεία για να το αποδείξουν αυτό. Τουλάχιστον οι ευρισκόμενοι σε αυτήν εδώ την αίθουσα δεν δικαιούμαστε να το αγνοούμε.

Φυσικά και έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση. Φυσικά και έχει αξία το αν αυτές οι συνθήκες βελτιώθηκαν, αυτοί οι όροι και πότε αυτό συνέβη. Εκεί, λοιπόν, τα μεγέθη της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας είναι αδιάσειστα. Διπλασιάστηκαν σχεδόν οι απονομές κυρίων συντάξεων ανάμεσα στο  2019 και στο 2021. Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το μέγεθος είναι απόλυτο και αδιαμφισβήτητο κριτήριο. Γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι αυξομειώσεις σε επιμέρους κατηγορίες μπορεί να οφείλονται και να εξαρτηθούν από αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι: ο αριθμός, ο ρυθμός των συνταξιοδοτήσεων, ευρύτερα αλλά και στον φορέα, στους υπαλλήλους, δηλαδή, που υπηρετούν εδώ, οι θεσμικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, οι δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να επιφέρουν ανατροπές στο σύστημα και βεβαίως, οι παραμετροποιήσεις που ενίοτε χρειάζονται και στο ίδιο το λογισμικό που εξυπηρετεί τους υπαλλήλους για την έκδοση των συντάξεων. Και μια σειρά, λοιπόν, από τέτοιες συνθήκες που προκαλούν ή μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις.

Αλλά, εκτός αυτού, νομοθετήθηκε και ήδη εφαρμόζεται η προκαταβολή της σύνταξης, θεσμός που ανακούφισε χιλιάδες συμπολίτες μας. Αναβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τις ψηφιακές εφαρμογές, τις δεκάδες, που περιορίζουν την ανάγκη της φυσικής παρουσίας των πολιτών στο γκισέ. Σε αυτόν το τομέα, τουλάχιστον, δεν μπορεί κανένας να αρνηθεί ότι έχει συντελεστεί μεγάλη βελτίωση, άλμα, τεράστιο άλμα και είναι βέβαιο ότι η εξοικείωση των πολιτών και των λειτουργών σε αυτό το αντικείμενο θα επιφέρει περαιτέρω βελτίωση. Βελτιώθηκε, όμως,  σημαντικά και το επίπεδο της πληροφόρησης μέσω του τηλεφωνικού κέντρου, του 1555. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, νομίζω, πόσο σημαντικό είναι για τον πολίτη δεδομένης της καθυστέρησης που ίσχυε μέχρι σήμερα και ενδεχομένως εξακολουθεί, σε κάποιο βαθμό, να υφίσταται και αυτές τις ημέρες, πόσο σημαντικό, λοιπόν, είναι ο πολίτης να γνωρίζει που βρίσκεται η υπόθεσή του, ο φάκελός του και ότι δεν έχει παραπέσει, και δεν έχει ξεχαστεί σε κάποιο κουτί ή σε κάποιο συρτάρι.

Τελικός στόχος, όμως, παρά τις βελτιώσεις το επαναλαμβάνω, πρέπει να είναι η μηδενική καθυστέρηση στην έκδοση των κάθε λογής πράξεων, ιδίως -ξαναλέω- ενόψει της σημασίας που έχει για τον κάθε πολίτη, για τη λειτουργία της χώρας, η έκδοση μίας ασφαλιστικής ενημερότητας, η βεβαίωση των εισφορών που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος, η χορήγηση της σύνταξης. 

Κι ας πούμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους, όποιος δεν έχει μπάνκα, εδώ και πολλά χρόνια σε αυτή τη χώρα, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και αναγκάζεται να ζήσει με δανεικά μέχρι να εκδοθεί η σύνταξή του. Η αδυναμία δηλαδή του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του πλήττει τους στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης για κάποιους συμπολίτες μας.

Δεν θα ξεχάσω πραγματικά κύριε Υπουργέ το παράδειγμα ενός γνωστού, ενός φίλου, που μετά τη φοίτησή του στην Αυστρία εργάστηκε για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα εκεί πέρα και σχεδόν 25 χρόνια μετά τον αναζήτησε το Αυστριακό κράτος και τον βρήκε, τον εντόπισε στην Ελλάδα για να του δώσει μια μικρή ανταπόδοση από τις εισφορές που είχε καταβάλει κατά την αναλογία της εργασίας του σε εκείνο το κράτος. Εκεί λοιπόν πρέπει να φτάσουμε.

Φιλοσοφία, η οποία δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να εξανεμίζονται ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλλαν συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν συμπλήρωσαν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους. Κάτι που, όμως, εφαρμόστηκε με το νόμο για την επικουρική σύνταξη που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση,  όπου προβλέπεται ο ατομικός κουμπαράς και η δυνατότητα για επιστροφή στον ασφαλισμένο των εισφορών που κατέβαλλε.

Και έρχεται, κι όμως σε αυτές τις περιστάσεις, η αντιπολίτευση, σύσσωμη θα έλεγα, και μάλιστα κυρίως η αξιωματική, με τη γνωστή στείρα και αντιπαραγωγική, καιροσκοπική προσέγγιση απέναντι σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να πει όχι, για άλλη μια φορά, στην προσπάθεια για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, τον οποίο, ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παραβλέπει ότι παρέδωσε, μετά από μία άτακτη συγχώνευση των ταμείων, χωρίς καμία ουσιαστική προϋπόθεση ώστε να επιτελέσει τις αυξημένες μετά την ενοποίηση υποχρεώσεις του.

Λέει όχι λοιπόν, η αντιπολίτευση και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, στη δυνητική στελέχωση διευθυντικών θέσεων και από ιδιώτες, με αποδεδειγμένη  επάρκεια και εμπειρία, μέσω διαδικασιών με εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, πρακτικά με όρους ΑΣΕΠ. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι αυτό το μοντέλο στελέχωσης αποτελεί μία δοκιμασμένη και επιτυχημένη πρακτική, η οποία εφαρμόστηκε και από την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν ήταν στην κυβέρνηση, βλέπε Κτηματολόγιο.

Λέει όχι στη διευκόλυνση βασικών προμηθειών, ενώ είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες για την αγορά απολύτως αναγκαίων υλικών.

Λέει όχι στην αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ, μέσω ενός ειδικού φορέα που θα διασφαλίζει την βέλτιστη εκμετάλλευσή της, χωρίς να επιβαρύνονται με αυτό το αντικείμενο άνθρωποι που δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται.

Λέει όχι στο σύστημα επιβράβευσης του παραγωγικού και εξυπηρετικού υπαλλήλου.

Λέει όχι στη  σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου για την αντιμετώπιση καταγγελιών, της οποίας επικεφαλής θα είναι πρώην ανώτερος δικαστικός. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν εκπλήσσει κανέναν η στάση της αντιπολίτευσης, και ιδίως, ξαναλέω,  της αξιωματικής που ασκεί πολιτική με φρασεολογία και όρους παρωχημένους, ξεπερασμένους και με μοναδικό στόχο την παραπλάνηση της κοινωνίας και την άντληση λαϊκίστικων ωφελημάτων μέσω των ψευδών που διασπείρει.

Δικός μας όμως, στόχος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.

Είπα προηγουμένως κύριε Υπουργέ ότι έχουμε βάλει στοίχημα με την κοινωνία ότι θα τα καταφέρουμε και σε αυτόν τον τομέα και είμαι σίγουρος ότι με τις ρυθμίσεις που εισάγονται με το συζητούμενο νομοσχέδιο θα συντελεστεί μεγάλη βελτίωση στην επιτάχυνση και στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ο ΕΦΚΑ και γι' αυτό υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας  Π.Ε. Κοζάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 08:51